Contact US

Sačekajmo sa primjenom antibiotika! “Čekaj i vidi” pristup – koji su rezultati postignuti?

Djeca se često razboljevaju od respiratornih infekcija. Prema statističkim podacima dijete mlađe od 6 godina oboli u prosjeku i do 6 puta godišnje. Čak 10% djece dobije infekciju više od 10 puta godišnje. Ponekad se roditeljima zbog toga čini da je dijete stalno bolesno.  

Virusi su najčešći uzročnici infekcija gornjih disajnih puteva. Kako je istraživanje pokazalo, čak 85% takvih infekcija je uzrokovano virusima, a ne bakterijama. Uprkos tome, evropsko istraživanje o potrošnji antibiotika (ESAC Projekat) pokazuje da se 80% svih antibiotika daje za liječenje infekcija gornjih disajnih puteva, što znači da se oko 65% svih antibiotika propiše za virusnu infekciju. 

Međutim, kako pokazuju rezultati istraživanja, propisivanje antibiotika u svrhu prevencije komplikacije infekcije nije utemeljeno. 

Britanski Cochrane, najrelevantnija baza podataka, predstavlja analizu podataka svih ispitivanja koja su pratila rezultate u liječenju ukoliko je antibiotik primjenjen odmah, odloženo ili nije dat uopšte za respiratornu infekciju gornjih disajnih puteva. 

Zaključci Cochrana su bili potpuno jasni – nije bilo razlike u stopi komplikacije u sve tri grupe, a propisivanje antibiotika je bilo tri puta manje. 

Upravo zbog svih prikazanih rezultata preporučuje se pristup “čekaj i vidi” (“wait and see”) u prvih 48 do 72 sata od pojave simptoma. 

Ne žurite sa primjenom antibiotika! Sačekajte i pratite simptome dva do tri dana, uz pravilnu dijagnostiku i konsultaciju ljekara. 

Viranto forte for you! - Primjenjuje se kod prehlade i gripe, kašlja, grlobolje i upale sluzokože gornjih disajnih puteva, kod djece starije od godinu dana. 

Viranto Adults for you! - Primjenjuje se kod prehlade i gripe, kašlja, grlobolje i upale sluzokože gornjih disajnih puteva, kod odraslih i djece starije od 12 godina. 

 

https://www.cochrane.org/CD004417/ARI_delayed-antibiotic-prescriptions-respiratory-tract-infections

https://www.ecdc.europa.eu/en/about-us/partnerships-and-networks/disease-and-laboratory-networks/esac-net-about

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!