Contact US

Dvanaesta nedjelja trudnoće

Hormoni počinju da se smiruju, napokon. To znači da ćete moći da odahnete i odmorite od svih simptoma trudnoće koji su vas mučili. Pretpostavljamo da je mučnina bila na prvom mjestu omraženih simptoma! 12. nedjelja trudnoće je pred vama. 

Mnoge trudnice sretnu vijest o trudnoći objavljuju tek nakon što uđu u četvrti mjesec. Ako ste i vi jedna od njih, radujte se. Uskoro ćete podijeliti sreću. Još samo da prođe 12. nedjelja trudnoće.  

Saznajte šta sve uzbudljivo tokom nje možete očekivati. 

Koliko je velika beba u 12. nedjelji trudnoće? 

Maleni fetus je sada veličine ploda manje limete. Dugačak je za neki milimetar više od 5 centimetara. Sada, kada beba ima formirane gotovo sve organe, najvažniji posao je da rastu. 

Koji je to mjesec trudnoće? 

U 12. nedjelji trudnoće vi ste na samom kraju trećeg mjeseca. Tačnije u njegovoj posljednjoj nedjelji. Pripremite se da svima saopštite da čekate bebu. Naravno, ukoliko to već niste obavili. 

Simptomi u 12. nedjelji trudnoće 

Napokon dobre vijesti što se tiče simptoma umora i mučnine. Kako se smiruju hormoni, umor i mučnina se ublažavaju. Loše vijesti? Pojavljuju se novi simptomi. Pripremite se za glavobolju i vrtoglavicu. Evo simptoma koji se javljaju u 12. nedjelji trudnoće: 

  • Pojačan sekret. Možda vam se to ne dopada, ali pojačan vaginalni sekret ima veoma važnu ulogu. Štiti od infekcije. Dokle god je njegova boja bijela i nema nikakav miris, razloga za zabrinutost nema. Ako se to promijeni, posjetite svog ginekologa, kako biste odstranili mogućnost infekcije ili neke druge komplikacije. 
  • Tačkasto krvarenje. Bilo kakvo krvarenje u trudnoći je trudnicama zabrinjavajuće. Ali, ono može biti i potpuno bezazleno. Saznajte zašto dolazi do krvarenja u trudnoći.  
  • Glavobolja. Glavobolja može postati intenzivna u 12. nedjelji trudnoće. Uzroci za njenu pojavu su hormoni, pad šećera, dehidracija, nedostatak sna ili prevelika izloženost stresu. Ukoliko osjetite da glavobolja postaje nepodnošljiva i sve je intenzivnija, posjetite svog ljekara. 
  • Vrtoglavica. Kombinacija stanja hormona i varijacije u krvnom pritisku - i eto vrtoglavice. Kako biste spriječili njenu pojavu, užinajte redovno, izbjegavajte pretopljavanje, pijte dovoljno tečnosti.  
  • Jutarnja mučnina. Ukoliko nosite blizance ili imate višeplodnu trudnoću, mučnina je i dalje na repertoaru simptoma i u 12. nedjelji trudnoće. Izdržite još samo malo. Ovaj simptom samo što se nije povukao. 

Kako se osjećate? 

To se možda ne vidi po vašem fizičkom izgledu, ali unutar vašeg tijela mnogo toga se promijenilo. Na izmaku prvog trimestra trudnoće dosta toga je za vama. Nekim danima ćete se osjećati iscrpljeno, dok ćete narednih biti puni energije. Mučnina će vas mučiti još veoma kratko. Jednog dana ćete se probuditi i nje jednostavno neće biti.  

Potrudite se da pijete dovoljno vode i unosite sve važne vitamine i minerale.  

Sada vam se već ocrtava trudnički stomak, pa ukoliko ste planirali da fotografišete progres njegovog rasta, sada je pravo vrijeme da počnete. Nakon trudnoće ćete imati lijepu uspomenu na drage trenutke kada je vaša beba bila u vašem stomaku. 

Ukoliko do sada niste imali potrebu za komotnijom garderobom, u 12. nedjelji trudnoće ćete poželjeti da obučete nešto što je šire u pojasu. Naročito ukoliko vam ovo nije prva trudnoća. Osim što se stomak širi zbog rastezanja tkiva materice, nadimanje izazivaju i gasovi koji se nakupljaju. 

Kako napreduje beba? 

Vaš dvanaestonedjeljni fetus sada ima gotovo potpuno razvijene sve sisteme organa i dijelove tijela. To znači da svakim danom oni rastu i sazrijevaju, a vaša beba sve više napreduje. Baš tako. Beba je ušla u fazu rasta i sazrijevanja. Mnoge značajne razvojne faze je već savladala. 

Ona sada širi i skuplja prstiće na rukama i savija na nogama. Njen mozak se razvija nevjerovatnom brzinom. DHA omega-3 masne kiseline su strukturne komponente mozga. Neophodne su za zdrav razvoj bebinog mozga. Razvoj mozga u najranijem periodu utiče na razvoj svih mentalnih i kognitivnih funkcija. 

Preporučujemo: 

Pregnatol DHA koji sadrži prirodno ulje mikroalgi sa DHA (dokozaheksaenska omega-3 masna kiselina) i koristi se za nadoknadu DHA omega-3 masne kiseline kod trudnica i dojilja. 

Kod bebe se u ovom periodu razvijaju i refleksi. Ukoliko bocnete prstom stomak tokom ultrazvučnog pregleda, najvjerovatnije ćete vidjeti da beba počinje da se pokreće. Bebina crijeva, koja su zbog brzog rasta počela da vire u pupčanu vrpcu, sada se vraćaju u trbušnu duplju. Oči i nosić dobijaju sve bolji oblik, nastavljaju da se razvijaju i noktići i zubići unutar vilice. Organi, kao što su bubrezi i crijeva, nastavljaju da rastu. 

Savjeti za buduće mame 

Njegujte svoje grudi. “Nadležni” hormoni rade punom parom, kako bi vaše grudi bile spremne za dojenje kada beba dođe na svijet. Ali zbog toga su one otečene, teške i bolne. Olakšajte sebi tako što ćete nositi udoban brushalter, ali i garderobu. 

Koristite zaštitu od sunca. Mnoge žene dobiju tamne fleke po licu zbog hormona. Sunce može pogoršati ove promjene na koži, pa hiperpigmentacija postaje izraženija. Zato je važno da kožu štitite zaštitnim faktorom kada izlazite napolje. Od pomoći je i šešir sa širokim obodom.  

Izbjegavajte nezdravu hranu. Odolite iskušenju izazova i izbjegavajte nezdravu hranu - naročito previše šećera i industrijskih prerađevina. Sasvim je normalno da ste već dobili nekoliko kilograma tokom prvog trimestra. Ali je i veoma značajno da je vaš izbor zdrava i nutritijentima bogata hrana - svježe voće i povrće, hrana bogata proteinima, žitarice… Kako biste bili sigurni da unosite sve neophodne hranljive materije, trudnicama se preporučuju i za njih posebno prilagođeni suplementi

Preporučujemo: 

Pregnatol Active Folate + Vit B12 sadrži folat i vitamin B12 u aktivnim oblicima. Namijenjen je ženama koje se pripremaju i žele da ostanu u drugom stanju, kao i trudnicama tokom trudnoće.  

Pregnatol DHA sadrži prirodno ulje mikroalgi sa DHA (dokozaheksaenska omega-3 masna kiselina) i koristi se za nadoknadu DHA omega-3 masne kiseline kod trudnica i dojilja. 

Pregnatol Multi + Active Folate sadrži 20 nutritijenata, pažljivo odabranih i prilagođenih povećanim potrebama tokom trudnoće i perioda dojenja. 

Podsjetnik za 12. nedjelju trudnoće 

  • Ne zaboravite redovne kontrole; 
  • Isplanirajte svoju ishranu
  • Razmislite na koji način ćete svoje voljene obavijestiti o trudnoći. 

 

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/12-weeks-pregnant

https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/12-weeks-pregnant

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-12

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!