Contact US

Kako odčepiti nos?

Kada je nos začepljen, to nije nimalo prijatno. Zbog začepljenog nosa teško dišete i smiješno pričate, a kada pokušate da ga ispušete, često u maramicu ništa ne izlazi. Kako odčepiti nos? 

Sa djecom je još komplikovanije. Zbog neprijatnosti ona postaju plačljiva i razdražljiva što još više komplikuje problem. Začepljen nos kod djece je prepreka za spavanje, kao i za redovan unos tečnosti, jer otežava gutanje. Dodatno, mala djeca ne smiju da koriste sve medikamente, jer nisu pogodni za njih. Zbog toga su roditelji posebno zabrinuti, jer se boje da neće moći da pomognu svojim mališanima.  

Šta se dešava u nosu kada je začepljen? 

Nos može biti začepljen zbog nakupljenog mukusa koji blokira disajne puteve i otežava disanje. Do nakupljanja gustog mukusa najčešće dolazi uslijed virusnih respiratornih infekcija. 

Iako ponekad nema mukusa, nos ipak može biti začepljen. Razlog tome su upaljeni i natečeni krvni sudovi u sinusima, zbog čega su disajni putevi manje prohodni, pa je nos začepljen. Uzrok tome su najčešće alergije ili sinuzitis (infekcija sinusa). 

Kako odčepiti nos prirodno? 

Postoje prirodni načini da odčepite nos. Neki od njih, poput  inhalacije su veoma prijatni i potpuno bezbjedni kako za za djecu, tako i za odrasle.  

Inhalacija eteričnim uljima lavande, nane i eukaliptusa je jedan od najefikasnijih načina za olakšavanje disanja, kada je začepljen nos u pitanju. Inhalacija ovim eteričnim uljima je najdjelotvornija kada se ona primjenjuju istovremeno.  

Veoma uspješno odčepljuju nos kod stanja koja izazivaju začepljenje nosa. 

Eterično ulje eukaliptusa se tradicionalno koristi za pročišćavanje gornjih disajnih puteva, ublažavanje kašlja i lakše disanje. Cineol, odnosno eukaliptol je sastojak koji je direktno odgovoran za blagotvorna svojstva eukaliptusa, a on se nalazi u ulju eukaliptusa. Ulje eukaliptusa se koristi u različitim preparatima za inhalaciju i kao takvo je veoma djelotvorno u primjeni kod stanja koja izazivaju začepljenje nosa.  

Eterično ulje nane se tradicionalno koristi za opuštanje mišića, ublažavanje napetosti, glavobolje, kašlja, promuklosti i ostalih simptoma prehlade. Tradicija korištenja eteričnog ulja nane je veoma duga kod mnogih naroda, na različitim kontinentima.  

Eterično ulje lavande karakteriše prijatan, opuštajući miris. Tradicionalno se koristi za ublažavanje blagih simptoma mentalnog stresa i iscrpljenosti i za bolje spavanje. Upravo zbog toga, ona je čest sastojak različitih preparata koji se koriste kod začepljenog nosa.  

Kako odčepiti nos bez kapi? 

Inhalacija se može primijeniti veoma jednostavno, pomoću  praktičnog i jedinstvenog medicinskog sredstva Respiratol for you!, koji sadrži etarska ulja eukaliptusa, nane i lavande. 

Primjena je naročito praktična kod djece, ali i kod odraslih, jer ne zahtjeva zadržavanje na jednom mjestu zbog inhalacije. Flaster se jednostavno zalijepi na garderobu ili pidžamu tokom noći, a njegovo dejstvo traje čak do 8 sati.  

Virusna infekcija i začepljen nos 

Jedan od najčešćih i gotovo neizostavnih simptoma virusnih respiratornih infekcija je zapušen nos. 

Kako postoji jako puno virusa, djeca koja nemaju dovoljno razvijen imunitet, a borave u kolektivima poput vrtića, škola, boravaka, veoma se lako zaraze. Sve češće se javljuju i novi virusi koji izazivaju respiratorne tegobe. 

Alergija i začepljen nos 

Alergijski rinitis se najčešće javlja tokom sezone cvjetanja drveća, trava i korova, ali njega mogu izazvati i drugi alergeni - dlaka psa ili mačke, kućna prašina, grinje... 

Razvija se najčešće nakon nekoliko godina izlaganja alergenu. Začepljen nos je jedan od najizraženijih simptoma, pored ostalih: kihanje, nos koji stalno curi, svrab u grlu, kašljuckanje, suzne, natečene i osjetljive oči.  

Korisni savjeti - kako odčepiti nos? 

Podignite uzglavlje za spavanje. Kada vam je začepljen nos, najbolje je da spavate na podignutom uzglavlju. Na taj način se lakše oslobađa mukus, odnosno šlajm iz sinusa, pa će i disanje biti lakše. Uzglavlje nemojte podizati bebama. 

Uzimajte tečnost. Redovan unos tečnosti potpomaže razlaganje i izbacivanje gustog mukusa koji se nakuplja u nosu.  

Redovno čistite i praznite nos. Ako je vaše dijete dovoljno staro, probajte da ga naučite kako da ispuše nos.  

Inhalirajte se eteričnim uljima eukaliptusa, nane i lavande. Respiratol flasteri su veoma praktični i jednostavno se primjenjuju. Bezbjedni su za svu djecu stariju od dvije i po godine. 

Mjere opreza: 

  • Samo za spoljnu upotrebu. Ne pričvršćavati na kožu. 
  • Ne koristiti u slučaju poznate alergije na eterična ulja i kod astmatičara. 
  • Ne koristiti kod djece mlađe od 2,5 godine. 
  • Samo za jednokratnu upotrebu, nakon upotrebe baciti.  
  • Izbjegavati kontakt sa očima, sluzokožom i otvorenim ranama.  
  • Ne gutati. 

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!