Contact US

Babytol D3 4u red logo

  • Инфо
  • Состав
  • Примена
  • Сведоштво
  • Клинички студии
  • Чести прашања

Babytol D3 for you! капсулите се дополнителен извор на витамин Д3. Тие се наменети за употреба кај доенчиња и деца. Витаминот Д3 е многу важен витамин, кој има една од клучните улоги кога станува збор за растот и развојот на коските кај децата. Неговата улога во апсорпцијата на калциум и фосфор, минерали кои имаат функција за градење на коските, е една од најважните. Затоа, неговата употреба како додаток во исхраната се препорачува уште од најраниот период по раѓањето. 

Природно е способноста на човечката кожа да произведува витамин Д кога е изложена на сончева светлина. Поточно, под влијание на сончевите зраци, неактивната форма на витаминот Д преминува во активна форма - витамин Д3. Ова е секако еден од најинтересните факти за витаминот Д. Оттука и неговото популарно име - витамин на сонцето. Меѓутоа, на овој начин не е секогаш можно да се обезбеди доволна количина на витамин Д, особено кај бебињата и малите деца. Поради штетноста на сончевите зраци во текот на летото, и помалата изложеност на децата на сонце и нанесувањето креми со заштитни фактори, децата на овој начин не добиваат доволно витамини. Исто така и во зимскиот период на овој начин не можете да внесете доволно витамин Д бидејќи нема многу сончеви денови. 

Витаминот Д3 помага за апсорпција на важните минерали за градење на коските - калциум и фосфор од дигестивниот тракт и на тој начин овозможува нормален развој и раст на коските. Затоа, витаминот Д е исто така важен за одржување на нормални заби. 

Рахитисот е болест која доведува до меки, деформирани и свитливи коски. Коските на рацете, нозете, главата и градите може да се деформираат. Во најраниот период од животот, кога бебето интензивно расте и се развива, витаминот Д е многу важен. 

Оваа улога на витаминот Д е откриена и детално истражена само во последните неколку децении. 

Европската асоцијација на педијатри, гастроентеролози, хепатолози и нутриционисти препорачува употреба на витамин Д3 во доза од 400 IЕ од раѓање до крајот на првата година. Националните здруженија на педијатри, како и упатствата за новороденчиња, се усогласени со оваа препорака. Се препорачуваат 400 IЕ витамин Д3 на ден, од 8-ми ден по раѓањето до крајот на првата година. По првата година, педијатрите препорачуваат употреба на витамин Д3 во доза од 400 IЕ дневно во зимските месеци (од октомври до март). 

Витаминот Д3 уште се нарекува “витамин на сонцето”.

Витаминот Д3 уште се нарекува “витамин на сонцето”.

Помага при апсорпција на важните минерали кои ги градат коските – калциум и фосфор од дигестивниот тракт и со тоа овозможуваат нормален развој и раст на забите и коските. 

Маслиново масло

Маслиново масло

Витаминот Д е растворен во маслиново масло без алергени, па со тоа се овозможува подобра апсорпција и искористливост на овој витамин во организмот. 

Наједноставен начин на примена – twist off капсула

Наједноставен начин на примена – twist off капсула

Едноставно завртете, повлечете и отстранете го горниот дел од капсулата, а содржината истиснете ја директно во устата на бебето.  

Задолжителна суплементација според сите Европски и национални препораки се применува од 8. ден по раѓањето, секојдневно, до навршување на една година. 

Задолжителна суплементација според сите Европски и национални препораки се применува од 8. ден по раѓањето, секојдневно, до навршување на една година. 

Mилица Ј. 

Babytol D3 сега го користи нашето бебе, за правилен раст и развој. Го користеше и нашата постара ќерка. Ви благодарам! 

Mилица Ј. 
Милош Р. 

Внимателно одбиравме од кој производител да избереме витамин Д3 за нашето бебе. Го избравме Babytol D3 и не зажаливме. Сега ги користиме другите ваши производи. Секоја чест за квалитетот! 

Милош Р. 
Babytol D3 for you! - Klinicke studije

Избегнувањето на сериозен недостаток на витамин Д го подобрува имунолошкиот систем и ја намалува подложноста на автоимуни болести. 

На децата под 12 месеци им требаат 400 ИЕ предупредувачка икона за витамин Д секој ден. Децата на возраст од 12 до 24 месеци имаат потреба од 600 ИЕ витамин Д секој ден. 

Препорачува сите доенчиња и деца, вклучително и адолесцентите, да имаат минимален дневен внес од 400 ИЕ витамин Д, почнувајќи веднаш по раѓањето. 

Babytol D3 for you! - Klinicke studije

Витаминот Д3 се применува од 8-ми ден од животот, согласно европските и националните препораки на педијатарите, за здрав развој на коските кај децата во доза од 400 IЕ на ден.

Витаминот Д е важен за нормална апсорпција и искористување на калциумот и фосфорот. 

Препорачаната доза на витамин Д3 за сите новороденчиња е 400 IЕ и мора да се администрира од втората недела до нивната една година. Оваа препорачана доза се содржи во една капсула twist – off на производот Babytol D3 

Задолжителна суплементација според сите европски и национални препораки се применува од 8-ми ден од животот, секојдневно, додека детето не наполни една година. По една година се советува суплементација во доза од 400 IЕ дневно, во зимските месеци (од октомври до март). 

Витаминот Д3 се раствора во маслиново масло без алергени, што овозможува подобра апсорпција и искористување. Витаминот Д3 е липосолубилен и се раствора во масло, така што апсорпцијата и искористувањето е многу подобра.