Contact US

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Tokom petog mjeseca trudnoće beba će porasti oko 4cm u dužinu, a dobiće skoro 300 grama na težini. Na kraju ovog mjeseca beba će biti dugačka oko 19 cm i težiće oko 460 grama.  

Peti mjesec traje od 18. da 22. nedjelje trudnoće

Na koga beba liči? 

Bebina glava i lice sada dobijaju oblik. Došlo vrijeme kada se formiraju crte bebinog lica, pa biste krajem mjeseca na ekspertskom ultrazvučnom pregledu mogli da vidite na koga ona liči. Uzbudljivo, zar ne? 

Na koži nastavljaju da rastu i zgušnjavaju se fine, nježne dlačice koje se zovu lanugo, a nakon što se beba rodi, one će otpasti. Također, na površini bebine kože počinje da se formira zaštitni sloj pod nazivom sirasti maz (vernix caseosa). Njegova uloga je da štiti bebinu kožu tokom boravka u vodenoj sredini, jer on formira barijeru između bebine kože i plodove vode.  

U ovom periodu počinje da radi i bebin digestivni sistem. U njenim crijevima se stvara mekonijum, supstanca koja sastoji se od ostataka ćelija crijeva, žučne kiseline i soli, sluzi, lanugo dlačica, a ima boju i izgled katrana. Mekonijum se taloži u bebinim crijevima sve do kraja trudnoće. Beba će ga izbaciti u prvim satima i danima nakon rođenja, kao prvu stolicu.  

Beba čuje, beba reaguje 

Čula se intenzivno razvijaju, pa beba počinje da osjeća i da reaguje na stimulanse iz okruženja, kao što su jak spoljni zvuk ili pritisak na mamin stomak. Ovih dana ona će početi da osjeća i ukus plodove vode, pa može da počne da se upoznaje sa okusima hrane koju mama jede. Također, ciklusi budnosti i spavanja već sada počinju da se formiraju. 

Simptomi u petom mjesecu trudnoće 

I dok trudnoća odmiče, sa nekim simptomima se možete trajno pozdraviti, ali se zato javljaju novi.  

Gorušica i loše varenje - Beba raste, pa počinje svojim tijelom da pritiska i pogurava organe sistema za varanje. Zbog toga oni rade u otežanim uslovima. Kako biste sebi olakšali tegobe, preporučuje se da izbjegavate začinjenu, masnu, ljutu i kiselu hranu. 

Otečena stopala i/ili šake - Ukoliko nije naročito izražen, ovaj simptom ne treba da vas zabrinjava, mada znamo da je neprijatan. Ako primjetite značajnije otoke, obratite se svom ginekologu.  

Proširene vene - Podignite noge kad god možete, vježbajte, izbjegavajte usku obuću i odjeću, češće mijenjajte položaj u kome sjedite. Sve ovo će vam pomoći da ublažite ovaj simptom.  

Vaginalni sekret - Pojačano lučenje sekreta je uslovljeno povišenim nivoom hormona. Možete očekivati da će vas ovaj simptom pratiti do kraja trudnoće. Ukoliko uočite promjenu boje ili čudan miris sekreta, obavezno to saopštite svom ginekologu.   

Brakston Hiks kontrakcije - Ove kontrakcije nisu prave, već lažne i one pomažu materici da vježba za porođaj. Ukoliko osjetite zatezanje materice, to je vjerovatno Brakston Hiks kontrakcija. Ove kontrakcije su sasvim normalne pred kraj petog mjeseca. One prestaju onog trenutka kada promijenite položaj tijela. Ukoliko uz zatezanje osjećate i bol, a kontrakcije ne prestaju, javite se svom ljekaru.  

Od ostalih simptoma trudnoće koji se javljaju u petom mjesecu, možete očekivati: 

 • Bol u leđima 
 • Grčeve u nogama 
 • Nesanicu 
 • Krvarenje iz nosa 
 • Bol u stomaku 
 • Vrtoglavicu i nesvjesticu 
 • Bolove u kukovima 
 • Porast energije  
 • Gubitak daha  
 • Curenje mlijeka iz grudi  
 • Suhu i osjetljivu kožu 
 • Strije. 

Pregledi u petom mjesecu trudnoće 

Ukoliko je u planu, amniocenteza se najčešće radi između 16. i 20. nedjelje. Ova dijagnostička metoda podrazumijeva uzimanje plodove vode za biohemijska i citogenetska ispitivanja. Izvodi se kod nekih trudnica koje imaju rizičnu trudnoću ili ukoliko rezultati prethodnih testova ukazuju na potrebu za njom.   

Takozvani ekspertski ultrazvuk je prilika da saznate pol svoje bebe. Naravno, ukoliko niste radili prenatalni test, pa to već odavno znate. Ovaj ultrazvučni pregled je veoma uzbudljiv za mnoge buduće roditelje, jer imaju priliku da vide svoju bebu sasvim “izbliza”, odnosno da saznaju kako ona izgleda. Pregled podrazumijeva veoma detaljan pregled anatomije ploda, kao i funkcije organa - srca, mozga, bubrega, polnih organa, kičme, lica i cijele glave…  

Birajte super zdravo za vas i bebu 

Zdrava ishrana na prvom mjestu, kao i sve ostalo što podrazumijevaju zdravi stilovi života, veoma je važno tokom trudnoće. Ne samo zbog zdravog rasta i razvoja bebe, već i zbog maminog zdravlja. 

Neke namirnice su odličan izbor, a osim što su zdrave, veoma su i ukusne. Njihova hranljiva vrijednost osigurava unos velikog broja nutritijenata. Samo neke od njih su: mahunasto zeleno povrće, orašasti plodovi, jaja, losos, jogurt i ovsena kaša… 

Za nadoknadu hranljivih materija preporučujemo odabrane, kvalitetne dodatke ishrani:  

Pregnatol Multi + Active Folate  

Pažljivo odabrani i prilagođeni povećanim potrebama tokom trudnoće i perioda dojenja, 20 hranljivih materija u jednoj dnevnoj dozi.  

Pregnatol DHA  

Koristi se za nadoknadu DHA omega-3 masne kiseline, važne za zdrav razvoj bebinog mozga i vida. Pregnatol DHA sadrži prirodno ulje mikroalgi sa DHA (dokozaheksaenska omega-3 masna kiselina).   

Savjet za peti mjesec trudnoće 

Da li ste čuli za babymoon?  
Babymoon je popularan naziv za putovanje na koje budući roditelji odlaze prije nego što se beba rodi. Smatra se da drugi trimestar je najpovoljniji period za putovanje u trudnoći. Dakle, peti mjesec trudnoće bi mogao biti idealan izbor. 

Putovanje je prilika da proslavite svoju trudnoću, ali i da se ponovo povežete sa svojim partnerom u iščekivanju proširenja porodice. Novo malo biće će za neki mjesec okupitrati svu vašu pažnju, pa je prilika da se posvetite jedno drugom. Pored svega toga, odmor i opuštanje prijaju svakoj trudnici, naročito poslije izazova prvog trimestra trudnoće, koji je za vama.

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!