Contact US

28. nedjelja trudnoće 

Vaše uzbuđenje može da počne da raste. Ušli ste u treći trimestar. Zvanično ste u velikoj završnici trudnoće. Možda vam se to neće dopasti, ali od sada ćete češće posjećivati svog ginekologa. Pred vama je 28. nedjelja trudnoće.

Beba je sve veća i svakim novim trenutkom zauzima sve više prostora za sebe. Zbog toga se možete suočiti sa nekim neprijatnostima, kao što je i zadihanost ili umor. 

Već posljednjih nekoliko nedjelja se upoznajete sa različitim pokretima svoje bebe. Sada je vrijeme da počnete da ih brojite. Da, dobro ste čuli. U osnovi to znači da treba da osjetite 10 pokreta u rasponu od dva sata.  

Ukoliko ste i vi jedna od budućih mama koja ima problem sa spavanjem, probajte da se nekako opustite. Dakle, ukoliko se probudite u sred noći i ne možete da nastavite da spavate, znajte da polovina noći nije vrijeme za usisavanje kuće. Umjesto velikih akcija, preporučujemo čitanje knjige ili slušanje umirujuće muzike, naravno uz šolju čaja od kamilice.  

Koliko je velika beba u 28. nedjelji trudnoće? 

Posljednjih nekoliko nedjelja beba je nabacila dosta masnih naslaga. Zbog toga je sada teška oko 1 kilogram, a dugačka skoro 38 cm. Velika je kao krupniji ananas.  

Koji je to mjesec trudnoće, a koji trimestar? 

Koliko puta su vas do sada pitali koji ste mjesec trudnoće? Vjerovatno dosta puta. Sada, u 28. nedjelji trudnoće sa ponosom možete da kažete: “Sedmi mjesec!”. Sedmi mjesec trudnoće traje od 28. do 31. nedjelje. Vi ste trenutno u prvoj nedjelji trećeg trimestra trudnoće.  

Kako napreduje beba? 

Zahvaljujući masnoći koja se i dalje formira, bebina koža više nije puno izgužvana i naborana, već polako postaje sve zategutija i glatkija.  

Dok beba nastavlja sa vježbama disanja, njena pluća su svakim danom sve zrelija i spremnija za veliki posao koji ih čeka. 

Bebin mozak se svakim danom sve više usavršava. Kad govorimo o moždanim aktivnostima, zanimljivo je da beba već sada ima REM fazu spavanja, što znači da može da sanja dok spava. Fantastično! 

Ne zaboravite obavezan unos DHA omega-3 masnih kiselina. Kao glavna strukturna komponenta mozga, DHA čini čak 97% svih omega-3 masnih kiselina u mozgu.  

Pregnatol DHA nadoknađuje DHA omega-3 masne kiseline, važne za zdrav razvoj bebinog mozga i vida. Pregnatol DHA sadrži prirodno ulje mikroalgi visoke čistoće, a dobijeno je u strogo kontrolisanim uslovima proizvodnje. 

Simptomi u 28. nedjelji trudnoće 

Dok se beba zauzimajući novi položaj polako priprema za veliki dan, vi možete osjetiti i nove simptome. Naravno, pored onih na koje ste već navikli tokom prethodnog perioda trudnoće. 

  • Problematično spavanje. Hormoni ili pak napeti nervi, su glavni uzročnici lošeg sna u trećem trimestru trudnoće. Probajte da se opustite uz omiljenu knjigu ili neku drugu umirujuću aktivnost, na primjer crtanje ili aranžiranje cvijeća. 
  • Zadihanost. Beba nastavlja da pritiska vaša pluća i dijafragmu, pa ste možda već navikli da ste na pola daha. Nemojte se previše zamarati. Ovo je zaista zahtijevan period za vaše tijelo.  
  • Curenje mlijeka. Moguće je da vaše grudi već proizvode prvu hranu za bebu. To je žućkasta, gusta tečnost pod nazivom kolostrum. 
  • Bolovi i grčevi. Kao i u prethodnim nedjeljama, grčevi se javljaju u nogama, a najbolnija tačka su vam leđa. Pored već poznatih savjeta, probajte da uvedete i šetnju u svakodnevne aktvnosti. Tako možete ublažiti ove neprijatne simptome. Ukoliko vam više odgovara, možete praktikovati i jogu za trudnice. 
  • Brakston Hiks kontrakcije. Sada već dobro umijete da ih prepoznate, a da ne pomislite da je porođaj počeo. Ukoliko se javljaju s vremena na vrijeme i prestaju veoma brzo, nemate razloga da budete zabrinuti. To se samo vaše tijelo priprema za veliki dan. 

Savjeti za 28 nedjelju trudnoće

Pred vama su savjeti kako da najbolje brinete o sebi u prvoj nedjelji trećeg trimestra trudnoće. 

Vrijeme je da počnete da brojite pokrete. Ovo je mnogim budućima mamama zabavna aktivnost, jer imaju osjećaj da stupaju u direktnu komunikaciju sa bebom. Trebalo bi da izbrojite 10 pokreta u rasponu od dva sata. Pokušajte da pokrete brojite svakog dana u isto vrijeme i to u periodu kada primjećujete da je beba najaktivnija. Naravno, beba je malo ljudsko biće, a ne programirani robot, pa ne očekujte potpuno iste rezultate svaki put.  

Vrijeme je i za neke odluke. Ko bi rekao da tako malo stvorenje, zahtijeva donošenje toliko velikog broja odluka! Samo neke od njih su: kako ćete da se porodite, gdje ćete da se porodite, kako će beba da se zove, da li će da spava pored vas u krevetu ili u svom krevetcu… Odluke, odluke… 

Nastavite sa zdravim navikama u ishrani. Bebine potrebe za nutritijentima su sve veće. Zbog toga je veoma važno da se zdravo hranite, a nutritijente koje ne uspijevate da unesete kroz svakodnevnu ishranu, unesite putem odabranih i provjerenih kvalitetnih preparata.  

Pregnatol Multi + Active Folate 

Pažljivo odabrani i prilagođeni povećanim potrebama tokom trudnoće i perioda dojenja, 20 hranljivih materija u jednoj dnevnoj dozi.

Podsjetnik za 28. nedjelju trudnoće 

 

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/28-weeks-pregnant

https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/week-by-week/3rd-trimester/week-28/#anchor-tabs

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-28

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!