Contact US
Bakterijske i virusne infekcije
Visoka temperatura kod djece

Visoka temperatura kod djece

Visoka temperatura kod djece uvijek je razlog za brigu kod roditelja. Vruće čelo ili vrat su najčešće pokazatelji da dijete ima temperaturu. Ukoliko dijete ima povišenu temperaturu, ono je dodatno razdražljivo i neraspoloženo, ne može da zaspi, ne možete ga zainteresovati za igru, letargično je. 

Zatvor kod djece

Zatvor kod djece je uobičajena i česta pojava. Tegobe koje se javljaju su vezane za otežano pražnjenje crijeva, a do njih najčešće dolazi zbog ishrane, promjena u sastavu crijevne flore, zbog prelaska sa pelene na nošu i sl. Saznajte kako možete pomoći djetetu. 

Prehlada kod djece

Sasvim je uobičajeno da mala djeca obole od prehlade pet do šest puta godišnje. To se najčešće dešava u hladnijem dijelu godine, odnosno tokom jesenjih i zimskih mjeseci. Zbog toga se roditeljima često čini da im je dijete stalno bolesno, jer se ponekad razboljeva ponovo, tek što je ozdravilo. Zašto je to tako? 

Rani simptomi gripe

Rano uočavanje simptoma gripe može biti od velike koristi. Iznenadna malaksalost i bol u mišićima obično se javljaju kao najraniji simptomi gripe. Karakteristično za simptome gripe je da se oni javljaju iznenada i gotovo istovremeno, za razliku od prehlade, kod koje oni dolaze postepeno. 

Gnojna angina kod djece i odraslih

Gnojna anginu izazivaju različiti mikroorganizmi. Najčešće su to bakterije iz roda streptokoka, ali izazivači mogu biti i virusi ili gljivice. Karakterišu je neprijatni i bolni simptomi, a češće se javlja kod djece nego kod odraslih. 

Grebanje u grlu

Grebanje u grlu koje nikako da prestane može biti jako neprijatno. Situacija se dodatno pogoršava kada jedete ili pijete, a ponekad i kada pričate. Zašto se javlja grebanje u grlu i šta raditi?  

Kako odčepiti nos?

Kada je nos začepljen, to nije nimalo prijatno. Zbog začepljenog nosa teško dišete i smiješno pričate, a kada pokušate da ga ispušete, često u maramicu ništa ne izlazi. Kako odčepiti nos? 

Kućna apoteka - šta sve treba da sadrži?

Kada kažemo “kućna apoteka” često pomislimo na pribor za prvu pomoć, koji je neophodan u svakoj kući. Ali, osim “prve pomoći” neki lijekovi i pomoćna sredstva, koji se u apoteci mogu kupiti bez recepta, su također neophodni u domaćinstvu, za svaki slučaj. 

Liječenje virusnih infekcija

Virusne infekcije su uobičajena pojava, naročito kod mlađe djece koja nemaju potpuno razvijen imuni sistem. One se najčešće manifestuju kao respiratorne bolesti, pa su svima najpoznatiji gripa i prehlada.

Lijekovi za putovanja i šta sve treba da imate pri ruci kada idete na put?

Porodična putovanja su svima najdraža, jer tokom njih roditelji i djeca imaju priliku da provedu puno kvalitetnog vremena zajedno, proživljavajući zajedničke avanture, velike i male.  Međutim, kako bi putovanje proteklo najbolje moguće, morate biti spremni na različite okolnosti, posebno ako putujete sa djecom. Naročitu pažnju treba da obratite kada pakujete putnu apoteku.  Saznajte šta nikako ne bi trebalo da zaboravite da spakujete i zašto.  

Bakterije i virusi

Dječji imunitet i otpornost na bolesti je često glavna tema među roditeljima male djece. Međutim, roditelji ponekad nesvjesno i sami utiču na njegovo slabljenje.   

Dijareja kod djece

Iako je teško spriječiti da dijete dobije dijareju, postoje načini na koje možete, u velikoj mjeri smanjiti mogućnost da do nje dođe. Saznajte zašto se dijareja javlja kod djece, koje su preventivne mjere i kako se liječi.