Contact US

Гнојна ангина кај деца и возрасни

Силна и остра болка во грлото, висока температура, отежнато голтање, бели гнојни чепови на крајниците - ова се само дел од карактеристичните симптоми на гнојната ангина. Дознајте што предизвикува гнојна ангина и како можете да ги намалите шансите да ја добиете. 

Гнојната ангина е предизвикана од различни микроорганизми. Најчесто тоа се бактерии од родот стрептококи, но виновници можат да бидат и вируси или габи. Се карактеризира со непријатни и болни симптоми, а почесто се јавува кај децата отколку кај возрасните. 

Симптоми на гнојна ангина 

Симптомите на гнојна ангина се непријатни и често многу болни. Малите деца реагираат исклучително бурно. Високата температура, како еден од симптомите, се чини дополнително исцрпува, па малите поради тоа се крајно плачливи и раздразливи. Ако вие и/или вашето дете ги имате следните симптоми, можеби е развиена гнојна ангина: 

 • Силна и остра бока во грлото 
 • висока температура 
 • тешко и болно голтање храна, пијалоци и плунка 
 • зголемени крајници 
 • бели гнојни чепови и рани на крајниците 
 • зголемени лимфни јазли на вилицата 
 • непријатен здив од устата 
 • отекување на грлото и јазикот 
 • главоболка 
 • слаб апетит 
 • малаксаност 

Гнојна ангина кај деца 

Како што веќе споменавме, гнојната ангина се јавува почесто кај децата отколку кај возрасните. Почувствителни се децата кои имаат зголемени крајници, некоја хронична болест која го потиснува имунитетот или деца со сè уште недоволно развиен имунитет. 

Ако гнојната ангина кај детето се јави еднаш или повеќе во текот на годината и трае околу 10 дена, тоа е акутно воспаление. Хроничното воспаление трае континуирано повеќе од три месеци. 

Децата се најранливи и имаат најголема можност да се разболат во зима, но и во доцна есен и рана пролет.. 

Гнојна ангина - преносливост  

Гнојната ангина се пренесува со кашлање, кивање или контакт со содржината на носот или грлото на пациентот, односно со капки. 

Токму поради ова, болеста многу лесно се пренесува меѓу децата во колективи. Ова е причината зошто децата во градинките, основните училишта и други места каде што се одвиваат различни воннаставни активности се особено ранливи. 

Развојот на гнојна ангина може да се појави и поради интензивно вдишување чад (на пр. од цигари). Поголема е можноста за размножување на бактерии и болести поради чести настинки, нетретирани расипувања на забите и болести на непцата. 

Лицето кое боледувало од гнојна ангина треба да биде постојано изолирано додека е заразна, за да не ги зарази другите околу себе. Доколку сепак мора да излезе надвор, најдобро е да носите заштитна маска за да ја намалите можноста од инфекција. 

Како инаку можете да спречите пренос на гнојна ангина: 

 • Кога кивате или кашлате, прекријте ги устата и носот со марамица 
 • По кашлање и кивање измијте ги рацете 
 • Останете во домашни услови додека не оздравите 

Гнојна ангина без температура 

Не секое болно грло е гнојно болно грло предизвикано од бактерии. При вирусна ангина, мукозната мембрана на фаринксот е црвена и воспалена, но не толку жешка и интензивна како кај гнојната ангина. Воспалението често се јавува без треска. Изразено е исцедок од носот и воспаление на мукозната мембрана на очите. 

Ако вашата инфекција е вирусна, вашиот лекар ќе ви даде препораки. Со вирусни инфекции, многу е важно да го зголемите внесот на течности и да одморите што е можно повеќе. Исто така, употребата на препарати кои содржат одбрани билни состојки е голема помош при лекувањето. 

Лекување 

Како бактериска инфекција, гнојната ангина се третира со антибиотици. Врз основа на резултатите од прегледот, лекарот ќе го препорача најсоодветниот третман. Многу е важно да се придржувате до пропишаната терапија и да ја следите до крај, дури и ако веќе по неколку дена се чувствувате подобро. 

Во просек, гнојната ангина трае околу 10 дена. 

Ако респираторната инфекција за која одите кај докторот е вирусна, тој/таа ќе препорача одмор, зголемен внес на течности и важни витамини и други хранливи материи. 

Што друго може да помогне: 

• пилешка супа, млаки чаеви и вода на собна температура 

• испирање на грлото со солена вода (гаргара) 

• овошје и зеленчук богати со витамини 

• одмор и спиење 

Ако гнојната ангина не се излечи добро, може да премине во хронична форма, што ја зголемува мо