Contact US

Лекување на вирусни инфекции

Вирусни инфекции се вообичајна појава, особено кај помалите деца кои немаат целосно развиен имунолошки систем. Они најчесто се манифестираат како респираторни болести,па на сите најпознати им се грип и настинка.

Одвреме-навреме има епидемии на болести предизвикани од некои нови вируси, како што е неодамна актуелниот SARS-CoV-2, кој ја предизвикува болеста COVID-19.

Лекување на вирусни инфекции со мирување 

Кога се во прашање вообичајни и познати вирусни инфекции, најдобар третман за лекување е да се остане дома и да мирувате,што овозможува имунолошкиот систем да се бори против вирусот.  

За време на мирувањето, важно е да пиете доволно течности. Понекогаш детето кога е болно, одбива да пие,па затоа најдобро е на секои 15 до 20 минути да му понудите да пие помала количина вода.  

Замената на течности е исто така важна поради загубата на вода од телото за време на покачена температура. Наместо вода, за надокнадување на течности можете да користите чаеви, незасладени овошни сокови ,али и производи за рехидратација доколку е потребно. 

Сосема е вообичаено апетитот да слабее за време на траењето на вирусна инфекција. Тоа е затоа што организмот моментално го користи сиот свој потенцијал во борбата против вирусот. Родителите во тие моменти го молат детето да изеде нешто, макар и со сила. Но, тоа не е потребно. Детето само  ќе побара да штом ќе се чувствува подобро.

Вирусни инфекции и антибиотици 

За разлика од бактериските инфекции, вирусните инфекции не можат да се лекуваат со антибиотици. Лекувањето на вирусни инфекции со антибиотици е најчестиот вид на несоодветна употреба на антибиотици. 

Неправилната употреба на антибиотици е една од главните причини за зголемување на неотпорноста (резистенција) на бактериите на антибиотици. Употребата на антибиотици за лекување на вирусна инфекција е неправилна и може да влијае на слабеење на имунолошкиот систем, покажаа неодамнешните студии. 

Вирусни инфекции и покачена температура 

Покачена температура  за време на вирусна инфекција е знак дека имунолошкиот систем работи и дека организмот се бори со инфекцијата. Температурата се зголемува бидејќи организмот се бори против постоечката вирусна инфекција. 

Кога температурата паѓа, одбранбениот одговор се прекинува и на имунолошкиот систем  сигнализира да не се бори. 

Затоа, температурата не треба да се намалува додека не надмине најмалку 38,5°C. Во некои европски земји како Велика Британија, официјалните медицински водичи препорачуваат температурата да не се намалува додека не надмине 39°C. 

Лекување на вирусни инфекции по природен пат

Природниот начин за лекување на вирусни инфекции вклучува мирување, зголемен внес на течности, како и витамини и минерали за кои е докажано дека му помагаат на организмот да се бори против инфекцијата. 

Настинка и грип  

Настинката и грипот се најчестите вирусни заболувања во нашето поднебје. Тие се исклучително актуелни во постудениот дел од годината, односно во текот на есента и зимата.

Последно од блогот

Седми месец бременост

Влегувањето во седмиот месец го означува почетокот на последниот, трет триместар од бременоста. Доколку сè уште не сте, време е да ја подготвите вашата породилна торба. За секој случај. Дознајте што да очекувате во седмиот месец од бременоста.

Шестти месец бременост

Почна последниот месец од вториот триместар од бременоста. Искористете го овој период за патување, одмор и грижа за себе. Ќе влезете во третиот триместар, па многу работи стануваат попредизвикувачки. Дознајте како бебето напредува во шестиот месец од бременоста и кои хранливи материи се важни за правилен развој на видот.

Петти месец бременост

Што прави бебето во стомакот? Верувај ми, тоа сега може многу - ика, голта плодова вода, зева, клоца, удира, пробува различни потези и прави кругови. Вистински мал забавувач!