Contact US

Најдобар пробиотик за деца

Првите неколку години од развојот на детето се клучни за развој на здрава цревна микрофлора (микробиота). Додатоци и храна која содржи пробиотици, односно добри бактерии, се исклучително важни за развојот на микробиотата.

Најдобар пробиотик за деца - кој е најдобриот пробиотик за деца?

Lactobacillus acidophilus и Bifidobacterium lactis се бактерии од млечна киселина чија употреба најчесто се препорачува за деца. Причината за тоа е што тие се природни жители на цревниот тракт на детето, но и најдобро тестираните пробиотски бактерии. Добро е овие пробиотици да се користат во комбинација со пребиотик.

Што се пробиотици и што прават тие?

Пробиотиците се живи бактерии, инаку природни жители на цревниот тракт. Кога се консумираат во соодветна количина, се важни за зачувување на здравјето на органите за варење, а со тоа и на целиот организам.

Пробиотиците може да се најдат во храната која содржи ферментирани култури, како што се јогуртот или кефирот, но и во суплементите. Постојат две најголеми групи на пробиотици: lactobacillus и bifidobacterium.

Поради нивната важност за микрофлората, пробиотиците често се препорачуваат за деца кои немаат урамнотежена исхрана или оние кои често се лекуваат со антибиотици.

Зошто пробиотиците се важни во раниот детски развој?

Општо земено, човечките суштества се раѓаат со развиени сите витални органи неопходни за опстанок. За разлика од црниот дроб и бубрезите, детето не се раѓа со микрофлора, иако тоа е исто така неопходно за преживување. Интензивен развој на цревната флора се одвива во првите неколку години од животот.

Колонизацијата, односно населувањето на цревата со микроби, започнува веднаш по раѓањето на бебето, а веќе околу тригодишна возраст, неговата микробиота почнува да наликува на микробиотата на возрасните.

Се верува дека најмасовната микробна колонизација всушност се случува за време на самото раѓање и во краток период по него, кога бебињата доаѓаат во контакт со микробиотата на нивната мајка и непосредната околина.

Бебињата родени со царски рез се лишени од контакт со мајчините бактерии, природните жители на породилниот канал. Затоа, тие остануваат лишени од природен трансфер на микроби.

Покрај породувањето со царски рез, факторите кои имаат влијание врз несоодветниот развој на микробиотата (дисбиоза) вклучуваат предвремено породување, хранење со млечна формула без пробиотици и рана изложеност на антибиотици.

Последно од блогот

Алергија кај деца – се што треба да знаете

Ниту еден родител не сака да го види своето дете како страда, но важно е да се знае дека секое дете има потенцијал да развие алергии. Сепак, тие се почести кај децата чие семејство веќе има некој со алергија. Дознајте повеќе за алергиите кај децата.

Деветти месец бременост

Конечно последниот месец од бременоста! Долгиот пат е зад вас, уште само неколку недели и стигнувате до целта. Наградата што ве очекува таму е бесценета. Бидете подготвени, породувањето е се поблиску.

Осми месец бременост

Иако бебето долго се подготвува за големиот ден, до породувањето има уште многу време. Во осмиот месец почнува полека да се спушта кон карлицата, односно породилниот канал. Поради ова, ќе можете малку да дишете, односно подобро да дишете, бидејќи притисокот врз белите дробови ќе се намали. Дознајте што уште ве чека во осмиот месец.