Contact US

Вирусни инфекции кај деца и бебиња

Помладите деца се особено подложни на вирусни инфекции, бидејќи нивниот имунолошки систем не е целосно развиен. Како што покажува статистиката, во првите неколку години од животот, децата се разболуваат од вирусни инфекции дури 6-12 пати годишно.

Вирусни инфекции кај деца и бебиња - како да се победи вирусот?

Вирусни инфекции кај децата од предучилишна и училишна возраст се многу чести, особено во постудените месеци од годината. Иако тоа не им се допаѓа, родителите добро ги знаат болестите кои најчесто ги предизвикуваат вирусните инфекции кај децата: грип, настинка, бронхитис, болки во грлото, уво...

Децата кои одат во градинка, училиште или посетуваат кој било друг вид на колективно сместување или активност се многу повеќе изложени на вируси, особено на вирусни респираторни инфекции.

Симптомите на вирусна инфекција кај децата се:

Вирусни инфекции кај бебиња

И додека децата веќе имаат развиен имунолошки систем кој им помага да се борат против вирусите, тоа не е случај со бебињата стари само неколку месеци.

Бебето во првите шест месеци е заштитено со мајчините антитела кои ги добивало за време на бременоста, но и за време на доењето. По оваа возраст, улогата на мајчините антитела слабее.

Со текот на времето, бебето развива свој имунолошки систем, поради што е важно да ги добива сите хранливи материи што му се потребни. Покрај тоа, мора дополнително да се заштити.

Препораки за заштита од вирусна инфекција кај бебињата:

  • ако сте во можност да го доите бебето,
  • заштитете го вашето бебе од чад од тутун,
  • редовно мијте ги рацете,
  • земете вакцина против грип,
  • избегнувајте јавни места за време на сезоната на вируси.

Лекување на вируси

Вирусни инфекции се неизбежни кај децата. Тие имаат свој тек и времетраење, а се препорачува одмор, за да може имунолошкиот систем да се бори со вирусот.

Вируси и антибиотици

Децата најчесто се разболуваат од инфекции предизвикани од микроби - бактерии и вируси. И двете предизвикуваат болести со слични симптоми.

И додека бактериите можат да предизвикаат болести кои успешно се лекуваат со антибиотици, тоа не е случај со вирусите. За разлика од бактериите, не може да се каже дека вирусите се живи. Тие се размножуваат само кога напаѓаат живи организми. Имунолошкиот систем на детето мора сам да се бори против вирусната инфекција.

Како да се победи вирусот?

Имунитетот на децата игра најважна улога кога зборуваме за одбрана од вирусни напади, но и кога треба да дојде до заздравување, доколку има вирусна инфекција.

Целосниот имунитет на детето се состои од три вида имунитет: вроден, стекнат и пасивен.

Вроден (неспецифичен, природен) имунитет – Децата се раѓаат со овој имунитет и тој обезбедува општа заштита.

Стекнат (специфичен) имунитет - Овој имунитет се развива во текот на растењето, кога детето боледува од различни болести и кога доаѓа во контакт со различни микроби. Се добива и со вакцинација.

Пасивен имунитет - Најчесто е привремен, а детето го добива од некој друг извор. На пример, доените бебиња го користат имунитетот на нивната мајка за време на периодот на доење.

Па, како да го победите вирусот? Одговорот е - со зајакнување на имунитетот. Имунитетот може да се зајакне со здрава исхрана, односно со внесување на сите потребни хранливи материи, физичка активност, редовно излегување надвор, вакцинација според препорачаниот распоред за имунизација и избегнување на неадекватна употреба на антибиотици.

Последно од блогот

Алергија кај деца – се што треба да знаете

Ниту еден родител не сака да го види своето дете како страда, но важно е да се знае дека секое дете има потенцијал да развие алергии. Сепак, тие се почести кај децата чие семејство веќе има некој со алергија. Дознајте повеќе за алергиите кај децата.

Деветти месец бременост

Конечно последниот месец од бременоста! Долгиот пат е зад вас, уште само неколку недели и стигнувате до целта. Наградата што ве очекува таму е бесценета. Бидете подготвени, породувањето е се поблиску.

Осми месец бременост

Иако бебето долго се подготвува за големиот ден, до породувањето има уште многу време. Во осмиот месец почнува полека да се спушта кон карлицата, односно породилниот канал. Поради ова, ќе можете малку да дишете, односно подобро да дишете, бидејќи притисокот врз белите дробови ќе се намали. Дознајте што уште ве чека во осмиот месец.