Contact US

Вирусна болка во грлото кај децата - дали природата помага?

Децата од предучилишна возраст, особено оние помлади од 3 години, често се болни во постудениот дел од годината, а болките во грлото се чест симптом на вирусна инфекција.

Исто како носот, и грлото е многу изложено на микроорганизми. Вирусите се најчеста причина за инфекции кои предизвикуваат болки во грлото. 

Вирусните инфекции кои предизвикуваат болки во грлото кај децата се предизвикани од бројни вируси. Тоа се риновируси, аденовируси, вируси на херпес симплекс, Epstein-Barrov вирус, вирус инфлуенца или параинфлуенца, ентеровируси, корона вируси… 

За вирусни болки во грлото се препорачуваат природни препарати кои имаат докажано дејство на воспаление на слузокожата на горниот респираторен тракт. Pelargonium sidoides (јужноафриканско мушкатла, Umckaloabo) е цветно растение кое потекнува од Африка, а го краси прекрасен цвет со необична виолетово-црвена боја. Традиционално се користи од 19 век за кашлица, настинка и иритација на горниот респираторен систем. 

Благодарение на доказите од бројни клинички студии, пеларгониумот е регистриран во западноевропските земји со официјална индикација за акутен бронхитис, а некои земји како Велика Британија го воведоа во националните препораки како третман од прва линија за кашлица.

Последно од блогот

Седми месец бременост

Влегувањето во седмиот месец го означува почетокот на последниот, трет триместар од бременоста. Доколку сè уште не сте, време е да ја подготвите вашата породилна торба. За секој случај. Дознајте што да очекувате во седмиот месец од бременоста.

Шестти месец бременост

Почна последниот месец од вториот триместар од бременоста. Искористете го овој период за патување, одмор и грижа за себе. Ќе влезете во третиот триместар, па многу работи стануваат попредизвикувачки. Дознајте како бебето напредува во шестиот месец од бременоста и кои хранливи материи се важни за правилен развој на видот.

Петти месец бременост

Што прави бебето во стомакот? Верувај ми, тоа сега може многу - ика, голта плодова вода, зева, клоца, удира, пробува различни потези и прави кругови. Вистински мал забавувач!