Contact US

Babytol DHA Omega for you!

  • Инфо
  • Состав
  • Примена
  • Сведоштво
  • Клинички студии
  • Чести прашања

Babytol DHA Omega for you!®  е храна за посебна медицинска намена, наменет за диететско регулирање на нарушена функција на видот- ретинопатија. 

Babytol DHA for you! во само една капсула содржи 100 mg DHA омега-3 масни киселини, многу важна структурна компонента на мрежницата на окото. DHA омега 3 масните киселини допринесуваат во одржувањето на нормален развој на видот кај доенчиња, т.е. деца до 12 месеци. Најдобар ефект се постигнува со дневен внес од 100 mg DHA. 

Како најдлабок, фотосензитивен слој на окото, мрежницата (ретината) се состои од нервни ткива. Нејзината улога е многу важна. Инцидентните светлосни зраци кои се собираат во мрежницата, се трансформираат и се пренесуваат преку оптичкиот нерв до мозокот, што дополнително го претвора импулсот во слика. Еден од десетте слоеви што ја сочинуваат мрежницата се фоторецептори. Дури 35-50% од градливите материи на фоторецепторите се состојат од DHA, омега-3 масни киселини. 

Окото е многу сложен орган. Токму затоа неговиот развој е под влијание на различни фактори. Супстанциите што ги сочинуваат структурните компоненти и на самото око и на неговите делови се исто така многу важни. Снабдувањето со DHA омега-3 масни киселини е исклучително важно за нормален развој на видот, особено во текот на првата година од животот во периодот на брз развој. Поволно дејство се постигнува со дневен внес од 100 mg DHA. 

DHA Омега-3 масната киселина во производот е од масло добиено од природни, морски микроалги - еден од најбогатите извори на висококвалитетна DHA масна киселина. Микроалгите се одгледуваат во строго контролирани услови, со цел да се избегне загадување во маслото. Маслото од микроалги е безбеден извор на DHA за употреба кај доенчиња, како што е потврдено од Европската агенција за безбедност на храна.

DHA омега-3

DHA омега-3

Во една капсула има 100% препорачана доза DHA омега-3 масни киселини од 100 mg 

Важна структурна компонента на нервните клетки во мозокот. 

Важна структурна компонента на нервните клетки во мозокот. 

Важна структурна компонента на ретината, поради што влијае на развојот на видот кај доенчиња.  

Важна структурна компонента на ретината, поради што влијае на развојот на видот кај доенчиња.  

Наједноставен начин на примена – twist off капсула 

Наједноставен начин на примена – twist off капсула 

Едноставно завртете, повлечете и отстранете го горниот дел од капсулата, а содржината истиснете ја директно во устата на бебето. 

Бебиња на природна исхрана  

Бебиња на природна исхрана  

Со Babytol D3+ K1, од 8. ден применете и Babytol DHA Omega.  

По завршување на применаата на Babytol D3+K1 продолжете со примена на Babytol D3 + DHA Omega. 

Бебиња на адаптирана формула  

Бебиња на адаптирана формула  

Применете Babytol D3 + DHA Omega, бидејќи тој содржи DHA омега 3 масни киселини и витамин Д3 кој е неопходен на Вашето бебе до крајот на третата година од животот.  

Маја Л. 

Сите производи се фантастични! Ние користиме Babytol DHA од раѓањето на нашето дете! 

Маја Л. 
Санела М. 

Ги следевме сите совети на лекарите од породилиштето и сме им многу благодарни што го препорачаа Babytol DHA. Сè уште го користиме! 

Санела М. 
Babytol DHA Omega for you! - Klinicke studije

На бебињата им се потребни и двете масни киселини во сите фази, вклучително и пред и по раѓањето. За време на бременоста и доењето, фетусот своите потреби ги задоволува преку исхраната на мајката. Му помага на фетусот во развојот на невроните и мрежницата на окото; го намалува стресот на мајката и компликациите што резултираат со предвремено породување. Додатокот на омега-масти ја подобрува когницијата, памтењето, однесувањето, расположението и одредени мозочни нарушувања. 

Поради имунолошка незрелост, предвремено родените бебиња се особено чувствителни на болести од воспалителна етиологија во раниот постнатален период. Ова го прави додатокот на DHA веднаш по раѓањето за борба против неонаталното воспаление како атрактивна терапија. 

Babytol DHA Omega for you! - Klinicke studije

Ако вашето бебе прима Babytol D3 + K1 (до крајот на третиот месец по раѓањето), се препорачува да му дадете Babytol DHA Omega заедно со него.

Откако бебето ќе наполни 3 месеци, се препорачува Babytol D3 + DHA Omega, бидејќи содржи DHA и витамин Д3 неопходни за вашето бебе до крајот на третата година.

За деца до три години, препорачуваме дополнување на омега-3 масни киселини со нашите производи за најмладите - Babytol D3 + DHA во текот на есенските и зимските месеци и Babytol DHA во текот на пролетните и летните месеци.

DHA Омега-3 масната киселина во доза од 100 mg на ден е важна за нормален развој на видот кај доенчиња до 12 месеци.

Сите омега-3 масни киселини имаат мирис на риба, вклучувајќи го и DHA. Токму затоа што бебињата и децата не го сакаат мирисот на рибата, научниците од Швајцарија успеаја технолошки да го подобрат процесот и да го намалат мирисот на риба во производот Babytol DHA Omega.

Препорачаната дневна доза на DHA за новороденчиња и доенчиња е 100 mg/ден.

Ако вашето бебе пие количина млеко (млечна формула) што содржи 100 mg DHA во текот на денот, не е потребно дополнително дополнување.

Содржината на DHA е декларирана на формулата за млеко.

Ако се работи за мешана исхрана, каде што внесот на формула е помал од 50% од вкупниот внес на млеко - DHA се додава со суплементација.

Во зависност од возраста на бебето, доколку бебето било воведено во немлечна исхрана со формула (најчесто од 4-ти месец) - се додава DHA.

Со цел да се обезбеди потребното количество на DHA омега-3 преку доењето, доилките треба да консумираат 250-300 g „сина“ морска риба (скуша, сардина, харинга, туна) неделно. Статистиката покажа дека мајките во Европа консумираат многу пати помали количини од препорачаниот внес. Една од причините е прехранбената навика (помалку од два оброка масна риба неделно), а втората причина се ограничувањата во исхраната поради контаминација со тешки метали (олово, жива) во масните риби.

Доколку исхраната не е урамнотежена, доилката може да ја обезбеди потребната количина на DHA омега-3 преку млекото доколку се дополни со 200 mg DHA дневно.

За деца до три години, препорачуваме дополнување на омега-3 масни киселини со нашите производи за најмладите - Babytol D3 + DHA во текот на есенските и зимските месеци и Babytol DHA во текот на пролетните и летните месеци.

Според препораките на EFSA (European Food Safety Authority) за деца на возраст од 2-18 години се препорачува комбинација на EPA+DHA Омега-3 масни киселини во доза од 250mg на ден.