Contact US

Krvarenje u trudnoći – koje sve vrste postoje i zašto dolazi do toga?

Zašto dolazi do krvarenja u trudnoći? Da li je to opasno po bebu? Saznajte šta su uzroci krvarenja u trudnoći i da li ima razloga za strah. 

Iako je zastrašujuće, krvarenje u trudnoći nije rijetka pojava. Čak 30 do 40% trudnica ima nekakvo vaginalno krvarenje u prvom trimestru trudnoće. Ono najčešće nema negativnog uticaja na fetus, niti na tok trudnoće.  

Dakle, nema razloga za paniku. Nije svako krvarenje opasno. Obratite pažnju na odlike krvarenja, da li je ono rozikasto, bezbolno, obilno, braonkasto, u vrijeme očekivane menstruacije, tačkasto... Saznajte na koje znake treba obratiti pažnju i kada je važno da se javite doktoru.   

Krvarenje se češće javlja u prvom trimestru trudnoće. Rjeđe je u kasnijoj trudnoći, te može ukazati na veći problem.   

Da li može da se javi menstruacija u trudnoći? 

Do menstruacije dolazi svakog mjeseca. Ona je deo ciklusa koji se kod žena u reproduktivnom periodu života ponavlja periodično otprilike na svakih 28 dana. Jedna jajna ćelija se oslobađa svakog mjeseca kako bi bila oplođena. Ukoliko dođe do njene oplodnje, ona će se smjestiti u matericu. Zbog toga svakog mjeseca dolazi do zadebljanja endometrijuma, odnosno zida unutrašnjosti materice. Ukoliko ne dođe do oplodnje, tijelo izbacuje neoplođenu jajnu ćeliju zajedno sa viškom nakupljene krvi u endometrijumu. To je menstruacija. 

Kada žena zatrudni, cikus izostaje i krvarenje koje se eventualno javlja nije menstruacija. 

Uzroci krvarenja u trudnoći 

Implantacijsko krvarenje 

Na samom početku trudnoće, kada se jajna ćelija usađuje u zid materice može doći do blagog krvarenja, koje se naziva implantacijsko krvarenje. To je takozvano “tačkasto krvarenje”, jer nije obilno, pa trudnice najčešće uoče tačkice na svom vešu i tako ga prepoznaju.  

Boja krvi koja se pritom javlja je rozikasta ili svijetlobraon. Kao jedan od prvih simptoma trudnoće, iskusi ga oko 30% trudnica. Trudnice se često zabrinu, jer se javlja u vrijeme očekivane menstruacije. Ipak, razloga za brigu nema. 

Infekcije 

Uglavnom je poznato da su trudnice sklone urinarnim infekcijama. One ponekad mogu uzrokovati krvarenje u trudnoći. Ali uzročnici mogu biti i druge infekcije vagine ili grlića materice. Također, tu su i infekcije uzrokovane nekim seksualno prenosivim bolestima, poput herpesa, hlamidije, gonoreje.

Ginekološki pregled 

Krvarenje se može javiti i nakon ginekološkog pregleda, posebno ukoliko je u okviru pregleda izvršen i PAPA test. Ukoliko do krvarenja dođe, ono se javlja u roku od 24 sata od pregleda i nije obilno. 

Pobačaj 

Do pobačaja, odnosno spontanog gubitka trudnoće najčešće dolazi u prvom trimestru, odnosno u prvih 12 nedelja. Osim krvarenja, javljaju se i bolovi i grčevi u donjem dijelu stomaka.  

Vanmaterična trudnoća 

Ponekad se oplođena jajna ćelija ne usadi u materici, već izvan nje. U tom slučaju dolazi do izvanmaterične trudnoće. Zbog toga može doći do krvarenja. Izvanmaterična trudnoća se ne može uspješno razvijati.

Molarna trudnoća 

Krvarenje, jake mučnine i povraćanje i visoke vrijednosti  hormona hCG mogu ukazati na rijetko stanje pod nazivom molarna trudnoća. To stanje odlikuje neadekvatan uvećan rast posteljice i neadekvatan razvoj ploda.  

Seksualni odnos  

Intenzivniji protok krvi utiče da grlić materice sve više otiče. Zbog toga seksualni odnos može izazvati blago krvarenje.

Zašto može doći do obilnijeg krvarenja u trudnoći? 

Hematom 

Uslijed nakupljanja krvi u naborima spoljašnje fetalne membrane pored posteljice može doći do nastanka hematoma. Zato može doći do krvarenja u prvom trimestru trudnoće, koje može biti i nalik odlivu. To obično nije opasno. Smatra se da hematom može nastati i uslijed nedostatka progesterona, pa se ovaj hormon često propisuje u ranoj trudnoći. Važno je i izbjegavanje naprezanja i fizičkih aktivnosti, kao i mirovanje.  

Placenta previa  

Ukoliko je posteljica usađena nisko i jednim dijelom ili potpuno prekriva grlić materice, to stanje se naziva placenta previa. Ovo stanje jeste ozbiljno i utiče na trudnoću, ali uz pažljivo praćenje i odgovarajuću reakciju, trudnoća se može iznijeti do kraja. 

Ruptura materice 

Ruptura materice je ozbiljna komplikacija koja izaziva obilno krvarenje. Do nje dolazi ukoliko se otvori ožiljak na materici od prethodnog carskog reza. Na svu sreću, ovo se dešava veoma rijetko. 

Abrupcija posteljice  

Abrupcija posteljice, odnosno njeno odvajanje od zida materice je rijetka pojava. Javlja se kod 1 od 100 trudnica. Karakteriše je obilno krvarenje, izbacivanje ugrušaka iz vagine, bolovi u stomaku, leđima. Može biti opasna i po bebu i po majku. 

Porođaj 

Krvarenje može biti i znak da je porođaj počeo. Kada iz grliće materice ispadne sluzavo krvavi čep, može poteći i krv. Tijelo trudnice se polako priprema za porođaj, čak iako do njega možda neće doći još nekoliko sedmica. 

Krvarenje u trudnoći je uglavnom uznemiravajuće za svaku trudnicu. Iako nije neobično da do njega dođe, obavezno obavjestite svog doktora o tome. Veoma je važno da obratite pažnju i na druge eventualne simptome i uočite da li je krvarenje blago ili obilno i koje je boje.  

 

Izvori: 

https://www.webmd.com/baby/guide/bleeding-during-pregnancy

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/bleeding-during-pregnancy

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!