Contact US

Вирусна кашлица кај децата - како да ја спречите кашлицата?

Кога детето има потреба да кашла, тоа значи дека е загрозена проодноста на дишните патишта. Со самиот чин на кашлање ги ослободува дишните патишта, обидувајќи се да го врати нормалното дишење. 

Кашлица кај деца 

Кашлањето кај децата, исто како и кај возрасните, е рефлексно дејство и се јавува како одговор на стимулација на рецепторите за кашлица лоцирани во мукозните мембрани на респираторните органи. Кога ќе се случи, тоа покажува дека се појавил некаков стимул. Овие стимули можат да бидат условени од: 

 • Храна или предмети кои паѓаат во респираторниот тракт. Ова се механички дразби. 
 • Разни хемиски испарувања, чад од тутун... Тоа се хемиски надразнувачи. 
 • Астма или алергиски ринитис, кои се алергиски надразнувачи. 
 • Бактериска инфекција и тие се бактериски.  
 • Вирусна инфекција , па велиме дека и тие се вирусни. 

Вирусна кашлица кај деца 

Вирусна кашлица кај децата обично се јавува за време на вирусна инфекција. 

Во такви случаи, кашлицата се појавува во првите денови од инфекцијата, заедно со појавата на други симптоми. Други симптоми кои ја придружуваат вирусната инфекција на респираторниот тракт се: покачена или висока температура, главоболка, течење на носот, затнат нос.  

Вирусната кашлица трае и дo 4 недели по болеста 

Симптомите на вирусна инфекција се најизразени 2-3 дена по почетокот на болеста. Откако ќе го достигнат врвот, тие полека почнуваат да стивнуваат. 

Сепак, кашлицата кај децата може да продолжи дури и до 4 недели по вирусна инфекција. Тоа е затоа што, откако ќе се воспалат, на дишните патишта им е потребно подолго време да се исчистат, што може да потрае со недели. 

Сува кашлица кај деца 

Сувата кашлица кај децата може да биде предизвикана од различни медицински состојби, како што се астма или гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), но вирусната инфекција е најчеста причина. 

Симптомите кои се јавуваат кога детето ќе се разболи од вирусна инфекција исчезнуваат брзо, обично во рок од една недела. Сигурно е дека родителите потоа се прашуваат како да ја спречат кашлицата, бидејќи, како што веќе рековме, таа често трае многу подолго. 

Оваа кашлица обично е сува. Се јавува поради иритација на респираторниот тракт, кој е многу чувствителен по вирусна инфекција. Тој тешко да се лекува. Во принцип, на дишните патишта треба да им се даде време да се опорават од иритацијата.

Како да се спречи кашлица?

Детето се бори со кашлицата со свои природни механизми. Родителите можат да помогнат со редовно отстранување на секретот од носот на детето и навлажнување на неговата слузница. Ако и вие се прашувате како да спречите кашлица, следете ги овие совети: 

 • Назална хигиена – Со одржување на назалната хигиена ги спречувате компликациите од болеста, а на детето му овозможувате полесно да дише. 
 • Одморот е важен - на телото на детето му е потребна сила за да се бори со вирусот. Затоа е важно што повеќе да одмара. 
 • Подигнете ја главата на креветот - Во текот на ноќта, стимулот за кашлање може да го наруши сонот на детето. Подигнувањето на главата на креветот го намалува стимулот за кашлање. 
 • Редовно внесување течности - Кога детето е хидрирано, слузта се разредува, што му олеснува на детето да ја кашла. 
 • Навлажнете го воздухот - Сувиот воздух многу често предизвикува иритација на кашлица кај децата. Со одржување на оптимална влажност во просторијата, го спречувате кашлањето. 

Кога треба детето да го одведете кај педијатар? 

Има случаи кога детето треба да се однесе на педијатар поради кашлање: 

 • Ако детето има тешкотии со дишењето и/или голтањето поради кашлање. 
 • Ако детето почне да дише забрзано. 
 • Ако усните, лицето или јазикот на детето стануваат сини поради кашлање. 
 • Доколку нема течење на носот, ниту е затнат, а кашлицата е придружена со висока температура. 
 • Ако детето е помладо од три месеци. 
 • Ако има ненадејна кашлица што звучи како куче што лае. 
 • Ако детето почне да кашла крв. 
 • Ако има бучен или музички звук при вдишување. 
 • Ако има отежнато дишење при издишување. 
 • Ако детето покажува невообичаени знаци на омалаксанот, раздразливост, летаргија. 
 • Ако детето апсолутно одбива течности и храна. 

 

Извори: 

https://patient.info/chest-lungs/cough-leaflet/cough-caused-by-a-virus

https://www.medicinenet.com/cold_flu_cough_relief_pictures_slideshow/article.htm

http://tirsova.rs/lat/kasalj/

Последно од блогот

Вирус и трпение. Времето работи за нас. Како ги лекуваме и каде грешиме?

Што да правиме кога ќе се појави вирусна инфекција, а што да избегнуваме? На прес-конференцијата на фармацевтската компанија 4U pharma, одржана во хотелот Кристал, одговори и важни насоки дадоа еминентни експерти. Дознајте во текстот.