Contact US
Trudnoća po nedjeljama

Kalendar trudnoće po nedjeljama

Želite da znate kada ćete osjetiti prvi bebin pokret? Kada treba da idete na prvi ultrazvuk? Kada se bebi formiraju prstići? Ukoliko su vam ove stvari važne, počnite da pratite kalendar trudnoće. 

35. nedjelja trudnoće

U ovom periodu trudnoće se možda osjećate kao da se nalazite u sjenci svog stomaka. I taj osjećaj se javlja sa dobrim razlom. Vjerovali ili ne, vaša materica se uvećala 500 do 1000 puta u odnosu na svoju originalnu veličinu. Saznajte sve što je važno u vezi sa 35. nedjeljom trudnoće. 

34. nedjelja trudnoće

Da li imate osjećaj da vaši simptomi trudnoće ponovo počinju da liče na one koje ste imali u prvom trimestru. Izuzetno ste iscrpljeni, a zglobovi su vam ponovo natečeni. Svako malo trčite do toaleta… Izdržite još malo, veliki dan se približava.  

33. nedjelja trudnoće

33. nedjelja trudnoće

Ako se još uvijek nije pojavio do sad, možete očekivati novi simptom - potamnjele areole i bradavice na grudima. Prema nekim tumačenjima, ova pojava je zapravo evolutivni fenomen koji pomaže tek rođenim bebama da lakše uoče gdje je hrana. Zanimljivo! Saznajte da li vas u 33. nedjelji trudnoće očekuje još neki fenomen! 

32. nedjelja trudnoće

Napokon period kada će beba početi da se spušta. Iz predjela između rebara ona će “krenuti” ka vašoj karlici. Sve to u susret porođaju. Ali, do porođaja još uvijek ima puno vremena. Tek sada ulazite u osmi mjesec trudnoće. Saznajte šta vas novo očekuje u ovoj nedjelji. 

31. nedjelja trudnoće 

Zadišete se kada hodate ili kada pričate? Najteže je kada istovremeno pokušavate da izvedete obje radnje. Pritisak na pluća je sve veći, a vama se definitivno ponekad čini da ste potpuno ostali bez daha. Dobrodošli u 31. nedjelju trudnoće. Pročitajte šta sve možete očekivati u ovom periodu. 

30. nedjelja trudnoće 

Bebini pokreti su sve više ograničeni, jer je sve manje prostora. Iako je ona svakim danom sve jača, prostor joj ne dozvoljava da se “razmaše”. Ali vi definitivno osjećate njenu snagu, naročito kada počne da gura laktovima.

29. nedjelja trudnoće 

Čak i ako ne morate da ustajete zbog toaleta milion puta tokom noći, spavanje može biti izazovno. U ovom periodu trudnoće, nesanica može postati uobičajena pojava. Probajte da uz pomoć trudničkog jastuka pronađete svoj idealan i udoban položaj za spavanje. Pročitajte šta sve možete da očekujete u 29. nedjelji trudnoće.

28. nedjelja trudnoće 

Vaše uzbuđenje može da počne da raste. Ušli ste u treći trimestar. Zvanično ste u velikoj završnici trudnoće. Možda vam se to neće dopasti, ali od sada ćete češće posjećivati svog ginekologa. Pred vama je 28. nedjelja trudnoće.

27. nedjelja trudnoće 

Napokon - posljednja nedjelja drugog trimestra! Vrijeme je da počnu ozbiljne pripreme za veliko finale. Ali ne brinite, još uvijek imate dovoljno vremena. Pred vama je 27. nedjelja trudnoće.

26. nedjelja trudnoće 

Da li ste već radili test opterećenja glukozom? Ako niste, vrijeme je. Saznajte koje su hranljive materije važne za razvoj bebinog vida. Naravno, pripremili smo i zanimljive podatke o rastu i napretku bebe pred sam kraj drugog trimestra trudnoće. Saznajte više.

25. nedjelja trudnoće 

Trudnoća postaje veoma vidljiva. Vaš stomak više nije zanemarljive veličine, a vi ste sve bliže trećem, posljednjem trimestru trudnoće. Beba sada ima jasno razdvojene periode spavanja i periode budnosti. Saznajte šta sve možete da očekujete u 25. nedjelji trudnoće.

24. nedjelja trudnoće 

Beba je sve veća iz dana u dan. Svi njeni pokreti i radnje su uglavnom priprema za period nakon rođenja. U ovoj fazi trudnoće, kod bebe su već razvijeni svi osnovni organi i sada oni sazrijevaju i rastu. Pred vama je 24. nedjelja trudnoće. 

23. nedjelja trudnoće 

Simptomi drugog trimestra su u punom efektu. Govorimo o natečenim zglobovima, proširenim venama, bolnim leđima. Ali kada osjetite treperenje u stomaku i znate da su to pokreti vaše živahne bebe, svi simptomi su odmah podnošljiviji. Saznajte šta vas čeka u 23. nedjelji trudnoće.

22. nedjelja trudnoće 

Sada, kada je stomak zaista narastao, možete biti ponosni na trudnički izgled. Većina trudnica uživa u prvim magičnim momentima ovog izgleda i sa zadovoljstvom kupuje novu trudničku garderobu. Da li ste i vi jedna od njih? Pogledajmo šta donosi 22. nedjelja trudnoće. 

21. nedjelja trudnoće 

Malene ručice i nožice su toliko ojačale da već počinjete da osjećate kako vas beba udara i šutira. Prvi doživljaj bebinih pokreta je svim trudnicama jako uzbudljiv. I sama pomisao na bebu koja se isteže i proteže, čuči i izvija, daje energiju i drugačiji pogled na period koji dolazi poslije porođaja. Pogledajmo šta je novo u 21. nedjelji trudnoće! 

20. nedjelja trudnoće 

Nalazite se tačno na polovini trudnoće! Sjajno! Možda vam se čini da je vrijeme proletilo, a možda i da se vuklo. Sve zavisi od toga koliko vam je izazovan bio dosadašnji tok trudnoće. Pogledajte šta vas očekuje u 20. nedjelji trudnoće. 

19. nedjelja trudnoće 

Beba je sve veća i sve jača. Kada biste sada uspjeli da vidite šta ona radi, to bi bilo:  prevrtanje, kolutovi unaprijed, izvijanje i istezanje, gutanje plodove vode, štucanje… Priznajte, raznježili ste se i nasmijali i na samu pomisao na takavu predstavu! Saznajte kako se trudnoća odvija tokom 19. nedjelje. 

18. nedjelja trudnoće 

Ako do sada već niste osjetili bebine pokrete, sada ste na korak do tog jedinstvenog doživljaja. To ne znači da je beba do 18. nedjelje trudnoće bila mirna, već da je sada postala toliko velika i snažna da je možete osjetiti. Pročitajte šta sve beba radi u stomaku kada vi osjećate njene pokrete. 

17. nedjelja trudnoće 

Mnogo toga se mijenja iz dana u dan. One buduće mame koje su navikle da spavaju na stomaku, moraće da se oproste od ovog položaja. Spavanje na stomaku, od ovog perioda trudnoće može da remeti dotok krvi do bebe. Sada je najbolje da počnete da se navikavate na novi položaj, na bočnoj strani. Saznajte sve što je važno za 17. nedjelju trudnoće. 

16. nedjelja trudnoće 

Trudnoća postaje uzbudljiva. Trudnički stomak raste, nema više mučnine i povraćanja. Sada su i redovne kontrole ginekologu sve zabavnije. Ako imate ultrazvučni pregled u ovoj nedjelji, možete ponovo čuti otkucaje malenog srca. Pročitajte kako beba raste u 16. nedjelji trudnoće i šta se savjetuje budućim mamama.

15. nedjelja trudnoće 

Snaga i energija su ponovo u vašem tijelu. Osjećate se poletno i zavodljivo. Saznajte kako se beba razvija u 15. nedjelji trudnoće i koje simptome možete očekivati. 

14. nedjelja trudnoće

Dobro došli u drugi trimestar trudnoće! Ova nedjelja donosi dugo očekivane promjene - mnogo više energije, bolji apetit i izostanak mučnine. Upravo zato se drugi trimestar često popularno naziva medeni mjesec trudnoće. Saznajte šta možete očekivati u 14. nedjelji. 

13. nedjelja trudnoće

Čestitamo! Na kraju 13. nedjelje trudnoće ulazite u četvrti mjesec trudnoće i počinje drugi trimestar. Ogroman “posao” je za vama. Idemo dalje. Saznajte šta se dešava tokom 13. nedjelje trudnoće. 

Dvanaesta nedjelja trudnoće

Hormoni počinju da se smiruju, napokon. To znači da ćete moći da odahnete i odmorite od svih simptoma trudnoće koji su vas mučili. Pretpostavljamo da je mučnina bila na prvom mjestu omraženih simptoma! 12. nedjelja trudnoće je pred vama. 

Jedanaesta nedjelja trudnoće

Da li ste čuli za babymoon? Baš kao i honeymoon (medeni mjesec), sve popularniji babymoon je romantično putovanje budućih roditelja prije nego što se beba rodi. Vrijeme je da izaberete destinaciju. Pred vama je 11. nedjelja trudnoće. 

Deseta nedjelja trudnoće

Zdravo stomačiću, zdravo bebo! Sada već možete da počnete da nazirete kako ćete izgledati kada stomak malo naraste. Pogledajte se u ogledalo. Predivno, zar ne? Otkrijmo zajedno šta možete očekivati u desetoj nedjelji trudnoće.  

Deveta nedjelja trudnoće 

Deveta nedjelja trudnoće! Zar već? Počinjete da razmišljate o tome kako će vaš život izgledati kada se beba rodi. Ili to radite još odavno? Saznajte šta se dešava tokom devete nedjelje trudnoće. 

Peta nedjelja trudnoće

Ukoliko do sada niste, sada ste sigurno već uradili kućni test za trudnoću. Saznajte kakve se promjene dešavaju kod vas i kod bebe u ovom periodu - peta nedjelja trudnoće.

Treća nedjelja trudnoće 

Iako ste već treća nedjelja trudnoće, ne znate pouzdano da li ste zatrudnili. Još uvijek je suviše rano, jer u ovoj nedjelji tek dolazi do začeća. Saznajte kako izgleda treća nedjelja trudnoće.

Druga nedjelja trudnoće 

Već ste trudni? Ili niste? Ipak niste. Druga nedjelja trudnoće je druga nedjelja ciklusa. Kako se trudnoća računa od prvog dana menstrualnog ciklusa, to znači da ćete tek ostati trudni, a da se vaše tijelo upravo za to i priprema. 

Prva nedjelja trudnoće

Prva nedjelja trudnoće! Napokon! Prije nego što počnete da se radujete, da vas obavijestimo: Prva nedjelja trudnoće je period u kojem još uvijek niste u drugom stanju! Saznajte zašto.