Contact US

Prehlada kod djece

Sasvim je uobičajeno da mala djeca obole od prehlade pet do šest puta godišnje. To se najčešće dešava u hladnijem dijelu godine, odnosno tokom jesenjih i zimskih mjeseci. Zbog toga se roditeljima često čini da im je dijete stalno bolesno, jer se ponekad razboljeva ponovo, tek što je ozdravilo. Zašto je to tako? 

Prehlada je virusno oboljenje i postoji na stotine virusa koji je izazivaju. Bolest najčešće traje 5 do 7 dana, ali kod male djece simptomi mogu biti prisutni i dvije sedmice. 

Obuj čarape, prehladit ćeš se - prehlada kod male djece 

Uprkos veoma prisutnom uvjerenju da prehladu izaziva oskudno oblačenje, izlazak iz kuće bez jakne, ili spavanje kraj otvorenog prozora, to nije tačno. Prehladu izazivaju različiti virusi, a oni su najaktivniji tokom hladnijeg dijela godine, pa otud potiče djelić zablude. 

Dodatno, prehladu najčešće izazivaju rinovirusi, čijem djelovanju pogoduje suh i hladan vazduh, kakav je uobičajen u jesnjim i zimskim danima. 

Velika hladnoća dovodi do sužavanja krvnih sudova u nosu, pa kako virus najčešće tim putem ulazi u organizam, to pogoduje njegovom zadržavanju i opstajanju. Kada su dani hladni djeca više borave u zatvorenom prostoru, gdje se virusi lakše i brže šire. Zbog toga su kolektivi, poput vrtića i škola, naročito rizični.  

Kako spriječiti prehladu kod djece? 

Kada dijete dođe u kontakt sa virusom, ono se razboli. Ali, ako dijete ima već razvijen i jak imunitet to može spriječiti da dođe do razvoja bolesti, čak i kada je dijete bilo u kontaktu sa nekim ko je inficiran. 

Dobar imunitet može zaštititi dijete od prehlade. Temelji na kojima počiva imunitet djeteta se postavljaju primjenom zdravih stilova života koji podrazumijevaju: dobar kvalitet sna, zdravu ishranu i fizičku aktivnost. 

Imunitet se još može dodatno ojačati primjenom nutrijenata koji su važni za imuni sistem. Bimunal Imuno sadrži ekstrakt ploda crne zove, vitamine C i D, bakar i cink. Svi ovi sastojci doprinose normalnoj funkciji imunog sistema. Bimunal Imuno sadrži i pulpu ploda baobaba, plod acerole i med. Plod baobaba je hrana bogata prirodnim vitaminima, mineralima i vlakanima u visokoj koncentraciji, a zbog svog jedinstvenog nutritivnog sastava, često se naziva “super voćka”. 

Primjena se preporučuje u sljedećim slučajevima: 

 • Tokom sezone virusa, 
 • Poslije upotrebe antibiotika, 
 • Prije polaska u kolektiv (škola, vrtić). 

Za prehladu kod djece 

Prehlada je virusno oboljenje, pa su od pomoći preparati i vitamini namijenjeni jačanju imuniteta. 

Viranto forte je sirup koji sadrži pelargonium, ekstrakt ploda crne zove, vitamin C iz ekstrakta acerole i šipurka, vitamin D, bakar i cink. Najefikasniji je ako se primjeni u prva dva sata od pojave simptoma, pa zbog toga savjetujemo da ga uvijek imate u svojoj kućnoj apoteci. Njegova primjena se preporučuje kod prehlade i gripe, grlobolje, upale sluzokože gornjih disajnih puteva i kašlja. 

Prehlada kod djece - simptomi 

Prvi simptomi prehlade se obično javljaju 1 do 3 dana nakon što se dijete zarazilo. Simptomi prehlade su slični simptomima drugih virusnih respiratornih infekcija: 

 • Curenje iz nosa  
 • Začepljen nos 
 • Upaljeno, bolno grlo 
 • Kašljanje 
 • Začepljenost 
 • Blaga bol u mišićima 
 • Kihanje 
 • Povišena temperatura 
 • Malaksalost 

 

https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=upper-respiratory-infection-uri-or-common-cold-90-P02966

https://kidshealth.org/en/parents/cold.html

https://www.nationalgeographic.rs/vesti/14509-zasto-se-cesce-prehladjujemo-tokom-hladnih-dana.html

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!