Contact US

Kako ojačati imunitet?

Imunitet nas štiti od napada različitih mikroba. On je odgovoran za naše zdravlje, ali i preživljavanje. Saznajte kako ojačati imunitet.

Kada ne bi bilo imuniteta naše tijelo bi bilo bez zaštite pred konstantnom prijetnjom po zdravlje. Braneći nas, imuni sistem je stalno “na oprezu”. On registruje patogene i odmah reaguje tako što daje odgovor u vidu odbrane.  

Kako ojačati imunitet tokom odrastanja? 

Imuni sistem čine različiti tipovi ćelija, organi, proteini i tkiva. Da bismo ojačali imuni sistem potrebno je da se pridržavamo zdravih stilova života, odnosno da se kvalitetno hranimo, bavimo redovnom fizičkom aktivnošću, boravimo na svježem vazduhu, ne uzimamo antibiotike kada to nije potrebno… 

Neki vitamini i minerali nam u tome mogu pomoći.  

Kako ojačati imunitet vitaminom D? 

Svima je poznata značajna uloga vitamina D, kada govorimu o rastu i razvoju kostiju.  

On ima važnu ulogu u apsorpciji kalcijuma i fosfora, važnih koštanogradivnih minerala.  

Ali, osim što je važan za normalan rast i razvoj kostiju, vitamin D3 doprinosi i normalnoj funkciji imunskog sistema kod djece. 

Vitamin D3 se preporučuje tokom prve godine života, a nakon navršenih godinu dana, u jesenjim i zimskim mjesecima, odnosno od oktobra do marta. 

Preporučujemo sirup namijenjen imunitetu - Bimunal imuno. Pogodan za sve mališane starije od godinu dana.  

Cink i vitamin C za jačanje imuniteta  

Cink ima ulogu u ćelijskoj diobi, održavanju normalnih kostiju, normalnoj kognitivnoj funkciji, normalnom kiselinsko-baznom metabolizmu. Također on štiti ćelije od oksidativnog stresa, a ima i ulogu u normalnoj DNK sintezi, sintezi proteina, metabolizmu makronutritijenata, ugljenih hidrata, masnih kiselina i vitamina A. Zbog svega toga cink doprinosi normalnoj funkciji imunskog sistema. 

Vitamin C povećava apsorpciju željeza, doprinosi normalnoj funkciji imunskog sistema, smanjenju umora i iscrpljenosti i održavanju normalnog energetskog metabolizma. Ovaj vitamin još daje doprinos normalnoj funkciji nervnog sistema, normalnoj psihološkoj funkciji, normalnom formiranju kolagena potrebnog za normalnu funkciju zuba, desni, hrskavice, kostiju, kože i krvnih sudova. Važan je i njegov doprinos zaštiti ćelija od oksidativnog stresa. 

Preporučujemo: Probival Choco + C + Zn.

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!