Contact US

Bronhitis kod djece - simptomi i liječenje

Bronhitis kod djece se veoma često javlja kao uobičajena komplikacija prehlade ili neke druge virusne respiratorne bolesti. Saznajte kako da prepoznate simptome i kako se sama bolest liječi. 

Bronhitis je zapaljensko oboljenje, upala bronhija, malih cijevčica koje iz dušnika vode u pluća. U odnosu na tok i dužinu bolesti, bronhitis se javlja kao akutni i kao hronični. 

Bronhitis - simptomi 

Kašalj je najuobičajeniji simptom bronhitisa. Njega prate povišena temperatura, grlobolja, malaksalost, bolni mišići, težina u grudnom košu. 

Suh kašalj se obično javlja na samom početku bolesti, a kako dani odmiču on postaje sve zreliji. Takođe sve je više šlajma. Veoma često kašalj se zadržava i nekoliko sedmica nakon ozdravljenja. 

Simptomi bronhitisa: 

  • kašljanje
  • produkcija sekreta (šlajma) u disajnim putevima, 
  • malaksalost i zamaranje, 
  • osjećaj gubitka vazduha i kratak dah,  
  • povišena temperatura i blaža groznica, 
  • nelagodnost i težina u grudnom košu. 

Akutni bronhitis 

Akutni bronhitis se veoma često javlja kod djece koja svakodnevno idu u vrtić ili u školu. Štaviše, akutni bronhitis je jedna od najčešćih komplikacija prehlade ili neke druge virusne respiratorne bolesti, koja se veoma lako prenosi među djecom u kolektivima. 

Simptomi obično traju 7 do 10 dana. Veoma često, nakon ozdravljenja, kašalj se zadržava i nekoliko nedjelja.  

Hronični bronhitis 

Do hroničnog bronhitisa dolazi mnogo rjeđe. Dijagnoza se postavlja tek nakon nekoliko godina u kojima su simptomi prisutni bar tri mjeseca. 

Bronhitis obično postaje hroničan zbog dugotrajnog izlaganja i udisanja nekih toksičnih materija. To može biti duhanski dim, toksične materije, zagađivači vazduha… 

Hronični bronhitis je ozbiljan zdravstveni problem, a veoma često se javlja kod dugogodišnjih pušača. 

Bronhitis kod djece 

Bronhitis kod djece se obično javlja tokom sezone virusnih respiratornih infekcija. To je period hladnijeg dijela godine koji u našim krajevima podrazumjeva mjesece od oktobra do marta, odnosno tokom jeseni i zime. Akutni bronhitis se obično javlja kao posljedica virusne infekcije koju izazivaju rinovirusi, adenovirusi i virus parainfluence.  

Veoma često do komplikacije u vidu akutnog bronhitisa dolazi zbog nekoliko uzastopnih prehlada, koje su posljedica oslabljenog imuniteta. 

Bronhitis liječenje 

Virusne infekcije se ne liječe antibioticima. Preporučuje se mirovanje, povećan unos tečnosti, spavanje na uzdignutom uzglavlju kako bi se olakšalo iskašljavanje šlajma, održavanje higijene nosa. 

Koliko dugo traje bronhitis? 

Akutni bronhitis obično traje 7 do 10 dana. Međutim, kašalj može potrajati znatno duže, pa čak i nekoliko nedjelja. Ukoliko dijete duže vrijeme ima tegobe i njegovo opšte stanje se ne poboljšava, savjetuje se pregled i posjeta pedijatru radi provjere da li je došlo do bakterijske superinfekcije. 

Jačanje imuniteta i bronhitis kod djece 

Jači imunitet smanjuje mogućnost za komplikaciju virusne infekcije i pojavu bronhitisa. Zbog toga je značajno da se djeca zdravo i kvalitetno hrane, dovoljno spavaju i provode dosta vremena napolju u fizičkoj aktivnosti.

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!