Contact US

Grebanje u grlu

Grebanje u grlu koje nikako da prestane može biti jako neprijatno. Situacija se dodatno pogoršava kada jedete ili pijete, a ponekad i kada pričate. Zašto se javlja grebanje u grlu i šta raditi?  

Ponekad se grebanje u grlu javlja iznenada i intenzivno, a nekada postepeno postaje sve jače. Ponekad je grebanje u grlu jedina tegoba koju osjećate, a nekada se u isto vrijeme javljaju i drugi simptomi, kao što su kihavica, kašalj ili povišena temperatura.  

Zašto se javlja grebanje u grlu? 

Grebanje u grlu se najčešće javlja kao simptom neke virusne respiratorne infekcije, obično prehlade ili gripe, zatim kao posljedica bakterijske infekcije, kao alergijska reakcija, zbog neke povrede...  

Važno je da znate šta je uzrok za grebanje u grlu i ukoliko je to potrebno, odmah otpočnete sa adekvatnom terapijom. 

Grebanje u grlu nakon buđenja 

Grlo vas boli, odnosno grebe, samo ujutru nakon buđenja, i tako svakog dana. Tokom zimskih mjeseci dok traje sezona grijanja, vazduh postaje naročito suh. Udisanje takvog vazduha tokom cijele noći može uzrokovati iritacije koje će se manifestovati kao grebanje u grlu. 

Da biste spriječili ovu neprijatnu pojavu ovlažite vazduh u prostoriji u kojoj spavate, posebnim aparatom ili jednostavno, vlažnim peškirom na radijatoru. 

Grebanje u grlu nakon buđenja se može javiti, kako zbog suhog vazduha, tako i zbog disanja na usta tokom spavanja. 

Alergije i grebanje u grlu 

Kada imate alergijsku reakciju, vaš imuni sistem reaguje burno na različite supstance, koje inače nisu štetne po organizam. Takve supstance se nazivaju alergeni. 

Uobičajeni alergeni su različite prehrambene namirnice, polen nekih biljaka, životinjska dlaka… Uporno grebanje u grlu se javlja od alergena koji u tijelo ulaze disanjem, a to može biti polen, prašina, buđ… 

Drugi simptomi koji prate grebanje u grlu u slučaju alergije su: curenje iz nosa, kašljuckanje, kihanje, svrab očiju, suze… 

Zagađenje vazduha izaziva grebanje u grlu 

Udisanje zagađenog vazduha, odnosno smoga, hemijskih isparenja, dima od cigareta, može također izazvati bol i grebanje u grlu. Naročito su ugroženi stanovnici velikih gradova, kao i oni koji žive u blizini većih fabrika.  

Također, udisanje smoga može: 

 • pogoršati simptome astme, 
 • izazvati kašalj, 
 • oštetiti pluća, 
 • otežati disanje. 

Virusne respiratorne infekcije  

Kao što smo na početku rekli, virusi najčešće dovode do neprijatnog grebanja u grlu. 

Drugi simptomi koji su uobičajeni za virusne respiratone infekcije su: 

 • bol u grlu,  
 • crveno i upaljeno grlo,  
 • gubitak apetita, umor 
 • peckanje u nosu,  
 • zapušen nos,  
 • kihanje,  
 • glavobolja, 
 • povišena temperatura

Veoma je veliki broj virusa koji napadaju disajne organe i izazivaju tegobe kao što je i grebanje u grlu. Prema nekim procjenama, ima ih preko 200. 

Prirodno rješenje za grebanje u grlu 

Osnovna preporuka, kada je liječenje virusnih infekcija u pitanju, je mirovanje i povećan unos tečnosti. Virusne infekcije se ne liječe antibioticima, jer oni nemaju nikakvog dejstva na njih.  

Kada bi trebalo da posjetite ljekara? 

Ukoliko se bol i grebanje u grlu pojačava konstantno i nakon tri dana, posjetite svog ljekara. 

Također, ako osjetite bilo koju od sljedećih tegoba, odmah potražite zdravstvenu pomoć: 

 • izuzetan bol zbog kojeg ne možete da jedete, pričate ili spavate; 
 • visoka temperatura; 
 • intenzivan bol samo na jednoj strani grla; 
 • otečene limfne žlezde; 
 • poteškoće pri okretanju glave ulijevo i udesno. 

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!