Contact US

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec! 

Tokom ovog mjeseca beba će iz embrionalne preći u fazu fetusa. Osim toga, ona će porasti od veličine trešnjice do veličine limuna. Posmatrano u centimentrima, na kraju trećeg mjeseca će biti dugačka oko 8 cm, a teška oko 28 grama. Što se tiče građe, ona je još uvijek nesrazmjerna, tako da glava predstavlja oko  ⅓ veličine cijelog tijela. 

Treći mjesec traje od ​​9. do 13. nedjelje

Hormoni “luduju” 

Na samom početku trećeg mjeseca nivo hCG hormona je najviši u trudnoći i on dostiže svoj vrhunac, cirkulišući kroz krvotok. Zbog toga su simptomi trudnoće veoma izraženi na početku trećeg mjeseca, dok će se polako ublažavati kako se bližite njegovom kraju. 

Tada ćete napokon moći da odahnete i odmorite od svih simptoma koji vas muče. Mnoge buduće mame zbog toga sretnu vijest o trudnoći objavljuju tek nakon što uđu u četvrti mjesec.  

Simptomi trudnoće u trećem mjesecu 

Oko 80% trudnica ima jutarnju mučninu. Iako je nakon buđenja najizraženija, zbog čega se i naziva jutarnjom, može se javiti tokom cijelog dana. Na samom početku trećeg mjeseca je najprisutnija, dok će je sa svakom sedmicom biti sve manje. 

Hormoni “luduju”, mučnina je na vrhuncu, umorni ste i pospani, teško kontrolišete emocije. Promjene raspoloženja su itekako izražene na kraju prvog trimestra. 

Ne dozvolite da vas često uriniranje spriječi da pijete dovoljno vode. Protok krvi u karlici je sve veći, materica se uvećeva, ovaj simptom je neminovan. 

Od ostalih simptoma u trećem mjesecu možete da očekujete: 

  • Umor 
  • Začepljen nos 
  • Glavobolju 
  • Bol u predjelu okruglih ligamenata abdomena 
  • Uvećanje grudi 
  • Pojačan vaginalni sekret 
  • Vidljive vene 
  • Nadimanje i gasove 
  • Grčeve u mišićima nogu 
  • Vrtoglavicu.

 Embrion, fetus ili minijutarna beba 

Početak trećeg mjeseca predstavlja posljednji dio embrionalne faze razvoja, nakon čega vaše malo čudo postaje fetus. Tokom ovog perioda trudnoće ono će početi da liči na minijaturu prave bebe. Vjerovali ili ne, počinju da se razvijaju čak i zubići. Istina, koji će dugo ostati “zarobljeni” u vilici, čekajući nekoliko mjeseci nakon rođenja da provire. 

Kod bebe su sad već razvijeni prstići na rukama i nogama, ušne školjke, nozdrve. Ručice su savijene u laktovima, što pomaže bebi da pravi pokrete koji imaju uticaja na razvoj mišića. Svemu tome doprinose i sada već funkcionalni zglobovi ruku i hrskavice koje se formiraju. 

Zbog svega toga je važno da ne zanemarite vitamine i minerale koji se obavezno preporučuju u trudnoći. Folati i vitamin B12 su veoma važni jer imaju ulogu u ćelijskoj diobi i doprinose normalnoj psihološkoj funkciji, normalnom metabolizmu homocisteina, smanjenju umora i iscrpljenosti i normalnoj funkciji imunog sistema. Nizak nivo folata kod majke je faktor rizika za nastanak oštećenja neuralne cijevi kod fetusa. Naša preporuka je aktivni folat sa aktivnim oblicima vitamina B12 – Pregnatole Active Folate + Vit B12.  

Bebin mozak se razvija velikom brzinom 

I dok su se tokom embrionalne faze formirali organi i dijelovi tijela, u fazi fetusa oni rastu i nastavljaju da prelaze iz jedne u drugu razvojnu fazu. Bebi počinje da raste kosa, kao i noktići. Što se tiče vještina, ona sada umije da guta i i da pravi pokrete koji nalikuju šutiranju. 

Bebin mozak se razvija velikom brzinom. Preporučujemo nadoknadu DHA omega-3 masne kiseline, kao strukturne komponente mozga. Razvoj mozga u najranijem periodu utiče na razvoj svih mentalnih i kognitivnih funkcija. Pregnatol DHA koji sadrži prirodno ulje mikroalgi sa DHA (dokozaheksaenska omega-3 masna kiselina) koristi se za nadoknadu DHA omega-3 masne kiseline kod trudnica i dojilja.  

Kod bebe se razvijaju i refleksi. To možete i vidjeti na ultrazvučnom pregledu. Ako tokom njega bocnete prstom stomak, najverovatnije ćete primijetiti da beba počinje da se pokreće.  

Na kraju trećeg mjeseca trudnoće fetus ima skoro potpuno razvijene sve sisteme organa i dijelove tijela. Svakim trenutkom, satom i danom oni rastu i sazrijevaju, a vaša beba sve više napreduje.  

Dabl test 

Već od sredine trećeg mjeseca možete da obavite genetsko testiranje pod nazivom Dabl test. Pomoću njega se mogu otkriti neke od eventualnih hromozomskih anomalija, a preporučuje se između 11. i 14. nedjelje trudnoće. Ovaj test, biohemijski skrining, daje rezultate na osnovu analize izvađene krvi u kombinaciji sa ultrazvučnim pregledom bebe. Ukoliko ste radili neki od svobuhvatnih prenatalnih testova u ranoj trudnoći, ovaj skrining vam vjerovatno neće biti preporučen. 

Kako se osjećate? 

Iako se to po vašem spoljnom, fizičkom izgledu ne primjećuje, prava bura promjena se dešava u vašem tijelu. Velike stvari i procesi su za vama. Možete se osjećati potpuno iscrpljeno. Ipak, radujte se. Očekuje vas period kada hormoni počinju da se smiruju, a nivo energije počinje da raste.  

Savjet za treći mjesec trudnoće 

Iako ćete možda žuditi za nečim što ne spada u najzdraviji izbor kada je hrana u pitanju, potrudite se da vam to ne bude svakodnevni izbor. Učinite sebi i udovoljite s vremena na vrijeme, ali svakodnevno se trudite da birate zdravije opcije, koje podrazumijevaju svježe voće i povrće, hranu bogatu proteinima, žitarice… 

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!