Contact US
Бактериски и вирусни инфекции

Најдобар пробиотик за деца

Првите неколку години од развојот на детето се клучни за развој на здрава цревна микрофлора (микробиота). Додатоци и храна која содржи пробиотици, односно добри бактерии, се исклучително важни за развојот на микробиотата.

Производ со пробиотик за патување

Малите деца се многу чувствителни и особено склони на патничка дијареа, бидејќи сè уште немаат целосно развиен имунитет, па нивниот стомак обично реагира кога ќе се најдат во различни климатски и/или санитарни услови.

Вирусни инфекции кај деца и бебиња

Помладите деца се особено подложни на вирусни инфекции, бидејќи нивниот имунолошки систем не е целосно развиен. Како што покажува статистиката, во првите неколку години од животот, децата се разболуваат од вирусни инфекции дури 6-12 пати годишно.

Акутен бронхитис или пневмонија? Како правиме разлика?

Акутен бронхитис или пневмонија? Како правиме разлика?

Иако имаат слични симптоми, акутниот бронхитис и пневмонијата не се третираат на ист начин. Дознајте како правиме разлика помеѓу овие две болести.

Вирус и трпение. Времето работи за нас. Како ги лекуваме и каде грешиме?

Што да правиме кога ќе се појави вирусна инфекција, а што да избегнуваме? На прес-конференцијата на фармацевтската компанија 4U pharma, одржана во хотелот Кристал, одговори и важни насоки дадоа еминентни експерти. Дознајте во текстот.

Вирусите ги напаѓаат носињата и грлото - 85% од вирусните инфекции кај децата се фарингитис и ринофарингитис

Вирусни респираторни инфекции се чести, особено кај помалите деца кои немаат целосно развиен имунолошки систем. Најчесто се манифестираат како болести на горниот респираторен тракт. 

Висока температура кај децата

Високата температура кај децата секогаш е причина за загриженост кај родителите. Топлото чело или врат се најчестите показатели дека детето има треска. Ако детето има висока температура, дополнително е раздразливо и нерасположено, не може да заспие, не можете да го заинтересирате да игра, летаргично е.

Запек кај децата

Запекот кај децата е вообичајна и честа појава. Тегобите кои се јавуваат се поврзани со отежнато празнење на цревата, а  тоа најчесто се јавува поради исхраната, промени во составот на цревната флора, поради премин од пелени во нокшир и сл. Дознајте како можете да му помогнете на вашето дете. 

Настинки кај децата

Прилично е вообичаено малите деца да настинуваат пет до шест пати годишно. Тоа најчесто се случува во постудениот дел од годината, односно во есенските и зимските месеци. Поради ова, на родителите често им се чини дека нивното дете е постојано болно, бидејќи понекогаш повторно се разболува, веднаш откако ќе оздрави. Зошто е тоа така?

Рани симптоми на грип

Раното откривање на симптомите на грип може да биде многу корисно. Ненадејната слабост и мускулната болка обично се најраните симптоми на грипот. Карактеристика на симптомите на грип е тоа што тие се појавуваат ненадејно и речиси истовремено, за разлика од настинката, каде што се појавуваат постепено.

Да почекаме со употреба на антибиотици! „Чекај и види“ пристап - кои резултати се постигнати?

Децата често се разболуваат од респираторни инфекции. Според статистичките податоци, дете помладо од 6 години се разболува во просек до 6 пати годишно. Дури 10% од децата добиваат инфекција повеќе од 10 пати годишно. Понекогаш на родителите им се чини дека детето е постојано болно поради тоа. 

Воспаление на крајниците (тонзилитис) кај деца и возрасни 

Воспаление на крајниците (тонзилитис) се јавува често, особено во доцна есен, зима и рана пролет. Децата се разболуваат многу почесто од возрасните. Научете како да ги препознаете симптомите и што да правите.

Гнојна ангина кај деца и возрасни

Силна и остра болка во грлото, висока температура, отежнато голтање, бели гнојни чепови на крајниците - ова се само дел од карактеристичните симптоми на гнојната ангина. Дознајте што предизвикува гнојна ангина и како можете да ги намалите шансите да ја добиете. 

Гребење во грлото

Гребењето во грло што нема да престане може да биде многу непријатно. Ситуацијата дополнително се влошува кога јадете или пиете, а понекогаш и кога зборувате. Зошто се појавува гребење во грлото и што да правам? 

Губење на сетилото за мирис - честа појава кај вирусни инфекции

Губењето на сетилото за мирис најчесто се јавува како минливо нарушување поради некоја вирусна респираторна инфекција или алергија. Дознајте кои други причини можат да бидат и како да ја намалите можноста за нејзино појавување. 

Домашна аптека - што треба да содржи?

Кога велиме „домашна аптека“ често помислуваме на комплет за прва помош, кој е неопходен во секој дом. Но, освен „прва помош“, некои лекови и помошни средства кои се во апотека можат да се купат без рецепт,се исто така неопходни во  домаќинството, за секој случај. 

Лекување на вирусни инфекции

Вирусни инфекции се вообичајна појава, особено кај помалите деца кои немаат целосно развиен имунолошки систем. Они најчесто се манифестираат како респираторни болести,па на сите најпознати им се грип и настинка.

Лекови за патување и што треба да имате при рака кога одите на пат

Семејните патувања се омилени на сите, бидејќи за време на нив родителите и децата имаат можност да поминат многу квалитетно време заедно, доживувајќи заеднички авантури, големи и мали.  Меѓутоа, за да го направите патувањето што е можно подобро, треба да бидете подготвени за различни околности, особено ако патувате со деца. Посебно внимание треба да посветите кога пакувате патничка аптека.  Дознајте што никогаш не треба да заборавите да спакувате и зошто.

Бактерии и вируси

Имунитетот на децата и отпорноста на болести често се главна тема кај родителите на малите деца. Меѓутоа, родителите понекогаш несвесно и сами влијаат на неговото слабеење. 

Дијареа кај деца

Иако е тешко да се спречи детето да добие дијареа, постојат начини со кои можете значително да ја намалите можноста за нејзино појавување. Дознајте зошто се јавува дијареа кај децата, кои се превентивните мерки и како се лекува.