Contact US

Леукоцити во крвта - покачени и ниски леукоцити

Леукоцитите во крвта се важен параметар кога се прави биохемиска анализа. Откријте зошто.

Белите крвни зрнца или леукоцити во крвта се крвни зрнца кои имаат повеќе улоги. Нивната најважна улога е во одбраната од болести. Тие го бранат телото од опасните напаѓачи, пред се од микроорганизмите. 

Леукоцити во крвта - одбрана на организмот 

Белите крвни зрнца или леукоцити се борат против инфекциите. Тие постојано се движат низ крвотокот во потрага по напаѓачи. Во исто време, телото постојано произведува нови леукоцити. 

Бројот на леукоцити во крвта се движи од 4 до 11 милијарди на литар крв. 

Кои се видовите на леукоцити?

Сите леукоцити во крвта учествуваат во различни процеси кои се важни за одбрана од микроорганизми. 

 • Лимфоцити - од витално значење за нивната улога во производството на антитела кои му помагаат на телото да се одбрани од бактерии, вируси и други напаѓачи. 
 • Неутрофили - овие моќни леукоцити сочинуваат 50-70% од вкупниот број на леукоцити во крвта. Неутрофилите формираат еден вид прва линија на одбрана и заштита на телото од бактерии и габи. Тие вршат фагоцитоза, што буквално значи дека јадат напаѓачи и туѓи тела. 
 • Базофили - со лачење на одредени супстанции во крвотокот, базофилите го предупредуваат телото да се брани. Тие се исто така важни во алергискиот одговор. 
 • Еозинофили - ги уништуваат паразитите и клетките на ракот. Исто така, тие се учесници кога ќе се појави алергиска реакција.  
 • Моноцити - напаѓаат и разградуваат бактерии и бактерии кои влегуваат во телото. 

Сите леукоцити во крвта припаѓаат на две групи бели крвни зрнца, имено гранулоцити и агранулоцити. Гранулоцитите се неутрофили, базофили и еозинофили, а агранулоцитите се лимфоцити и моноцити. 

Зголемени леукоцити 

Зголемените леукоцити укажуваат на инфекција. Меѓутоа, за да може лекарот да биде сигурен за каква инфекција се работи, не ја гледа само количината на покачени вкупни леукоцити, туку и целата формула за леукоцити. Во формулата за леукоцити, важни се и параметрите, односно процентуалните соодноси на неутрофилни гранулоцити, моноцити, лимфоцити, еозинофили и базофилни гранулоцити. 

Зголемените леукоцити во крвта обично укажуваат на: 

 • инфекција, 
 • Реакција на лек, 
 • Болест на коскената срцевина, што доведува до зголемено производство, 
 • Нарушување на работата на имунолошкиот систем. 

Ниски леукоцити 

Ниските леукоцити во крвта може да бидат знак за повреда или некоја здравствена состојба: 

 • Проблеми со коскената срцевина; 
 • Автоимуни нарушувања; 
 • Инфекции; 
 • Лекови - на пр. антибиотиците можат да влијаат на намалувањето на бројот на неутрофили; 
 • Исхрана; 
 • Проблем со слезината. 

Вирусна инфекција 

Главните показатели за инфекција се леукоцитите во крвта и CRP (C рекреативен протеин). 

Доколку врз основа на анализите лекарот утврди дека е во прашање вирусна инфекција ќе препорача одмор и зголемен внес на течности. 

Вирусните респираторни инфекции,настинка и  грип, се многу чести во есенските и зимските месеци. Луѓето и децата кои секојдневно престојуваат во големи колективи се особено изложени. 

Што да направите во случај на настинка и грип? 

Бидејќи антибиотикот не е лек кој лекува вирусна инфекција, вашиот лекар ќе ви препорача витамини кои треба да ги земате, како и некои природни препарати кои содржат состојки кои традиционално се користат за овие цели. 

Viranto forte и Viranto adults го содржат лековитото растение пеларгониум. 

Најефикасен со рана примена 

VIRANTO FORTE for you! е граничен производ кој содржи екстракт од корен на африкански пеларгониум и екстракт од плод на црн бозел кои со своето заедничко (синергистичко) дејство ефикасно помагаат во зајакнување на имунитетот кај децата, ги ублажуваат и скратуваат симптомите на настинка и грип, ги помагаат функциите на дишење и го олеснуваат дишењето. 

VIRANTO FORTE for you! е граничен производ кој содржи и цинк, Витамин Д, бакар, Витамин Ц од плод на ацерола и од плод на шипка, кој дополнително влијаат на зајакнување на имунитетот и зголемување на одбрамбените способности на организмот. 

Тие се најефикасни ако се применат во првите два часа од почетокот на симптомите. Затоа ве советуваме секогаш да ги имате во својата домашната аптека.

Последно од блогот

Вирус и трпение. Времето работи за нас. Како ги лекуваме и каде грешиме?

Што да правиме кога ќе се појави вирусна инфекција, а што да избегнуваме? На прес-конференцијата на фармацевтската компанија 4U pharma, одржана во хотелот Кристал, одговори и важни насоки дадоа еминентни експерти. Дознајте во текстот.