Contact US

Virusi napadaju nosiće i grlo - 85% virusnih infekcija kod djece su faringitis i rinofaringitis

Virusne respiratorne infekcije su uobičajene, naročito kod mlađe djece koja nemaju potpuno razvijen imunski sistem. One se najčešće manifestuju kao bolesti gornjih disajnih puteva.  

Kako praksa pokazuje, gotovo 85% svih virusnih infekcija kod djece su faringitis i rinofaringitis, odnosno zapaljenje sluznice ždrijela i upala nosne sluznice i ždrijela. 

Uobičajeni simptomi ovih infekcija kod djece su grebanje i bol u grlu, gubitak apetita, crveno i upaljeno ždrijelo, začepljen nos, peckanje u nosu, kihanje, slabost, povremena glavobolja, povišena tjelesna temperatura. 

Iako uzročnici ovih infekcija mogu biti i bakterije, mnogo češće ih izazivaju virusi. Postoji preko 200 tipova virusa koji napadaju disajne organe djece. 

Terapija i liječenje 

Postavljanje prave dijagnoze je veoma važno, naročito kada govorimo o utvrđivanju uzročnika infekcije, odnosno da li je bolest izazvana virusima ili bakterijama.  

Ukoliko je infekcija virusna, bolest se liječi mirovanjem, povećanim unosom tečnosti i obaveznim održavanjem higijene nosa. Također, od velike je pomoći i što ranija primjena preparata koji sadrže prirodne sastojke i vitamine.

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!