Contact US

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Tokom četvrtog mjeseca trudnoće vaše maleno će porasti do veličine ploda nara i dostići težinu od oko 140 grama. 
 
Četvrti mjesec trudnoće traje od 14. do 17. nedjelje

Podijelite sretne vijesti 

Mnogi budući roditelji sretne vijesti o trudnoći objavljuju tek nakon ulaska u četvrti mjesec. Ukoliko je to i vaš plan, vrijeme je za veliku objavu. Beba na putu! Uradite to što prije ili će vas stomačić izdati. 

Brinite o sebi

Vrijeme je da se posvetite sebi i svojim potrebama. Sada, kada su se hormoni malo “smirili” i rani simptomi trudnoće jenjavaju, možete početi da se bavite i drugim svojim potrebama. 

Posjetite zubara - Ako imate bilo kakve simptome koji ukazuju na bolesti zuba ili desni, obavezno zakažite posjetu stomatologu.  

Odmarajte i štedite snagu - Iako se osjećate poletnije i jače, štedite svoju snagu. Nemojte se iscrpljivati i zadavati sebi previše obaveza. Potrebno vam je puno snage za sve što vaše tijelo obavlja tokom dana, dok u njemu raste novo malo biće. Kada god imate priliku tokom dana, odmorite.  
 
Preporučujemo:

Pregnatol Active Folate + Vit B12 sadrži folat i vitamin B12 u aktivnim oblicima. Namijenjen je ženama koje se pripremaju i žele da ostanu u drugom stanju, kao i trudnicama tokom trudnoće.   

Pregnatol DHA sadrži prirodno ulje mikroalgi sa DHA (dokozaheksaenska omega-3 masna kiselina) i koristi se za nadoknadu DHA omega-3 masne kiseline kod trudnica i dojilja.  

Pregnatol Multi + Active Folate sadrži 20 nutritijenata, pažljivo odabranih i prilagođenih povećanim potrebama tokom trudnoće i perioda dojenja.  

Rast i razvoj bebe u četvrtom mjesecu trudnoće 

Ne samo da je velika kao breskva na početku četvrtog mjeseca, na bebinoj koži počinju da se javljaju nježne dlačice, poput breskvinih. One se nazivaju lanugo, a njihova uloga je da griju bebu. Nakon rođenja dlačice će otpasti sa bebine kože.  

Tokom četvrtog mjeseca trudnoće beba počinje da čuje, zahvaljujući malecnim kostima koje su se formirale u njenim ušima. Osim što čuje otkucaje vašeg srca i šum krvi kroz krvotok, do nje dopiru i prigušeni zvuci iz spoljašnjeg svijeta.  

Organi, poput jetre i slezene, počinju da obavljaju svoje funkcije. Bubrezi pročišćavaju nečistoće i prave mokraću. Noge i ruke rastu, a bebina građa je sve proporcionalnija. Kosti postaju čvršće, razvija se mišićno tkivo. Razvija se i čulo okusa, a na jeziku se formiraju papile koje sadrže receptore okusa. Formira se i tkivo pluća. 

Simptomi trudnoće u četvrtom mjesecu 

Ulaskom u četvrti mjesec rani simptomi trudnoće počinju da bivaju sve blaži. Ipak, očekujte nove simptome. 

Nelagodnost, bol, grčevi - Okrugli ligamenti, vlaknasta tkiva na zidovima materice se rastežu kako materica nastavlja da se širi, dok beba raste. Zbog toga možete osjetiti bol i grčeve u stomaku. Obratite se svom ginekologu ako vas previše brine bol koju osjećate.   

Snaga i energija se vraćaju - Kako počinju da se povlače rani simptomi trudnoće, možete osjetiti porast energije. 

Konstipacija - Za ublažavanje simptoma zatvora, preporučuje se ishrana bogata vlaknima, povećan unos tečnosti, naročito vode, što više šetnje i redovno vježbanje.   

Pojačan apetit - Ovaj simptom je uobičajen, jer su dnevne potrebe za kalorijskim unosom sada veće za oko 300 kalorija. Ukoliko pak nosite blizance, potrebe su veće za čak oko 680 kalorija.  

Od ostalih poželjnih i manje poželjnih simptoma, ističemo sljedeće: 

  • Gušća i sjajnija kosa  
  • Pojačan libido   
  • Krvarenje iz nosa  
  • Gorušica, gasovi i loše varenje  
  • Otečene desni  
  • Gubitak daha  
  • Pojava strija 

Kako se osjećate?

Sve je više energije u vašem tijelu. Mnoge buduće mame u ovom periodu trudnoće imaju zadovoljovstvo da primijete neke lijepe promjene - bujniju kosu i sjajniju kožu. Na tome možete biti zavalni povećanom protoku krvi i hormonima.  

Ukoliko vam ovo nije prva trudnoća, možda ste već osjetili bebine pokrete. Period u kojem trudnice iskuse “leptiriće u stomaku”, odnosno prvi put osjete bebin pokret je između 16. i 22. nedjelje trudnoće. 

Preporuka za četvrti mjesec trudnoće 

Slijedi period trudnoće u kojem će se materica toliko raširiti da će početi da izlazi iz karlice. Zbog toga trudnički stomak polako postaje vidljiv. I dalje se preporučuje stalan, ali postepen porast tjelesne mase. 

Pred vama su preporuke Američkog koledža akušera i ginekologa (ACOG): 

Ukoliko imate nedovoljnu težinu, pri čemu je vaš BMI (indeks tjelesne mase) ispod 18.5, preporuka je da do kraja trudnoće dobijete između 12,5 do 18 kilograma. To je oko 450 do 600 grama nedjeljno tokom drugog i trećeg trimestra.  

Ukoliko imate normalnu težinu, pri čemu je vaš BMI između 18.5 to 24.9, preporuka je da do kraja trudnoće dobijete između 11 i 15 kg. To je oko 350 do 450 grama sedmično tokom drugog i trećeg trimestra. 

Ako imate prekomjernu težinu, pri čemu je vaš BMI imeđu 18.5 25 i 29.9, do kraja trudnoće bi trebalo da dobijete između 6 i 11 kg. To je oko 230 do 320 grama nedjeljno tokom drugog i trećeg trimestra. 

Ako ste gojazni, pri čemu je vaš BMI 30 ili više, do kraja trudnoće bi trebalo da dobijete između 5 i 9 kg. To je oko 180 do 270 grama nedjeljno tokom drugog i trećeg trimestra. 

Ako nosite blizance tokom cijele trudnoće bi trebalo da dobijete između 17 i 25 kg.   

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!