Contact US

Visoka temperatura kod djece

Visoka temperatura kod djece uvijek je razlog za brigu kod roditelja. Vruće čelo ili vrat su najčešće pokazatelji da dijete ima temperaturu. Ukoliko dijete ima povišenu temperaturu, ono je dodatno razdražljivo i neraspoloženo, ne može da zaspi, ne možete ga zainteresovati za igru, letargično je. 

Upravo svi ovi simptomi su i razlog što većina roditelji požuri da odmah spusti djetetu temperaturu, primjenom nekog lijeka za spuštanje temperature (paracetamol ili ibuprofen). 

Trebalo bi znati da povišena temperatura nije bolest, već zapravo simptom bolesti i da se njenim spuštanjem dijete ne liječi.  

Važno je i da napomenemo da nije uvijek dobro odmah spuštati djetetu povišenu temperaturu. 

Saznajte zašto se visoka temperatura kod djece najčešće javlja i kada je treba spušati. 

Šta je visoka temperatura? 

Dijete ima povišenu temperaturu kada ona prelazi 37°C. Kada se temperatura kreće u rasponu od 37,5°C – 38°C doktori kažu da je dijete subfebrilno.  

Kada dijete ima temperaturu od 38°C do 39°C ono je febrilno i medicinski rečeno, ono ima povišenu temperaturu.  

Temperatura koja kod djeteta prelazi 39°C je visoka temperatura. 

Važno je znati kada temperatura treba da se spušta. 

Kada je tjelesna temperatura povišena to je znak da imunski sistem djeteta radi i da se djetetov organizam bori protiv infekcije. Zbog borbe organizma protiv bakterija i virusa diže se i temperatura. 

Ne preporučuje se spuštanje temperature koja ne prelazi 38.5°C, jer se njenim obaranjem stopira i obustavlja odbrambeni odgovor. U Velikoj Britaniji, po zvaničnim nacionalnim vodičima, preporuka je da se temperatura ne spušta dok ne pređe 39°C. 

Od ovih preporuka izuzeta su djeca koja su imala febrilne konvulzije. 

Spuštanje temperature kod djece 

Ukoliko dijete ima visoku temperaturu ne smijete ga pretopljavati. Temperatura može još više porasti ako je dijete pretoplo obučeno ili pokriveno.   

Efikasno spuštanje temperature se može postići tuširanjem mlakom vodom. Važno je i da dijete unosi dovoljno tečnosti. Temperatura prostorije u kojoj boravi dijete koje ima visoku temperaturu, ne bi trebalo da bude viša od 22°C. 

Ako je temperatura kod djeteta visoka i traje duže od tri dana, ona se spušta antipireticima uz prethodnu konsultaciju sa pedijatrom. 

Česte temperature kod djece  

Mališani tokom odrastanja vrlo često oboljevaju od virusnih infekcija. Djeca u prvih 5 do 6 godina života, posebno djeca koja idu u vrtić, oboljevaju od virusnih infekcija 3 do 6 puta, neka čak i do 12 puta godišnje. 

Virusi su u 85% slučajeva uzrok infekcija gornjih respiratornih puteva (upala grla, ždrijela, uha, sinusitis), te su virusne infekcije i najčešći uzročnici visoke temperature kod djece.  

Zašto se najčešće javlja temperatura kod djece? 

Samo pedijatar na osnovu pregleda i analiza može ustanoviti zašto dijete ima temperaturu. Zbog toga je važno da dijete povedete na pregled, ukoliko ono ima povišenu temperaturu 2 - 3 dana. Ukoliko je u pitanju temperatura koja prelazi 38.5°C treba se odmah obratiti pedijatru. 

Visoka temperatura kod djece se najčešće javlja, kao što smo već rekli, zbog virusne infekcije. Drugi razlozi mogu biti: 

  • Bakterijska infekcija uha, grla, urinarnog trakta 
  • Upala pluća 
  • Sunčanica ili toplotni udar 
  • Nicanje zubića 
  • Reakcija na vakcinu 
  • Neke ozbiljnije bolesti i stanja

Febrilne konvulzije 

Febrilne konvulzije se javljaju tokom povišene tjelesne temperature (iznad 38°C) ili u trenutku njenog naglog skoka. To su napadi uslijed reakcije nezrelog mozga djeteta na povišenu temperaturu. Sasvim su uobičajena pojava kod djece koja nemaju neurološke poremećaje. 

Obično se javljaju kod beba i male djece u uzrastu od 6 meseci do 5 godina, a najčešće kod djece starosti između 12 i 18 mjeseci. Javljaju se kod 2-5% procenata djece. 

Febrilne konvulzije obično ne ukazuju ni na jedan ozbiljniji zdravstveni problem.

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!