Contact US

Kako i kada raste bebin mozak

Iskustva i odnosi koje beba doživljava još dok je u maminom stomaku kao i u najranijem uzrastu nakon rođenja, utiču na rast i razvoj njenog mozga i to kakva će ona biti osoba kada jednog dana odraste. Saznajte kako i kada raste bebin mozak.

Bebin mozak počinje da se razvija još dok je ona u majčinom stomaku. Tačnije, taj razvoj počinje veoma rano. Mnoge buduće mame u tom periodu možda još uvijek ni ne znaju da su u drugom stanju. Osnova strukture mozga i centralnog nervnog sistema je već formirana u 8. nedjelji trudnoće. 

Tokom prvog trimestra se razvijaju veze među nervima koje omogućavaju bebi da se pokreće u materici. U drugom trimestru je razvoj još intenzivniji, a formira se i moždano tkivo. U trećem trimestru cerebralni korteks počinje da preuzima od moždanog stabla, pripremajući bebu za učenje koje je čeka. 

Kada dođu na svijet bebe čuju (čak prepoznaju i glas!), a također i pomalo vide. Mozak nastavlja intenzivno da raste i da se razvija i u narednom periodu. 

Kako možete da utičete? 

Zdravo okruženje puno ljubavi i stimulativnog iskustva i pravilno snabdjevanje značajnim nutrutijentima su vitalni za razvoj bebinog mozga.  

Izbegavajte toksične materije 

Tokom trudnoće se preporučuju zdravi stilovi života. Izbjegavajte pušenje i alkohol, stres, toksična isparenja…  

Važni nutritijenti  

U najranijem periodu trudnoće se formira neuralna cijev, iz koje se kasnije razvija mozak, kičma i kičmena moždina. Nizak nivo folata kod majke je faktor rizika za razvoj defekata neuralne cijevi kod embriona. Kako bi nivo folata bio optimalan, suplementacija se preporučuje čak i u periodu pripreme za trudnoću, najmanje 4 nedjelje prije začeća. Pregnatol Active Folate + Vit B12 sadrži folat u aktivnom obliku i namijenjen je ženama koje žele da ostanu u drugom stanju, kao i trudnicama tokom trudnoće. 

Kao glavna strukturna komponenta mozga, DHA čini 97% svih omega–3 masnih kiselina u mozgu. Ona čini 30% strukturnih masti u sivoj masi mozga i izuzetno je značajna za razvoj mozga. 

Pregnatol DHA sadrži prirodno ulje mikroalgi sa DHA (dokozaheksaenska omega-3 masna kiselina) i koristi se za nadoknadu DHA omega-3 masne kiseline kod trudnica i dojilja. 

Namijenjen za korištenje tokom čitave trudnoće i tokom dojenja. 

Rast i razvoj bebinog mozga nakon rođenja 

U prvoj godini života bebin mozak poraste nevjerovatnih 175%. Od druge godine do adultnog doba mozak raste još samo 20%. 

Bebin mozak nastavlja de se intenzivno razvija u prva tri mjeseca nakon rođenja. U prvih godinu dana se značajno razvijaju i čula vida, sluha i govora. Nakon godinu dana razvijaju se više moždane funkcije koje su važne za koncentraciju, pažnju i inteligenciju djeteta. 

Novorođenčadi i dojenčadi kod kojih nije ostvariva odgovarajuća nadoknada DHA putem majčinog mlijeka, a isključivo su na prirodnoj ishrani ili su pretežno na prirodnoj ishrani (mješovita ishrana sa preko 50% majčinog mlijeka u ukupnom dnevnom unosu mlijeka) - preporučuje se dnevni dodatak od 100 mg DHA.  

 

Preporučujemo: 

Babytol DHA 

Babytol D3+DHA 

 

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/how-your-babys-brain-develops

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!