Contact US

Trudnoća po mjesecima

Čim ste otkrili da ste u drugom stanju, jedna od prvih stvari koje ćete željeti da saznate je kada će se beba roditi. Možda ćete na prstima izbrojati devet narednih mjeseci, ne bi li ste saznali što bliži datum sretnog događaja.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Peti mjesec trudnoće

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Kalendar trudnoće po nedjeljama

Želite da znate kada ćete osjetiti prvi bebin pokret? Kada treba da idete na prvi ultrazvuk? Kada se bebi formiraju prstići? Ukoliko su vam ove stvari važne, počnite da pratite kalendar trudnoće. 

Visoka temperatura kod djece

Visoka temperatura kod djece uvijek je razlog za brigu kod roditelja. Vruće čelo ili vrat su najčešće pokazatelji da dijete ima temperaturu. Ukoliko dijete ima povišenu temperaturu, ono je dodatno razdražljivo i neraspoloženo, ne može da zaspi, ne možete ga zainteresovati za igru, letargično je. 

Vitamini za bebe - pravilna suplementacija novorođenčeta

Dugo čekani trenutak je stigao. Beba je rođena! Najdragocjenije biće je napokon u vašim rukama. Normalno je da želite da mu pružite najbolji mogući start za odrastanje. Za početak mu pružate neizmjernu ljubav. Ali ne zaboravimo i sve drugo što je važno. Saznajte sve o pravilnoj suplementaciji novorođenčeta.

Zatvor kod djece

Zatvor kod djece je uobičajena i česta pojava. Tegobe koje se javljaju su vezane za otežano pražnjenje crijeva, a do njih najčešće dolazi zbog ishrane, promjena u sastavu crijevne flore, zbog prelaska sa pelene na nošu i sl. Saznajte kako možete pomoći djetetu. 

Zdrava ishrana za djecu

Dijete koje se zdravo hrani je zdravo dijete. To zna svaki roditelj. Isto tako, roditelji znaju da je danas, iako živimo u vremenu izobilja kada je hrana u pitanju, teže nego bilo kada u prošlosti organizovati i obezbijediti zdravu ishranu za djecu.  Saznajte zašto je to tako i šta možete učiniti kako bi se vaše dijete zdravo hranilo. 

Plodni dani - računanje

Period plodnih dana je period kada je žena plodna, odnosno kada postoje izgledi da ostane u drugom stanju. Saznajte kako se računaju i koliko dana mjesečno taj period traje. 

Prehlada kod djece

Sasvim je uobičajeno da mala djeca obole od prehlade pet do šest puta godišnje. To se najčešće dešava u hladnijem dijelu godine, odnosno tokom jesenjih i zimskih mjeseci. Zbog toga se roditeljima često čini da im je dijete stalno bolesno, jer se ponekad razboljeva ponovo, tek što je ozdravilo. Zašto je to tako? 

Rani simptomi gripe

Rano uočavanje simptoma gripe može biti od velike koristi. Iznenadna malaksalost i bol u mišićima obično se javljaju kao najraniji simptomi gripe. Karakteristično za simptome gripe je da se oni javljaju iznenada i gotovo istovremeno, za razliku od prehlade, kod koje oni dolaze postepeno. 

Rani simptomi trudnoće

Jutarnja mučnina, izostanak menstruacije, umor, osjetljivost na mirise - sve su to rani simptomi trudnoće. Saznajte kada se simptomi trudnoće javljaju i šta možete očekivati. 

Dosada je dobra za djecu

Iako roditelji često strahuju i čine sve kako njihovoj djeci ne bi bilo dosadno, naučna otkrića su dokazala da je dosada zapravo poželjna. Dosada vodi ka kreativnosti, a kreativnost ka otkrićima, nekada malim, a nekada i ka onim velikim.  

Igre sa djecom u kući

Tokom rasta i razvoja mališane je potrebno stalno i na različite načine stimulisati, kako bi oni dostigli svoj puni psihofizički potencijal. Odlična prilika za to su zabavne igre u porodičnom okruženju, naročito kada su djeca primorana da duži period tokom dana provedu u kući. 

Razvoj vida kod djece

Kada beba napusti mračno i udobno mjestašce u kome je provela 9 mjeseci i rodi se, odjednom se nađe u svijetlom i bučnom novom svijetu. Pitate se kako ga ona tada vidi. Kratak odgovor -  gotovo nikako, zapravo veoma mutno i nejasno. Ali veoma brzo, to će početi da se mijenja. 

Test za trudnoću

Veoma jednostavan i pouzdan način da utvrdite da li ste trudni jeste test za trudnoću koji možete kupiti u apoteci. Saznajte kako se on koristi i kako se još možete testirati. 

Trudnoća poslije 40 godine

Trudnoća poslije 40. godine je postala rastući trend. I dok se ženama i dalje najčešće savjetuje da rađaju do 35. godine, statistički podaci sve više potvrđuju suprotno. 

Gnojna angina kod djece i odraslih

Gnojna anginu izazivaju različiti mikroorganizmi. Najčešće su to bakterije iz roda streptokoka, ali izazivači mogu biti i virusi ili gljivice. Karakterišu je neprijatni i bolni simptomi, a češće se javlja kod djece nego kod odraslih. 

Grebanje u grlu

Grebanje u grlu koje nikako da prestane može biti jako neprijatno. Situacija se dodatno pogoršava kada jedete ili pijete, a ponekad i kada pričate. Zašto se javlja grebanje u grlu i šta raditi?  

Ishrana bogata DHA

Kako bi trudnice i dojilje unosile dovoljnu količinu DHA savjetuje se da svoju ishranu obogate ribom i morskim plodovima. Najbolji izvori su haringa, skuša, losos, sardine, tuna, inćuni, lignje, brancin… Pritom, one bi trebalo da paze da ne unose ribu koja bi u sebi mogla da sadrži veliku količinu žive. 

Izvori folne kiseline

Folati se nalaze u brojnim namirnicama - zelenom lisnatom povrću, klicama, voću, pivskom kvascu i životinjskim proizvodima kao što su mlijeko i mliječni proizvodi, žumance i jetra. 

Kako i kada raste bebin mozak

Iskustva i odnosi koje beba doživljava još dok je u maminom stomaku kao i u najranijem uzrastu nakon rođenja, utiču na rast i razvoj njenog mozga i to kakva će ona biti osoba kada jednog dana odraste. Saznajte kako i kada raste bebin mozak.

Kako odčepiti nos?

Kada je nos začepljen, to nije nimalo prijatno. Zbog začepljenog nosa teško dišete i smiješno pričate, a kada pokušate da ga ispušete, često u maramicu ništa ne izlazi. Kako odčepiti nos? 

Kašnjenje menstruacije

Ukoliko niste u drugom stanju i nemate nikakvih zdravstvenih problema, menstrualni ciklus traje obično oko 30 dana. Saznajte zašto može doći do kašnjenja menstruacije.  

Kućna apoteka - šta sve treba da sadrži?

Kada kažemo “kućna apoteka” često pomislimo na pribor za prvu pomoć, koji je neophodan u svakoj kući. Ali, osim “prve pomoći” neki lijekovi i pomoćna sredstva, koji se u apoteci mogu kupiti bez recepta, su također neophodni u domaćinstvu, za svaki slučaj. 

Liječenje virusnih infekcija

Virusne infekcije su uobičajena pojava, naročito kod mlađe djece koja nemaju potpuno razvijen imuni sistem. One se najčešće manifestuju kao respiratorne bolesti, pa su svima najpoznatiji gripa i prehlada.

Lijekovi za putovanja i šta sve treba da imate pri ruci kada idete na put?

Porodična putovanja su svima najdraža, jer tokom njih roditelji i djeca imaju priliku da provedu puno kvalitetnog vremena zajedno, proživljavajući zajedničke avanture, velike i male.  Međutim, kako bi putovanje proteklo najbolje moguće, morate biti spremni na različite okolnosti, posebno ako putujete sa djecom. Naročitu pažnju treba da obratite kada pakujete putnu apoteku.  Saznajte šta nikako ne bi trebalo da zaboravite da spakujete i zašto.  

Ljeto je - da li je djeci potreban D3 tokom ljetnjih mjeseci?

Vitamin D3 je važan za svako dijete, jer između ostalog, doprinosi normalnom rastu i razvoju kostiju. A da li ste znali da njega još nazivaju i "vitamin sunca" ?  To je zato što pod uticajem sunčevih zraka, neaktivan oblik vitamina D, prelazi u aktivan – vitamin D3. Saznajte da li se primjena preporučuje i tokom ljetnjih mjeseci. 

Moć prirode

Priroda je bogata hranljivim supstancama, neophodnim svim živim bićima, pa i čovjeku. Otkrivamo neke od njenih ljekovitih moći. 

Bakterije i virusi

Dječji imunitet i otpornost na bolesti je često glavna tema među roditeljima male djece. Međutim, roditelji ponekad nesvjesno i sami utiču na njegovo slabljenje.   

Beta HCG u trudnoći

Takozvani hormon trudnoće, Beta HCG počinje da proizvodi placenta kada dođe do implantacije jajne ćelije u sluzokožu materice. Saznajte kako pomoću njega možete otkriti da li ste trudni. 

Carski rez vs. prirodni porađaj

Kada je trudnoća došla do kraja, postoji samo jedan cilj - “izbacite” bebu napolje. Ponekad izbor može biti ličan, a ponekad je način porođaja rezultat medicinske potrebe. Saznajte važne činjenice o prirodnom porođaju i o carskom rezu i kada se preporučuje jedan, a kada drugi način porođaja. 

Cink u ishrani

Cink je mineral koji je neophodan kada govorimo o dobrom zdravlju. Zbog toga je veoma važno da ga unosimo dovoljno. Saznajte zašto je sve važan i koja hrana ga sadrži u najvećoj mjeri. 

Da li sam trudna?

Znaci i simptomi rane trudnoće nistu uvijek isti kod svih žena. Dok će neke žene osjetiti promjene u svom tijelu veoma brzo, druge neće imati ni jedan simptom. Zbog toga se često postavlja pitanje: Da li sam trudna? 

DHA i u drugoj godini života?

Prvih nekoliko godina rasta i razvoja su veoma važne za postavljanje temelja budućeg zdravlja djeteta. Zbog toga je od presudne važnosti da dijete od samog početka unosi sve neophodne hranljive materije.  

Dijareja kod djece

Iako je teško spriječiti da dijete dobije dijareju, postoje načini na koje možete, u velikoj mjeri smanjiti mogućnost da do nje dođe. Saznajte zašto se dijareja javlja kod djece, koje su preventivne mjere i kako se liječi. 

Drugi mjesec trudnoće

I dok mnoge buduće mame tokom drugog mjeseca otkrivaju da su zatrudnjele, mali fetus brzo raste, savladavajući važne razvojne korake. Saznajte šta se dešava tokom drugog mjeseca trudnoće. 

35. nedjelja trudnoće

U ovom periodu trudnoće se možda osjećate kao da se nalazite u sjenci svog stomaka. I taj osjećaj se javlja sa dobrim razlom. Vjerovali ili ne, vaša materica se uvećala 500 do 1000 puta u odnosu na svoju originalnu veličinu. Saznajte sve što je važno u vezi sa 35. nedjeljom trudnoće. 

34. nedjelja trudnoće

Da li imate osjećaj da vaši simptomi trudnoće ponovo počinju da liče na one koje ste imali u prvom trimestru. Izuzetno ste iscrpljeni, a zglobovi su vam ponovo natečeni. Svako malo trčite do toaleta… Izdržite još malo, veliki dan se približava.  

33. nedjelja trudnoće

Ako se još uvijek nije pojavio do sad, možete očekivati novi simptom - potamnjele areole i bradavice na grudima. Prema nekim tumačenjima, ova pojava je zapravo evolutivni fenomen koji pomaže tek rođenim bebama da lakše uoče gdje je hrana. Zanimljivo! Saznajte da li vas u 33. nedjelji trudnoće očekuje još neki fenomen! 

32. nedjelja trudnoće

Napokon period kada će beba početi da se spušta. Iz predjela između rebara ona će “krenuti” ka vašoj karlici. Sve to u susret porođaju. Ali, do porođaja još uvijek ima puno vremena. Tek sada ulazite u osmi mjesec trudnoće. Saznajte šta vas novo očekuje u ovoj nedjelji. 

31. nedjelja trudnoće 

Zadišete se kada hodate ili kada pričate? Najteže je kada istovremeno pokušavate da izvedete obje radnje. Pritisak na pluća je sve veći, a vama se definitivno ponekad čini da ste potpuno ostali bez daha. Dobrodošli u 31. nedjelju trudnoće. Pročitajte šta sve možete očekivati u ovom periodu. 

30. nedjelja trudnoće 

Bebini pokreti su sve više ograničeni, jer je sve manje prostora. Iako je ona svakim danom sve jača, prostor joj ne dozvoljava da se “razmaše”. Ali vi definitivno osjećate njenu snagu, naročito kada počne da gura laktovima.

29. nedjelja trudnoće 

Čak i ako ne morate da ustajete zbog toaleta milion puta tokom noći, spavanje može biti izazovno. U ovom periodu trudnoće, nesanica može postati uobičajena pojava. Probajte da uz pomoć trudničkog jastuka pronađete svoj idealan i udoban položaj za spavanje. Pročitajte šta sve možete da očekujete u 29. nedjelji trudnoće.

28. nedjelja trudnoće 

Vaše uzbuđenje može da počne da raste. Ušli ste u treći trimestar. Zvanično ste u velikoj završnici trudnoće. Možda vam se to neće dopasti, ali od sada ćete češće posjećivati svog ginekologa. Pred vama je 28. nedjelja trudnoće.

27. nedjelja trudnoće 

Napokon - posljednja nedjelja drugog trimestra! Vrijeme je da počnu ozbiljne pripreme za veliko finale. Ali ne brinite, još uvijek imate dovoljno vremena. Pred vama je 27. nedjelja trudnoće.

26. nedjelja trudnoće 

Da li ste već radili test opterećenja glukozom? Ako niste, vrijeme je. Saznajte koje su hranljive materije važne za razvoj bebinog vida. Naravno, pripremili smo i zanimljive podatke o rastu i napretku bebe pred sam kraj drugog trimestra trudnoće. Saznajte više.

25. nedjelja trudnoće 

Trudnoća postaje veoma vidljiva. Vaš stomak više nije zanemarljive veličine, a vi ste sve bliže trećem, posljednjem trimestru trudnoće. Beba sada ima jasno razdvojene periode spavanja i periode budnosti. Saznajte šta sve možete da očekujete u 25. nedjelji trudnoće.

24. nedjelja trudnoće 

Beba je sve veća iz dana u dan. Svi njeni pokreti i radnje su uglavnom priprema za period nakon rođenja. U ovoj fazi trudnoće, kod bebe su već razvijeni svi osnovni organi i sada oni sazrijevaju i rastu. Pred vama je 24. nedjelja trudnoće. 

23. nedjelja trudnoće 

Simptomi drugog trimestra su u punom efektu. Govorimo o natečenim zglobovima, proširenim venama, bolnim leđima. Ali kada osjetite treperenje u stomaku i znate da su to pokreti vaše živahne bebe, svi simptomi su odmah podnošljiviji. Saznajte šta vas čeka u 23. nedjelji trudnoće.

22. nedjelja trudnoće 

Sada, kada je stomak zaista narastao, možete biti ponosni na trudnički izgled. Većina trudnica uživa u prvim magičnim momentima ovog izgleda i sa zadovoljstvom kupuje novu trudničku garderobu. Da li ste i vi jedna od njih? Pogledajmo šta donosi 22. nedjelja trudnoće. 

21. nedjelja trudnoće 

Malene ručice i nožice su toliko ojačale da već počinjete da osjećate kako vas beba udara i šutira. Prvi doživljaj bebinih pokreta je svim trudnicama jako uzbudljiv. I sama pomisao na bebu koja se isteže i proteže, čuči i izvija, daje energiju i drugačiji pogled na period koji dolazi poslije porođaja. Pogledajmo šta je novo u 21. nedjelji trudnoće! 

20. nedjelja trudnoće 

Nalazite se tačno na polovini trudnoće! Sjajno! Možda vam se čini da je vrijeme proletilo, a možda i da se vuklo. Sve zavisi od toga koliko vam je izazovan bio dosadašnji tok trudnoće. Pogledajte šta vas očekuje u 20. nedjelji trudnoće. 

19. nedjelja trudnoće 

Beba je sve veća i sve jača. Kada biste sada uspjeli da vidite šta ona radi, to bi bilo:  prevrtanje, kolutovi unaprijed, izvijanje i istezanje, gutanje plodove vode, štucanje… Priznajte, raznježili ste se i nasmijali i na samu pomisao na takavu predstavu! Saznajte kako se trudnoća odvija tokom 19. nedjelje. 

18. nedjelja trudnoće 

Ako do sada već niste osjetili bebine pokrete, sada ste na korak do tog jedinstvenog doživljaja. To ne znači da je beba do 18. nedjelje trudnoće bila mirna, već da je sada postala toliko velika i snažna da je možete osjetiti. Pročitajte šta sve beba radi u stomaku kada vi osjećate njene pokrete. 

17. nedjelja trudnoće 

Mnogo toga se mijenja iz dana u dan. One buduće mame koje su navikle da spavaju na stomaku, moraće da se oproste od ovog položaja. Spavanje na stomaku, od ovog perioda trudnoće može da remeti dotok krvi do bebe. Sada je najbolje da počnete da se navikavate na novi položaj, na bočnoj strani. Saznajte sve što je važno za 17. nedjelju trudnoće. 

16. nedjelja trudnoće 

Trudnoća postaje uzbudljiva. Trudnički stomak raste, nema više mučnine i povraćanja. Sada su i redovne kontrole ginekologu sve zabavnije. Ako imate ultrazvučni pregled u ovoj nedjelji, možete ponovo čuti otkucaje malenog srca. Pročitajte kako beba raste u 16. nedjelji trudnoće i šta se savjetuje budućim mamama.

15. nedjelja trudnoće 

Snaga i energija su ponovo u vašem tijelu. Osjećate se poletno i zavodljivo. Saznajte kako se beba razvija u 15. nedjelji trudnoće i koje simptome možete očekivati. 

14. nedjelja trudnoće

Dobro došli u drugi trimestar trudnoće! Ova nedjelja donosi dugo očekivane promjene - mnogo više energije, bolji apetit i izostanak mučnine. Upravo zato se drugi trimestar često popularno naziva medeni mjesec trudnoće. Saznajte šta možete očekivati u 14. nedjelji. 

13. nedjelja trudnoće

Čestitamo! Na kraju 13. nedjelje trudnoće ulazite u četvrti mjesec trudnoće i počinje drugi trimestar. Ogroman “posao” je za vama. Idemo dalje. Saznajte šta se dešava tokom 13. nedjelje trudnoće. 

Dvanaesta nedjelja trudnoće

Hormoni počinju da se smiruju, napokon. To znači da ćete moći da odahnete i odmorite od svih simptoma trudnoće koji su vas mučili. Pretpostavljamo da je mučnina bila na prvom mjestu omraženih simptoma! 12. nedjelja trudnoće je pred vama. 

Jedanaesta nedjelja trudnoće

Da li ste čuli za babymoon? Baš kao i honeymoon (medeni mjesec), sve popularniji babymoon je romantično putovanje budućih roditelja prije nego što se beba rodi. Vrijeme je da izaberete destinaciju. Pred vama je 11. nedjelja trudnoće. 

Deseta nedjelja trudnoće

Zdravo stomačiću, zdravo bebo! Sada već možete da počnete da nazirete kako ćete izgledati kada stomak malo naraste. Pogledajte se u ogledalo. Predivno, zar ne? Otkrijmo zajedno šta možete očekivati u desetoj nedjelji trudnoće.  

Deveta nedjelja trudnoće 

Deveta nedjelja trudnoće! Zar već? Počinjete da razmišljate o tome kako će vaš život izgledati kada se beba rodi. Ili to radite još odavno? Saznajte šta se dešava tokom devete nedjelje trudnoće. 

Peta nedjelja trudnoće

Ukoliko do sada niste, sada ste sigurno već uradili kućni test za trudnoću. Saznajte kakve se promjene dešavaju kod vas i kod bebe u ovom periodu - peta nedjelja trudnoće.

Treća nedjelja trudnoće 

Iako ste već treća nedjelja trudnoće, ne znate pouzdano da li ste zatrudnili. Još uvijek je suviše rano, jer u ovoj nedjelji tek dolazi do začeća. Saznajte kako izgleda treća nedjelja trudnoće.

Druga nedjelja trudnoće 

Već ste trudni? Ili niste? Ipak niste. Druga nedjelja trudnoće je druga nedjelja ciklusa. Kako se trudnoća računa od prvog dana menstrualnog ciklusa, to znači da ćete tek ostati trudni, a da se vaše tijelo upravo za to i priprema. 

Prva nedjelja trudnoće

Prva nedjelja trudnoće! Napokon! Prije nego što počnete da se radujete, da vas obavijestimo: Prva nedjelja trudnoće je period u kojem još uvijek niste u drugom stanju! Saznajte zašto.