Contact US

Liječenje virusnih infekcija

Virusne infekcije su uobičajena pojava, naročito kod mlađe djece koja nemaju potpuno razvijen imuni sistem. One se najčešće manifestuju kao respiratorne bolesti, pa su svima najpoznatiji gripa i prehlada.

S vremena na vrijeme se javljaju i epidemije bolesti koje izazivaju i neki novi virusi, poput nedavno aktuelnog SARS-CoV-2, koji izaziva bolest COVID-19. 

Liječenje virusnih infekcija mirovanjem 

Kada su u pitanju uobičajene i poznate virusne infekcije, najbolji tretman za liječenje jeste ostajanje kod kuće i mirovanje, što omogućava da se imuni sistem izbori sa virusom.  

Tokom mirovanja, važno je da se unosi dovoljno tečnosti. Ponekad dijete, dok je bolesno, odbija da pije, pa je zato najbolje da mu na svakih 15 do 20 minuta ponudite da popije manju količinu vode.  

Nadoknada tečnosti je važna i zbog gubitka vode iz organizma tokom povišene temperature. Umjesto vode za nadoknadu tečnosti možete koristiti i čajeve, nezaslađene voćne sokove, ali i sredstva za rehidraciju ako je potrebno. 

Sasvim je uobičajeno da apetit oslabi tokom trajanja virusne infekcije. To je zbog toga što organizam trenutno koristi sve svoje potencijale u borbi protiv virusa. Roditelji često u tim trenucima mole dijete da pojede nešto, makar na silu. Ali, to nije potrebno. Dijete će samo tražiti da jede čim se bude osjećalo bolje.  

Virusne infekcije i antibiotici 

Za razliku od bakterijskih, virusne infekcije se ne mogu liječiti antibioticima. Liječenje virusnih infekcija antibioticima je najčešći vid nepravilne upotrebe antibiotika.  

Nepravilna upotreba antibiotika je jedan od glavnih uzroka rastuće otpornosti (rezistencije) bakterija na antibiotike. Upotreba antibiotika u svrhu liječenja virusne infekcije je nepravilna i može uticati i na slabljenje imunološke sposobnosti, pokazala su novija ispitivanja. 

Virusne infekcije i povišena temperatura 

Povišena temperatura tokom virusne infekcije je znak da imunski sistem radi i da se organizam bori protiv infekcije. Temperatura i raste zbog toga što se organizam bori protiv postojeće virusne infekcije. 

Kada se temperatura obara obustavlja se odbrambeni odgovor i daje se znak imunskom sistemu da ne treba da se bori.  

Zbog toga temperaturu ne treba spuštati dok ne pređe bar 38.5°C. U nekim evropskim zamljama poput Velike Britanije, zvanični medicinski vodiči preporučuju da se temperatura ne spušta dok ne pređe 39°C. 

Liječenje virusnih infekcija prirodnim putem

Prirodni put liječenja virusnih infekcija podrazumjeva mirovanje, povećan unos tečnosti, kao i vitamina i minerala koji dokazano pomažu organizmu da se sa infekcijom izbori. 

Prehlada i gripa 

Prehlada i gripa su najčešće virusna oboljenja na našem podneblju. Izuzetno su aktuelni tokom hladnijeg dijela godine, odnosno tokom jeseni i zime.

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!