Contact US

Gnojna angina kod djece i odraslih

Gnojna anginu izazivaju različiti mikroorganizmi. Najčešće su to bakterije iz roda streptokoka, ali izazivači mogu biti i virusi ili gljivice. Karakterišu je neprijatni i bolni simptomi, a češće se javlja kod djece nego kod odraslih. 

Simptomi gnojne angine 

Simptomi gnojne angine su neprijatni i često veoma bolni. Mala djeca reaguju izuzetno burno. Visoka temperatura, kao jedan od simptoma, djeluje dodatno iscrpljujuće, pa su mališani zbog toga izuzetno plačljivi i razdražljivi. Ukoliko vi i/ili vaše dijete imate sljedeće simptome, može biti da je došlo do razvoja gnojne angine: 

 • jak i oštar bol u grlu 
 • visoka temperatura 
 • otežano i bolno gutanje hrane, pića i pljuvačke 
 • uvećani krajnici 
 • bijeli gnojni čepovi i ranice na krajnicima 
 • uvećani limfni čvorovi na vilici 
 • neprijatan zadah iz usta 
 • otečenost grla i jezika 
 • glavobolja 
 • loš apetit 
 • malaksalost 

Gnojna angina kod djece 

Kao što smo već napomenuli, gnojna angina se češće javlja kod djece nego kod odraslih. Podložnija su ona djeca koja imaju uvećane krajnike, neku hroničnu bolest koja obara imunitet ili djeca sa još uvijek nedovoljno razvijenim imunitetom. 

Ako se gnojna angina kod djeteta javlja jednom ili više puta u toku godine i traje oko 10 dana, radi se o akutnim upalama. Hronična upala neprekidno traje duže od tri mjeseca.  

Djeca su najugroženija i najveću mogućnost za oboljevanje imaju tokom zime, ali i tokom kasne jeseni i u rano proljeće. 

Gnojna angina - prenošenje  

Gnojna angina se prenosi kašljanjem, kihanjem ili kontaktom sa sadržajem iz nosa ili  oboljelog grla, dakle kapljičnim putem.  
 
Upravo zato, bolest se veoma lako prenosi među djecom u kolektivima. Zbog toga su naročito podložna djeca u obdaništima, osnovnoj školi, i na drugim mjestima gdje se odvijaju različite vanškolske aktivnosti. 

Do razvoja gnojne angine može doći i zbog intezivnog udisanja dima (npr. od cigareta). Veća je mogućnost za razmnožavanje bakterija i razboljevanje uslijed čestih prehlada, neliječenog karijesa, bolesti desni. 

Osoba koja je oboljela od gnojne angine bi trebalo da sve vrijeme dok je zarazna bude izolovana, kako ne bi zarazila druge oko sebe. Ako ipak mora da izlazi, najbolje je da nosi zaštitnu masku, kako bi se smanjila mogućnost zaraze. 

Kako još možete spriječiti prenošenje gnojne angine: 

 • Kada kijete ili kašljete, pokrijte usta i nos maramicom 
 • Nakon kihanja i kašljanja operite ruke 
 • Ostanite kod kuće dok ne ozdravite 

Gnojna angina bez temperature  

Nije svaki bol u grlu gnojna angina koju izazivaju bakterije. Kod virusne angine, sluznica ždrijela je crvena i upaljena, ali ne žarko i intenzivno kao kod gnojne angine. Upala se često javlja bez povišene temperature. Izražen je sekret iz nosa i upala sluznice očiju. 

Ukoliko je vaša infekcija virusna, ljekar će dati preporuku. Kod virusnih infekcija je veoma značajno da povećate unos tečnosti i da mirujete što je više moguće. Također, primjena preparata koji sadrže odabrane biljne sastojke je velika pomoć pri liječenju. 

Liječenje 

Gnojna angina kao bakterijska infekcija se liječi antibioticima. U odnosu na nalaz ispitivanja, ljekar će preporučiti najadekvatniji. Veoma je važno da se pridržavate propisane terapije i da je ispoštujete do kraja, čak i ukoliko se već poslije nekoliko dana osjećate dobro. 

U prosjeku, gnojna angina traje oko 10 dana. 

Ukoliko je respiratorna  infekcija zbog koje se javljate ljekaru virusna, on/ona će vam preporučiti mirovanje, povećan unos tečnosti i važnih vitamina i drugih nutritijenata. 

Šta još može pomoći: 

 • pileća supa, mlaki čajevi i voda sobne temperature 
 • ispiranje grla slanom vodom (grgoljenje) 
 • voće i povrće bogato vitaminima 
 • mirovanje i spavanje 

Ukoliko se gnojna angina ne izliječi dobro, ona može preći u hroničan oblik, zbog čega se povećava mogućnost da u jednom trenutku operacija krajnika bude neophodna. Komplikacija gnojne angine može dovesti do razvoja reumatske groznice i upale srca, opasnih zdravstvenih stanja. Zato savjetujemo da poštujete savjete ljekara i propisanu terapiju i bolest izliječite do kraja. 

Zaštita od bolesti 

Iako ne možete potpuno uticati na sprječavanje razvoja gnojne angine, postoji način da umanjite mogućnost da do bolesti dođe. 

Jačanje imuniteta. Imunitet počiva na zdravoj ishrani, kvalitetnom snu i redovnoj fizičkoj aktivnosti. To važi i za djecu i za odrasle. Zdrava ishrana bi trebalo da obezbjedi dnevni unos svih važnih hranljivih materija. Međutim, zbog tempa koji savremeni životni ritam nameće, ponekad je to nemoguće. Zato od su od velike pomoći preparati koji sadrže sastojke prirodnog porijekla.  

 

https://www.savetilekara.rs/gnojna-angina

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tonsillitis/symptoms-causes/syc-20378479

https://www.vinmec.com/en/news/health-news/complications-of-purulent-tonsillitis/

Poslednje sa bloga