Contact US

Pregnatol Active Folate + Vit B12 4u red logo

  • Инфо
  • Состав
  • Примена
  • Сведоштво
  • Клинички студии
  • Чести прашања

Pregnatol Active Folate + Vit B12 содржи фолати и витамин Б12 во природни форми, кои се активни и секако целосно се искористени од телото. Наменет е за жени кои се подготвуваат и сакаат да останат bremeni, како и za бремени жени. Се препорачува примена во периодот пред планираната бременост и во текот на целата бременост. 

Витамините Б9 (фолати) и Б12 играат улога во клеточната делба и придонесуваат за нормална психолошка функција, нормален метаболизам на хомоцистеин, намалување на замор и исцрпеност и нормална функција на имунолошкиот систем. Во соработка со витаминот Б12, фолатниот коензим овозможува конверзија на споменатата аминокиселина хомоцистеин во метионин. 

Ниските нивоа на фолати се фактор на ризик за дефекти на невралната туба кај фетусот.

Фолатите придонесуваат за нормална синтеза на аминокиселини, раст на мајчиното ткиво за време на бременоста и нормално формирање на крв. Ниските нивоа на фолати се фактор на ризик за дефекти на невралната туба кај фетусот. Поволен ефект се постигнува со внесување на најмалку 400 µg во текот на најмалку еден месец пред и три месеци по зачнувањето. 

Pregnatol Active Folate + Vit B12 содржи фолати во активна форма под трговското име QUATREFOLIC®. Quatrefolic® е фолат - глuкозаминска сол на фолна киселина, во неговата природна форма. Според својата структура, таа е активна форма на фолна киселина - не се потребни ензими во телото за нејзино активирање и искористување. Токму во форма на соли, фолатите природно се наоѓаат во храната (зелен зеленчук). Дополнително, солите на глукозамин природно се наоѓаат во нашето тело. 

Термините фолна киселина и фолат често се користат наизменично за витамин Б9. Folatot pрипаѓа на витамините од Б комплексот, растворлив е во вода и е неопходен за одржување на клеточните функции и здравје, а особено е важен при подготовките за бременост и за време на бременоста. 

Суштинската разлика помеѓу фолатите и фолната киселина е во тоа што фолатите се во природна форма, додека фолната киселина се синтетизира хемиски. Хемиски синтетизирана форма - нашето тело не може да користи фолна киселина во таа форма. Мора да се активира од ензимите во телото преку четири чекори. Тестовите покажаа и потврдија дека 30 до 50% од жените (во зависност од државата) воопшто не можат да ја активираат и користат внесената фолна киселина, бидејќи генетски го немаат ензимот што треба да ја активира. Кај овие жени, целата внесена фолна киселина останува слободно да циркулира во крвта, потенцијално предизвикувајќи несакани ефекти и за мајката и за бебето. Фолатите, во својата природна, активна форма, целосно се апсорбираат и се користат со сигурност! 

Производот Pregnatol Active Folate + vit B12 содржи две природни активни форми на витамин Б12 - метилкобаламин и аденозилкобаламин. Тие природно се наоѓаат во телото. Метилкобаламин - делува во клетката и аденозилкобаламин се наоѓа во сите ткива и 20% во крвта. Има важна улога во производството на енергија, придонесува за нормална функција на нервниот систем и нормален метаболизам на аминокиселината хомоцистеин. Тоа се активни форми и затоа телото ги користи веднаш и целосно без никакво штетно ослободување на молекули. 

Патем, најчестата форма на витамин Б12 во витаминските производи е цијанокобаламин. Тоа е хемиски синтетизирана форма на витамин Б12, додека другите три форми се природни и се наоѓаат во храната и во телото. Хемиски синтетизираниот цијанокобаламин во телото не може да се користи во таа форма, туку мора да се активира со ензими. При неговото активирање се ослободува молекула на цијанид, која е штетна. 

Периодот на подготовка за бременост, како и самата бременост, е значаен период за жената како идна мајка. Тоа е време кога жената треба да прими и прифати се што е најдобро за неа. Време на грижа, здравје и релаксација. Твое време! 

Quatrefolic

Quatrefolic

Quatrefolic е сол на фолната киселина и тоа е форма во која она природно се наоѓа во намирниците. Има исклучително значајна улога во организмот во текот на бременоста. 

Витамин Б12

Витамин Б12

Две форми на витамин Б12 – метилкобаламин и аденозилкобаламин. Организмот веднаш ги користи без никакво штетно ослободување во организмот. 

Посакувам бременост 

Посакувам бременост 

1 капсула дневно, 12 недели пред планирана бременост.   

Бремена сум 

Бремена сум 

1 капсула дневно, во текот на целата бременост.  

Катарина К. 

Почнав да користам Pregnatol Active folate + B12 веќе кога планирав бременост. Без проблем забременив и бев мирна, бидејќи знаев дека навреме пијам активен фолат за која слушнав дека е многу важен за здрав развој на моето бебе. 

Катарина К. 
Милица Г. 

Јас користев Pregnatol active folate+b12 и Pregnatol DHA во првите две тримесечја. Влегувајќи во третото тромесечје, земав Pregnatol multi и Pregnatol DHA и пред три месеци родив две здрави и среќни девојчиња. 

Милица Г. 
Pregnatol Active Folate + Vit B12 for you! - Klinicke studije

Внесувањето на фолати за време на бременоста е од суштинско значење за адекватен развој на фетусот и плацентата и за долгорочното здравје на поединецот. Неговиот недостаток може да предизвика фетални патологии, вклучително и болест на невралната туба.

Вистинската стратегија усвоена од европските земји (вклучувајќи ја Италија) сугерира дека жените треба да земаат 0,4 mg фолна киселина пред зачнувањето.  

Недостатокот на витамин Б12 во бременоста е распространет и е поврзан и со ниска родилна тежина (родилна тежина <2500 g) и со предвремено породување (гестациска должина <37 недели). 

Нискиот статус на фолати на мајката за време на бременост и лактација останува значајна причина за морбидитет на мајката во некои заедници. Статусот на фолна киселина на новороденчето има тенденција да биде заштитен на сметка на мајчините резерви; Сепак, постојат се повеќе докази дека несоодветниот статус на фолати на мајката за време на бременоста може да доведе до ниска родилна тежина кај новороденчето, а со тоа создава ризик од развојни и долгорочни негативни здравствени исходи.  

Pregnatol Active Folate + Vit B12 for you! - Klinicke studije

Се препорачува примена 12 недели пред планираната бременост и во текот на целата бременост. Наменет е за жени кои се подготвуваат и сакаат да останат бремени, како и за трудници за време на бременоста.  

Фолатот и фолната киселина се во суштина исти. Разликата е во формата. Фолатот е во форма на сол, која природно се наоѓа во храната, а фолната киселина е хемиска, синтетичка форма. 

Фолната киселина, како синтетичка форма, помалку добро се апсорбира и се искористува во организмот, а како што е докажано, некои жени воопшто не можат да ја искористат. Причината за тоа е што немаат ензим кој би ја активирал. Затоа кај 30-50% од жените активирање и искористување на фолната киселина во организмот воопшто не се случува. Фолната киселина која се внесува во телото останува слободно да циркулира во крвта, потенцијално предизвикувајќи несакани ефекти и за мајката и за бебето. 

Затоа е најдобро да се внесува во форма која природно се наоѓа во храната, односно како активен фолат. 

Витаминот Б12 има исклучително важна улога за нормалната функција на нервниот систем. Тој е вклучен во формирањето на црвените крвни зрнца - тие не можат правилно да се создадат и да се размножуваат без витамин Б12. Витаминот Б12 придонесува за одржување на нормален енергетски метаболизам, како и нормален метаболизам на хомоцистеин.