Contact US

Virusna upala grla kod djece - da li priroda pomaže?

Djeca predškolskog uzrasta, a naročito ona mlađa od 3 godine, su često bolesna tokom hladnijeg dijela godine, a bolno grlo je uobičajen simptom virusne infekcije.  

Baš kao i nos, grlo je veoma izloženo mikroorganizmima. Virusi su najčešći uzročnici infekcija koje izazivaju upalu grla. 

Virusne infekcije koje izazivaju upalu grla kod djece uzrokuju brojni virusi. To su rinovirusi, adenovirusi, Herpes simplex virus, Epstein-Barrov virus, virus influence ili parainfluence, enterovirusi, koronavirusi… 

Kod virusnih upala grla se preporučuju prirodni preparati koji imaju dokazano dejstvo kod upale sluzokože gornjih disajnih puteva. Pelargonium sidoides (Južnoafrička muškatla, Umckaloabo) je cvjetajuća biljka koja potiče iz Afrike, a krasi je prelijep cvijet neobične ljubičasto-crvene boje. Tradicionalno se koristi od 19. vijeka kod kašlja, prehlade, iritacija gornjeg respiratornog sistema. 

Zahvaljujući dokazima brojnih kliničkih studija, pelargonium je registrovan u zemljama zapadne Evrope sa zvaničnom indikacijom za akutni bronhitis, a neke zemlje kao što je Velika Britanija uvele su ga u nacionalne preporuke kao prvu liniju za kašalj.

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!