Contact US

Sezonska gripa - kako se zaštiti?

Sezonska gripa se javlja tokom hladnijeg dijela godine, odnosno tokom jeseni i zime. Zbog toga se često taj period i naziva “sezona virusa”. 

Kada kažemo sezonska gripa, podrazumijeva se da mislimo na akutnu respiratornu infekciju, izazavanu virusom infuenca, koja cirkuliše u svim dijelovima svijeta. 

Šta je sezonska gripa? 

Postoji 3 tipa influenca virusa kojim se zaražavaju ljudi i koji izaziva sezonsku gripu. To su tipovi A, B i C. Virusi influence tipa A i tipa B cirkulišu širom svijeta i izazivaju sezonske epidemije. 

Postoje i podtipovi koji se razvijaju u okviru tipova  (na primjer A H1N1). 

Sezonska gripa se prenosi kapljično i zbog toga je jako zarazna. Veoma lako se prenosi u zatvorenom prostoru i u kolektivima - kancelarijama, učionicama, vrtićima. 

Kada se javlja sezonska gripa? 

Čak ni CDC (američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti) ne može precizno da predvidi kada će tačno početi sezonska gripa svake godine. Ipak, praćenjem kretanja virusa širom planete sakupljaju se podaci koji omogućavaju neku vrstu predviđanja za svaku godinu. 

Na osnovu epidemija  koje su se dešavale u periodu od 1982. do 2016. godine napravljen je pregled mjeseci u kojima su se dešavali vrhunci epidemije.  

Februar je bio mjesec kada je sezonska gripa imala vrhunac epidemije u 14 od 34 sezona;  

Decembar - vrhunac epidemije u 7 od 34 sezona; 

Mart - u 6 od 34 sezona; 

Januar - u 5 od 34 sezona. 

Sezonska gripa rizična za mališane mlađe od 5 godina 

Virus gripe je prilično agresivan, naročito prema sluzokoži disajnih organa. Zbog toga on češće nego drugi virusi izaziva komplikacije, koje ponekad mogu biti i veoma ozbiljne. Komplikacije koje se najčešće javljaju su: upala uha, upala sinusa, upala pluća. 

Sezonska gripa je najrizičnija za mališane ispod 5 godina starosti, a naročito one koji su mlađi od 2 godine. Osim njih, ugrožene su osobe starije od 65 godina, trudnice, stanovnici staračkih domova i pacijenti koji boluju od hroničnih bolesti. 

Imunitet 

Jak imunitet koji se temelji na zdravoj ishrani, kvalitetnom snu i redovnoj fizičkoj aktivnosti predstavlja dobru osnovu za zaštitu od bolesti ukoliko neko dođe u kontakt sa virusom sezonske gripe. 

Bimunal Imuno je sirup namijenjen imunitetu i potpuno je jedinstvenog sastava. 

On sadrži ekstrakt ploda crne zove kao i baobab, tzv. super voćku koju odlikuje veoma visoka količina prirodnih nutritijenata – vitamina, minerala i prebiotika (prirodnih vlakana). Baobab je izuzetno bogat vitaminima C, D, A, E, B kompleksa, kao i mineralima: kalcijum, magnezijum, cink, kalijum i gvožđe.  

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje i godišnju vakcinaciju kao zaštitu od sezonske gripe. Vakcinacija se preporučuje za:  

  • trudnice u bilo kojem stadijumu trudnoće, 
  • djecu starosti između 6 mjeseci i 5 godina, 
  • sve ljude starije od 65 godina, 
  • osobe koje boluju od hroničnih bolesti,  
  • zdravstvene radnike. 

Sezonska gripa - preporuke 

Mirovanje i unos veće količine tečnosti je obično prva preporuka svih doktora kada je sezonska gripa u pitanju.  

Povišena temperatura je sasvim prirodna reakcija tijela na napad virusa koja omogućava da se tijelo brani od napada. Ne preporučuje se spuštanje, sve dok ona ne poraste iznad 38.5 °C.  

Preparati Viranto forte i Viranto adults sa pelargoniumom u sastavu se koriste u stanjima prehlade i gripe. Najbolje je da se primjene u prva 2 sata od pojave simptoma. 

 

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/influenza-(seasonal)

https://www.cdc.gov

https://onlinenursing.duq.edu/when-flu-season/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31565469/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31752295/

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!