Contact US

Dijareja kod djece

Iako je teško spriječiti da dijete dobije dijareju, postoje načini na koje možete, u velikoj mjeri smanjiti mogućnost da do nje dođe. Saznajte zašto se dijareja javlja kod djece, koje su preventivne mjere i kako se liječi. 

Ukoliko se kod djeteta javlja tečna ili vodenasta stolica više od tri puta dnevno, možemo reći da ono ima dijareju. Glavna karakteristika dijareje je nepostojanje uobličene stolice.  

Zašto se javlja dijareja kod djece? 

Dijareja kod djece se obično javlja zbog infekcije digestivnog trakta, koje izazivaju različiti mikrobi, odnosno virusi, bakterije ili paraziti. 

Virusi i dijareja 

Virusi su najčešći uzročnici dijareje kod djece, a ove infekcije su poznate među roditeljima pod nazivima “stomačni virus” i “stomačni grip”. Pored dijareje, simptomi koji ukazuju na stomačni virus su povraćanje i mučnina, bolovi u stomaku i povišena temperatura. Imuni sistem djeteta se obično sam izbori sa virusnom infekcijom. 

Najčešći uzročnici stomačnih virusnih infekcija su Rotavirus i Enterovirusi (npr. koksaki, Coxsackie).  

Virusne infekcije koje izazivaju dijareju kod djece se vrlo lako prenose, naročito u kolektivima poput vrtića i škola. Osim rukama, djeca se mogu inficirati i preko igračaka ili školskog pribora, a manja djeca cuclama i zvečkama. 

Bakterije i dijareja 

Bakterije koje izazivaju dijareju kod djece su obično Salmonela (Salmonella), Ešerihija koli (Escherichia coli), Kampilobakterija (Campylobacter) i Šigela (Shigella). Dijareja kod djece koja se javlja zbog bakterijske infekcije je poznatija kao “trovanje hranom”. 

Bakterije se prenose nedovoljno opranom ili termički obrađenom hranom, neadekvatno skladištenom hranom (van frižidera), kontaminiranom vodom, ali i prljavim rukama, naročito nakon korištenja toaleta.  

Paraziti i drugi faktori  

Parazitima se djeca najčešće inficiraju kada su u kontaktu sa zaraženim životinjama. Kada paraziti dospiju do digestivnog trakta, javlja se dijareja. 

Dijareja kod djece se može javiti i zbog ishrane bogate šećerima, ali i kao posljedica nekog drugog faktora, bolesti ili zdravstvenog stanja. To može biti alergija na hranu, netolerancija na gluten ili laktozu, upala digestivnog trakta, trovanje toksičnim materijama, ishrana na putovanju, korištenje antibiotika... 

Kako pomoći djetetu kada ima dijareju? 

Bolove i grčeve u stomaku uz rijetku stolicu prate i drugi simptomi, kao što su povišena temperatura, gubitak apetita, gubitak na težini, mučnina, dehidracija. 

Pravovremenim pružanjem pomoći djetetu koje ima dijareju sprječavate komplikovanje simptoma.  

Oralna rehidratacija  

Ne treba čekati pojavu simptoma dehidracije da biste primjenili sredstvo za rehidrataciju.  

Mala djeca veoma brzo dehidriraju kada imaju dijareju. Do gubitka tečnosti kod dijareje dolazi zbog čestih i rijetkih stolica, povraćanja, povišene temperature, znojenja. 

Na dehidraciju ukazuju sljedeći znaci:  

 • bljedilo kože, 
 • pospanost, 
 • ubrzano disanje,  
 • prestanak mokrenja, 
 • suha sluznica,  
 • ubrzan puls,  
 • pad tjelesne mase, 
 • poremećaj svijesti (u težim slučajevima). 

Može li se spriječiti pojava dijareje kod djece? 

Iako je teško spriječiti da dijete dobije dijareju, postoje načini na koje možete, u velikoj mjeri smanjiti mogućnost da do nje dođe: 

 • Kada dijete dobije terapiju antibiotikom, obogatite djetetovu ishranu korisnim mikroorganizmima. 
 • Obogatite ishranu vitaminima i mineralima - vitamin C doprinosi  jačanju odbrambenih sposobnosti organizma i umanjuje iscrpljenost i umor, a zajedno sa cinkom doprinosi normalnoj funkciji imunskog sistema.  
 • Održavajte dobro higijenu toaleta i kupatila. 
 • Naučite dijete da temeljno pere ruke. Pranje ruku je naročito važno prije obroka, nakon korištenja toaleta i nakon igre sa životinjama. 
 • Detaljno perite povrće i voće.  
 • Održavajte higijenu površina na kojima pripremate hranu.  
 • Hranu koja je kvarljiva držite u frižideru.  
 • Meso termički obrađujte dok ne izgubi roze boju.  
 • Posude koje koriste kućni ljubimci nemojte prati u kuhinjskoj sudoperi. 

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!