Contact US

Kućna apoteka - šta sve treba da sadrži?

Kada kažemo “kućna apoteka” često pomislimo na pribor za prvu pomoć, koji je neophodan u svakoj kući. Ali, osim “prve pomoći” neki lijekovi i pomoćna sredstva, koji se u apoteci mogu kupiti bez recepta, su također neophodni u domaćinstvu, za svaki slučaj. 

Kućna apoteka sadrži sve što bi nekome od ukućana moglo biti potrebno iznenada, ali i medikamente koji su u redovnoj upotrebi. Ona se formira individualno, u odnosu na specifičnost članova porodice. Ipak, nekoliko osnovnih medikamenata i pomoćnih sredstava bi trebalo da sadrži svaka. 

Pripremili smo osnovni pregled na osnovu kojeg možete formirati svoju ili provjeriti da li je vaša kućna apoteka kompletna.  

Prehlada i gripa 

Bez obzira na to što je sezona virusnih infekcija tokom hladnijih meseci, kućna apoteka bi trebalo uvijek da sadrži preparate i medikamente koji su od pomoći ukoliko dođe do prehlade i gripe

Takvi preparati su najdjelotvorniji ukoliko se primjene odmah po pojavi simptoma, pa je zbog toga važno da ih uvijek imate u svojoj kući. 

Viranto forte i Viranto adults sadrže odabrane prirodne sastojke: pelargonium, crnu zovu, acerolu i šipurak. Namijenjeni su za primjenu u stanjima prehlade i gripe, kod kašlja, grlobolje i upale sluzokože gornjih disajnih puteva. 

Saznajte više - Viranto forte for you!

Saznajte više - Viranto adults for you!

Začepljen nos  

Osim zbog prehlade i gripe, nos može biti začepljen i zbog alergijskog rinitisa, odnosno polenske alergije. 

Inhalacija eteričnim uljima nane, lavande i eukaliptusa je veoma lako pristupačna putem flastera za inhalaciju Respiratol, koji se veoma jednostavno čuvaju u kućnoj apoteci, a mogu se kupiti u svim bolje snadbjevenim apotekama.  

Ova inhalacija je veoma lako primjenjiva, jer se flaster lijepi na garderobu, a njegovo dejstvo traje i do 8 sati. Respiratol se kao medicinsko sredstvo preporučuje za olakšavanje disanja i ublažavanje nelagodnosti u nosu. 

Za čišćenje nosa u kućnoj apoteci uvijek imajte i pakovanje fiziološkog rastvora. 

Saznajte više - Respiratol for you!

Spuštanje temperature 

Kućna apoteka bi obavezno trebalo da ima toplomjer, naročito ako imate malu djecu. Iako, u slučaju virusnih infekcija temperaturu ne treba spuštati dok ne naraste iznad 38.5 °C, antipiretik (paracetamol, ibuprofen) bi neizostavno trebalo da se nalazi u kućnoj apoteci.  

Imunitet i crijevna mikroflora 

Preparati koji sadrže kulture korisnih bakterija se takođe preporučuju u kućnoj apoteci.  

Osim korisnih mikroorganizama Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium lactis Probival choco +  C + Zn sadrži i inulin, cink i vitamin C. 

Cink ima ulogu u ćelijskoj diobi, održavanju normalnih kostiju, normalnoj kognitivnoj funkciji, normalnom kiselinsko-baznom metabolizmu. Također, on štiti ćelije od oksidativnog stresa, a ima i ulogu u normalnoj DNK sintezi, sintezi proteina, metabolizmu makronutritijenata, ugljenih hidrata, masnih kiselina i vitamina A. Zbog svega toga, cink doprinosi normalnoj funkciji imunskog sistema. 

Vitamin C povećava apsorpciju željeza, doprinosi normalnoj funkciji imunskog sistema, smanjenju umora i iscrpljenosti i održavanju normalnog energetskog metabolizma. Ovaj vitamin još daje doprinos normalnoj funkciji nervnog sistema, normalnoj psihološkoj funkciji, normalnom formiranju kolagena potrebnog za normalnu funkciju zuba, desni, hrskavice, kostiju, kože i krvnih sudova. Važan je i njegov doprinos zaštiti ćelija od oksidativnog stresa. 

Saznajte više – Probival choco +  C + Zn for you!

Lijek za alergiju  

Čak i ukoliko nemate alergije, u kući bi uvijek trebalo da imate antihistaminik. Danas, kada su alergijske reakcije na različite supstance u porastu širom svijeta, za svaki slučaj bi trebalo da opremite svoju apoteku i ovim lijekom, za slučaj nepredviđene alergijske reakcije. 

Od koristi su i kreme koje sadrže antihistaminik, a koje se lokalno nanose na kožu, ukoliko dođe do alergijske reakcije, npr. zbog ujeda insekta. 

Kućna apoteka za prvu pomoć 

Za slučaj posjekotine ili neke druge povrede neophodno je pružanje prve pomoći. Upakujte u kućnu apoteku sterilne gaze i zavoje, sredstvo za dezinfekciju, npr. povidon jod, hanzaplaste, antiseptične vlažne maramice. 

Kućna apoteka - korisni savjeti  

Lijekove koje su već otvoreni skladištite u skladu sa priloženim uputstvom. Npr. većina sirupa ili krema se nakon prvog otvaranja može koristiti određen broj dana, a ponekad se moraju i čuvati na nižoj temperaturi, u frižideru. 

S vremena na vrijeme pregledajte da li je kućna apoteka kompletna, odnosno da li je sve što se u njoj nalazi ispravnog roka trajanja. Ako je nekom lijeku ili preparatu istekao rok, vi ga zamijenite novim. 

Lijekove čuvajte na hladnom i tamnom mestu, zaštićene od svjetlosti i vlage, dalje od dohvata djece i kućnih ljubimaca. 

Pridržavajte se uputstava koja su priložena uz preparat, medicinsko sredstvo ili lijek. 

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!