Contact US

30. nedjelja trudnoće 

Bebini pokreti su sve više ograničeni, jer je sve manje prostora. Iako je ona svakim danom sve jača, prostor joj ne dozvoljava da se “razmaše”. Ali vi definitivno osjećate njenu snagu, naročito kada počne da gura laktovima.

Ovih dana možete osjetiti malo češće pojavu lažnih, Brakston Hiks kontrakcija. To vaša materica vježba, pripremajući se za veliki dan porođaja. Ukoliko se pitate na šta tačno mislimo, to je ritmično zatezanje i opuštanje stomaka. Probajte da se opustite i/ili promijenite položaj tijela. Ako i nakon toga ne prestaju, obavezno pozovite svog doktora. 

Ukoliko odjednom imate potrebu da sve organizujete, znajte da je taj poriv sasvim prirodan i popularno ga zovemo “gniježđenje”. Potpuno je opravdano što želite da sve bude spremno kada budete doveli bebu kući, pa zbog toga ulažete napor da to i ostvarite - kupujete sve što je neophodno i uređujete bebin prostor, možda i previše detaljno. Nemojte se iscrpljivati i postavljati sebi previše zahtijeva. Imate još uvijek sasvim dovoljno vremena. 

Koliko je velika beba u 30. nedjelji trudnoće? 

U 30. nedjelji trudnoće beba pomalo usporava rast, ali zato ubrzava sa dobijanjem mišića i masnih naslaga, pa joj je težina iz dana u dan sve veća. Sada je dugačka oko 40 cm, a teška oko 1.3 kg. Možemo da je uporedimo sa veličinom glavice kupusa.   

Koji je to mjesec trudnoće, a koji trimestar? 

Vi ste sada još uvijek u sedmom mjesecu trudnoće, a to je treći trimestar. Još samo desetak nedjelja do porođaja.  

Treći trimestar obuhvata sedmi mjesec trudnoće koji traje od 28. do 31. nedjelje, osmi mjesec trudnoće koji traje od 32. do 35. nedjelje i deveti mjesec trudnoće koji traje od 36. do 40. nedjelje

Kako napreduje beba? 

Voljeli biste da možete da zavirite i vidite bebu u ovom trenutku? Zanimljiva zamisao. Kada biste stvarno mogli, vidjeli biste preslatki fetus, koji skoro da izgleda kao pravo novorođenče. U 30. nedjelji trudnoće, beba na glavi ima baš dosta kose, a oči su joj širom otvorene i njima polako razaznaje svijet oko sebe. Za sada je to svijet vaše materice, ali za početak sasvim dovoljno. Bebini noktići nastavljaju da ojačavaju, a ona svojim prstićima usavršava hvatanje, vježbajući to sa pupčanom vrpcom i svojim stopalima. 

Simptomi u 30. nedjelji trudnoće 

Vaši snovi mogu postati još čudniji, ako uopšte uspijevate da spavate. Kao što smo već ranije pisali, nesanica je rezultat rada hormona, nemogućnosti pronalaženja udobnog položaja, ali i iščekivanja i neizvijesnosti vezanih za porođaj. Dobronamjeran savjet: organizujte test vožnju do porodilišta i izmjerite koliko vam je vremena  za nju potrebno. Možda ćete nakon toga prestati da sanjate da se porađate u kolima. Pred vama su i ostali uobičajeni, ali ne i nepoznati simptomi za 30. nedjelju trudnoće. 

  • Gorušica. Ukoliko vas muči gorušica, obratite pažnju na to koja hrana je izaziva. Najčešće je to masna, začinjena, kisela i teška hrana. Izbjegavajte je, naročito u večernjim satima pred spavanje. Također, prošetajte nakon obroka ili sjedite neko vrijeme. Nikako nemojte odmah da legnete. 
  • Problemi sa spavanjem. Ukoliko se i vi nalazite u začaranom krugu neispavanosti što zbog misli koje vas muče, što zbog poteškoća u pronalaženju udobnog položaja, mora da ste u drugom stanju. Šalu na stranu, neispavanost vodi ka konstatnom umoru, zbog čega vam može biti sve teže da pregurate dan. 
  • Oticanje. Umjereno oticanje je sasvim očekivano u 30. nedjelji trudnoće. Obično se situacija popravi kada odmorite stopala u podignutom položaju. 
  • Gubitak daha. Osjećate pritisak na plućima? Ne, to vam se ne pričinjava. Beba raste, materica se širi, pritisak je sve veći. Ovaj simptom nije nov, ali je sve izraženiji kako trudnoća odmiče. Očekujte olakšanje najranije od 33. nedjelje kada beba bude počela da se spušta pripremajući se za porođaj. 

Kako se osjećate? 

U 30. nedjelji trudnoće se vraćaju mnogi davno zaboravljeni simptomi trudnoće. Opet primjećujete nagle promjene raspoloženja, a tu je i često mokrenje. Ali kada pomislite na to da ste na samo desetak nedjelja od porođaja, raspoloženje vam se odmah popravi. Odmarajte što više možete i brinite o svom fizičkom i psihičkom zdravlju. 

Preporučujemo:

Pregnatol Multi + Active Folate sadrži 20 hranljivih materija u jednoj dnevnoj dozi. 

Vitamini i minerali su pažljivo odabrani i prilagođeni povećanim potrebama tokom trudnoće i perioda dojenja. 

Za zdrav razvoj mozga i vida bebe – Pregnatol DHA 

Koristi se za nadoknadu DHA omega-3 masne kiseline, važne za zdrav razvoj bebinog mozga i vida. Pregnatol DHA sadrži prirodno ulje mikroalgi sa DHA (dokozaheksaenska omega-3 masna kiselina).  

U kojem je položaju beba u 30. nedjelji trudnoće? 

Beba je najvjerovatnije već okrenuta glavom na dole. Iako možda mislite da joj je neudobno i da nema dovoljno prostora, nema razloga za brigu. Ona još uvijek ima sasvim dovoljno prostora da se pokreće unaokolo. Kako prolaze dani i nedjelje, postajaće sve tjesnije. 

Savjeti za 30. nedjelju trudnoće 

Deset nedjelja do kraja! Primijetićete kako vam vrijeme istovremeno prolazi i brzo i sporo. Kako je to moguće? Ukoliko ste u fazi panike i straha od porođaja vrijeme će prolaziti brzo, a ukoliko ste u fazi nestrpljivog isčekivanja prolaziće sporo. Eto kako! 

Nosite udobnu obuću. Posljednji trimestar trudnoće nije baš neko vrijeme za prikazivanje vaših ličnih modnih sklonosti. Udobnost bi trebalo da vam je na prvom mjestu. 

Budite spremni. Možda će vam se činiti da je suviše rano da pripremite torbu za porodilište, ali ipak je bolje da budete spremni. Pakovanje torbe može biti i zabavna aktivnost koja će vam zaokupiti misli na neko vrijeme.  

Podsjetnik za 30. nedjelju trudnoće 

  • Zakažite sljedeću kontrolu kod ginekologa.
  • Ukoliko niste do sada, izaberite porodilište.
  • Odlučite ko će doći da vam pomaže kada sa bebom izađete iz porodilišta.

 

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/30-weeks-pregnant

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-30.aspx

https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/30-weeks-pregnant

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!