Contact US

Како и кога расте мозокот на бебето?

Искуствата и врските што ги доживува бебето додека се уште е во мајчината утроба, како и во најраната возраст по раѓањето, влијаат на растот и развојот на нејзиниот мозок и каква личност ќе биде кога ќе порасне еден ден. Дознајте како и кога расте мозокот на вашето бебе.

Мозокот на бебето почнува да се развива додека се уште е во утробата на мајката. Поточно, тој развој започнува многу рано. Многу идни мајки во овој период можеби не ни знаат дека се бремени. Основата на структурата на мозокот и централниот нервен систем е веќе формирана во 8-та недела од бременоста. 

Во текот на првиот триместар, се развиваат врски помеѓу нервите кои му овозможуваат на бебето да се движи во утробата. Во вториот триместар, развојот е уште поинтензивен, а мозочното ткиво се формира. Во третиот триместар, церебралниот кортекс почнува да го зазема мозочното стебло, подготвувајќи го бебето за учењето што претстои. 

Кога се раѓаат бебињата, слушаат (дури препознаваат глас!), а и малку гледаат. Мозокот продолжува интензивно да расте и да се развива во наредниот период. 

Како можете да влијаете?

Здравата средина полна со љубов и стимулирачки искуства и правилното снабдување со важни хранливи материи се од витално значење за развојот на мозокот на бебето.  

Избегнувајте токсични материи 

За време на бременоста се препорачува здрав начин на живот. Избегнувајте пушење и алкохол, стрес, токсични испарувања …  

Важни хранливи материи 

Во најраниот период од бременоста се формира невралната туба од која подоцна се развиваат мозокот, 'рбетот и' рбетниот мозок. Ниското ниво на фолати кај мајката е фактор на ризик за развој на дефекти на невралната туба во ембрионот. Со цел нивото на фолати да биде оптимално, се препорачува суплементација дури и во периодот на подготовка за бременост, најмалку 4 недели пред зачнувањето. Pregnatol Active Folate + Vit B12 содржи фолати во активна форма и е наменет за жени кои сакаат да останат бремени, како и за трудници за време на бременоста. 

Како главна структурна компонента на мозокот, DHA сочинува 97% од сите омега-3 масни киселини во мозокот. Сочинува 30% од структурните масти во сивата материја на мозокот и е исклучително важен за развојот на мозокот. 

Pregnatol DHA содржи природно масло од микроалги со DHA (докосахексаеноична омега-3 масна киселина) и се користи за дополнување на DHA омега-3 масни киселини кај бремени жени и доилки. 

Наменета за употреба во текот на бременоста и за време на доењето. 

Раст и развој на мозокот на бебето по раѓањето 

Во првата година од животот, мозокот на бебето расте за неверојатни 175%. Од двегодишна возраст до полнолетство, мозокот расте само за 20%. 

Мозокот на бебето продолжува интензивно да се развива во првите три месеци по раѓањето. Во првата година значително се развиваат сетилата за вид, слух и говор. По една година се развиваат повисоки мозочни функции кои се важни за концентрацијата, вниманието и интелигенцијата на детето. 

Новороденчиња и доенчиња кај кои не може да се постигне соодветна компензација на DHA преку мајчиното млеко и се исклучиво на природна исхрана или претежно на природна исхрана (мешана исхрана со повеќе од 50% од мајчиното млеко во вкупниот дневен внес на млеко) - се препорачува дневен додаток од 100 mg DHA.  

Препорачуваме: 

Babytol DHA 

Babytol D3+DHA 

 

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/how-your-babys-brain-develops

Последно од блогот

Вирус и трпение. Времето работи за нас. Како ги лекуваме и каде грешиме?

Што да правиме кога ќе се појави вирусна инфекција, а што да избегнуваме? На прес-конференцијата на фармацевтската компанија 4U pharma, одржана во хотелот Кристал, одговори и важни насоки дадоа еминентни експерти. Дознајте во текстот.