Contact US
Колачиња

Колачиња

Што се колачиња?

Колачиња се мали текстуални датотеки кои може да ги користат веб страниците за да го направат корисничкото искуство по ефикасно.

Законот наведува дека можеме да ги чуваме колачињата на вашиот уред ако се строго неопходни за работата на оваа страница. За сите останати видови на колачиња ни е потребна вашата согласност.

Оваа страница користи различни видови на колачиња. Некои колачиња кои се појавуваат на нашата страница поставуваат услуги на трета страна.

Во било кој момент можете да ја промените или одјавите својата согласност од Декларацијата за колачиња на нашата веб страница.

Дознајте повеќе за нас, кои сме, како можете да контактирате со нас, односно како ги обработуваме личните податоци во рамките на нашите Правила за приватност.

Неопходни

Неопходните колачиња помагаат страницата да биде употреблива овозможувајќи одновни функции како што се навигација на страницата и пристап на безбедните области на веб страницата. Веб страницата не може да функционира правилно без овие колачиња.

Статистика

Статистичките колачиња помагаат на сопствениците на веб страната да ја разберат интеракцијата на посетителите на веб страницата со анонимно прибирање на информации и известувања.

Бришење на колачиња

Ако не сте задоволни со користењето на колачињата на оваа веб страница, можете лесно да ги избришете од папката (фолдерот) за колачиња и пребарувачот. Исто така можете да го подесите својот пребарувач, така што ќе ги блокира колачињата или да испраќа известување пред да биде меморирано колачето на вашиот компјутер. Ако земеме предвид дека постои голем број на различни пребарувачи, тука не дадовме упаства за сите нив, но можете да ја посетите страницата „Се за колачињата“
Ако користите Windows Explorer, чекорите се следни:

  • Кликнете на „Windows Explorer“
  • Изберете го копчето „Search“ (пребарување) на лентата со алатките
  • Во полето за пребарување на „Folders and Files“ (Папки и датотеки) напишете „cookie“ (колаче)
  • Од мените кое се спушта „Look In“ (Погледни во) изберете „My Computer“ (Мој компјутер)
  • Кликнете „Search Now“ (Пребарај сега)
  • Изберете ја и отворете пронајдената папка
  • Кликнете за да означите некоја датотека со колачиња
  • Кликнете на „Delete“ (Избриши) за да ја избришете датотеката со колачиња

Ако немате Windows Explorer, кликнете на опцијата „Help“ (Помош) во менито „Start“, а потоа побарајте „cookies“ (колачиња) за да добиете информација за тоа како да пронајдете папка (фолдер).
Ако го направите ова, можеби нема да бидете во можност да користите одредени услуги на нашата веб страница или на други веб страници.