Contact US

Deveta nedjelja trudnoće 

Deveta nedjelja trudnoće! Zar već? Počinjete da razmišljate o tome kako će vaš život izgledati kada se beba rodi. Ili to radite još odavno? Saznajte šta se dešava tokom devete nedjelje trudnoće. 

Nemojte misliti da je rano za razmišljanje o tome kako će vaš život izgledati kada se beba rodi. Sada je pravo vrijeme da počnete da se pripremate za sve što vas čeka. Možda ste već počeli da planirate neophodan budžet za kupovinu svega što će biti potrebno. Ili već razgovarate sa partnerom o tome ko vam još može pomoći u prvim danima kada izađete iz porodilišta? Sve to je sasvim uobičajeno i normalno. Jer pravovremena priprema omogućava da vas ništa ne može iznenaditi. To vam može pružiti osjećaj sigurnosti. 

Saznajte kako stvari teku u devetoj nedjelji trudnoće.  

Koliko je velika beba u 9. nedjelji trudnoće? 

Beba je sada veličine ploda trešnje, dakle oko dva centimetra. Sa devetom nedjeljom trudnoće se završava embronalna faza i od sljedeće nedjelje beba će zvanično biti fetus. 

Koji je to mjesec trudnoće? 

Doktori i babice obično prate tok trudnoće kroz nedjelje, ali ukoliko vas baš jako interesuje u kojem ste mjesecu, odgovor je - u prvoj nedjelji trećeg mjeseca. Samo još nekoliko nedjelja i ulazite u drugi trimestar trudnoće! 

Simptomi u 9. nedjelji trudnoće 

Ovih dana je nivo hCG hormona najviši do sada. Cirkulišući kroz vaš krvotok, on sada dostiže svoj vrhunac. To znači i da su simptomi trudnoće veoma izraženi u 9. nedjelji trudnoće. Držite se, još samo par nedjelja do ulaska u drugi trimestar. Tada ćete već moći da odahnete od simptoma rane trudnoće. Evo simptoma koje možete sada očekivati: 

Promjene raspoloženja. Hormoni luduju, umorni ste, muka vam je…  Zbog svih ovih izazova možda će vam biti malo teže da sve vrijeme kontrolišete svoje emocije. Sasvim je u redu da malo usporite dnevni ritam, izbjegavate stresne situacije i ne zadajete sebi previše zadataka.  

Jutarnja mučnina. Preko 80% trudnica iskusi jutarnju mučninu. Kako se na osnovu njihovih iskustava ispostavlja, ovaj simptom bi trebalo da se naziva cjelodnevna mučnina. Dakle, iako je ujutru najizraženija, mučnina nije rezervisana samo za jutarnje časove. Može se javiti bilo kada tokom dana. Kod mnogih trudnica izaziva i povraćanje. Dobra i loša vijest je da je mučnina u 9. nedjelji trudnoće najizraženija. Zato, izdržite! Uskoro će vam biti lakše. 

Često mokrenje. Materica se uvećava, kao i protok krvi u karlici. Često uriniranje je neminovno. Nemojte da vas to spriječi da pijete dovoljno vode. 

Umor. Dok vaše tijelo podnosi burne promjene nivoa hormona i puno radi kako bi se fetus razvijao, vi zbog toga možete osjećati stalni umor i pospanost. Odspavajte kada god vam se pruži prilika i uvedite češće zdrave užine koje će vam dati dodatnu energiju.

Začepljen nos. Iznenađenje! Neočekivani simptom koji se javlja zbog veće proizvodnje mukusa. Ne zaboravite maramice, gdje god da krenete! 

Glavobolja. Hormoni, hvala još jednom! Glavobolju mogu dodatno pogoršati dehidracija, preveliki unos kofeina, glad i stres.  

Kako se osjećate? 

Vjerovali ili ne, moguće je da ne osjećate ni jedan od gore navedenih simptoma. Ukoliko ste i vi jedna od rijetkih sretnih trudnica koja je izbjegla simptome do sada, imajte na umu da još uvijek nije kasno da počnete da ih osjećate. 

Mnoge buduće mame u ovom periodu nailaze na poteškoće kada je u pitanju zakopčavanje omiljenih farmerica. Dobijanje na težini u 9. nedjelji trudnoće nije samo u redu, već je i preporučljivo. Koliko kilograma možete da dobijete tokom trudnoće? Okvirno, za normalnu težinu trudnice, onosno ukoliko je indeks tjelesne mase (BMI) u okviru 18,5 - 24,5 kg. Ipak, ljekar će dati i individualnu preporuku, na osnovu toga koliki je vaš BMI bio prije samog ulaska u trudnoću.  

Kako se računa BMI? 

BMI je odnos težine i visine. Računa se tako što se težina (kilogram) podijeli sa visinom na kvadrat (m). Na primjer, ako je žena visoka 1,65m, a teška 58kg, BMI se računa: 

58 : 1.65 x 1.65 = 58 : 2.7225 = 21.30 

BMI = 21.30  

Ultrazvuk u ovoj nedjelji 

Trudnice obično odlaze na prvi prenatalni pregled između 8. i 12. nedjelje trudnoće. Ukoliko do sada još uvijek niste zakazali, možete sada. Ultrazvučni pregled može biti veoma uzbudljiv i emotivan. Pripremite se za suze radosnice, jer ćete možda čuti i otkucaje malecnog srca vaše bebe! 

U devetoj nedjelji se ultrazvučni pregled uglavnom obavlja transvaginalno.  

Iako je veoma majušan, vaš embrion sada izgleda kao minijaturna beba. Ona ima ušne školjke, jasno vidljive prstiće na rukama i nogama, nozdrve. U posljednjoj nedjelji embrionalnog razvoja, bebine ruke su savijene u laktovima, što je idealno za pokrete koji utiču na razvijanje mišića. Počinju da se razvijaju i zubići. 

Upravo zbog svega toga, ne zanemarite vitamine i minerale koji se obavezno preporučuju u trudnoći. Neke hranljive materije su naročito važne za trudnice. 

Folati i vitamin B12 su veoma važni jer imaju ulogu u ćelijskoj diobi i doprinose normalnoj psihološkoj funkciji, normalnom metabolizmu homocisteina, smanjenju umora i iscrpljenosti i normalnoj funkciji imunskog sistema. Nizak nivo folata kod majke je faktor rizika za nastanak oštećenja neuralne cijevi kod fetusa. Naša preporuka je aktivni folat sa aktivnim oblicima vitamina B12 – Pregnatole Active Folate + VitB12

Za pravilan razvoj bebinog mozga i vida redovno uzimajte preporučenu dozu DHA, omega-3 masne kiseline. Saznajte više – Pregnatol DHA

Savjeti za buduće mame 

Spriječite gorušicu. Hormon progesteron osim što opušta mišiće materice, kako bi se nesmetano širila, također utiče i na druge mišiće u vašem tijelu. Tako je i sa svojevrsnim ventilom koji se nalazi između jednjaka i želuca. Pošto on ne funkcioniše kako valja, želudačna kiselina se vraća u pravcu iz kojeg je došla hrana, pa zbog toga počinje da vas muči gorušica. Gorušicu možete ublažiti uzimanjem više manjih, umjesto manje većih obroka, izbjegavanjem kasne večere i odricanjem od jako začinjene i ljute hrane. 

Obucite nešto rastegljivo. Svjesni ste da vam suknja ili pantalone više ne odgovaraju kao do prije nekoliko nedjelja. Isto tako vam je jasno da biste izgledali kao da ste ogrnuli šator ako biste obukli trudničku haljinu. Otkrijte odjeću od rastegljivih materijala. Udobna i savršeno pristajuća, biće odličan izbor gdje god da krenete.

Podsjetnik za devetu nedjelju trudnoće 

  • Pozabavite se budžetom. 
  • Saznajte koji su sve vitamini važni u trudnoći. 
  • Otkrijte koja hrana je najbogatija folatima

 

https://www.parents.com/pregnancy/week-by-week/9/

https://www.thebirthcompany.co.uk/pregnancy-week-nine.php

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/9-weeks-pregnant

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!