Contact US

32. nedjelja trudnoće

Napokon period kada će beba početi da se spušta. Iz predjela između rebara ona će “krenuti” ka vašoj karlici. Sve to u susret porođaju. Ali, do porođaja još uvijek ima puno vremena. Tek sada ulazite u osmi mjesec trudnoće. Saznajte šta vas novo očekuje u ovoj nedjelji. 

U 32. nedjelji trudnoće beba se najvjerovatnije nalazi u položaju okrenuta glavom na dole. Nemojte paničiti ukoliko na pregledu otkrijete da vaša beba još nije zauzela ovaj položaj.  
Još uvijek ima vremena da se okrene i pripremi za porođaj. 

Ukoliko nosite blizace ili imate visokorizičnu trudnoću, vaš doktor će možda zatražiti 3D/4D ultrazvuk. Imat ćete priliku da vidite najdraža i najslađa lica. 

U 32. nedjelji trudnoće porođaj vam može izgledati još uvijek veoma daleko. Ali beba se već priprema za njega, na mnogo načina. Baš kao i vaše tijelo. Zbog toga je veoma važno da nastavite da brinete o sebi i o svojim potrebama. Da boravite na čistom vazduhu, budete fizički aktivni i da se hranite zdravo. Hranljive materije koje ne uspjevate da unosite putem dnevnih obroka preporučujemo da obavezno nadoknadite uz pomoć dodataka ishrani, koji su namijenjeni trudnicama. Sigurni smo da je to preporuka i vašeg ginekologa. 

Pregnatol Multi + Active Folate sadrži 20 hranljivih materija u jednoj dnevnoj dozi. 
Vitamini i minerali su pažljivo odabrani i prilagođeni povećanim potrebama tokom trudnoće i perioda dojenja. 

DHA omega-3 masne kiseline su veoma važne za zdrav razvoj bebinog mozga i vida. Pregnatol DHA sadrži DHA koja potiče iz prirodnog ulja morskih mikroalgi. Visoke je čistoće, dobijeno u strogo kontrolisanim uslovima proizvodnje. 

Koliko je velika beba u 32. nedjelji trudnoće? 

U 32. nedjelji trudnoće, beba nastavlja da raste i da dobija na težini. Ona je sada dugačka otprilike oko 42 cm, a teška je oko 1,7 kg. Možemo reći da je njena veličina približna veličini velikog salatnog krastavca. 

Koji je to mjesec trudnoće, a koji trimestar? 

Čestitamo. Ulaskom u 32. nedjelju trudnoće, ušli ste u osmi mjesec. Sada ste na drugoj trećini trećeg trimestra. 

Kako napreduje beba?

Pripremajući se polako za veliki dan, beba je sada već vjerovatno zauzela adekvatan položaj i okrenuta je glavom na dole. 

Pitate se da li je beba u 32. nedjelji trudnoće potpuno razvijena? Veći dio razvoja je završen do ovog perioda. Svi vitalni organi su potpuno razvijeni, osim pluća. Ali, uprkos tome beba vježba da diše. Čak i ako bi bila rođena u ovom periodu, sve bi s vremenom bilo u redu. Kada govorimo o narednim nedjeljama, najviše napretka će beba ostvariti u dobijanju na težini.  

Simptomi u 32. nedjelji trudnoće 

Neki od simptoma koji su vam već poznati, polako počinju da blistaju u punom sjaju. Neće vam se dopasti - žgaravica i Brakston Hiks kontrakcije. Ipak, čini vam se da vam ništa ne pada teško, jer ste sve bliži cilju i velikoj nagradi koja vas tamo čeka. 

  • Brakston Hiks kontrakcije - Ove “lažne”, “uvježbavajuće” kontrakcije postaju sve frekventnije i sve jače. Kako da ih razlikujete od pravih kontrakcija? Brakston Hiks kontrakcije su bezbolne. One samo zatežu i opuštaju matericu, bez osjećaja bola, što nije slučaj kod pravih kontrakcija. Trudnice koje nose blizance, u većem su riziku od prijevremenog porođaja. Ako ste i vi jedna od njih, dobro obratite pažnju. 
  • Potamnjele bradavice - Zahvaljujući hormonskim promjenama, vjerovatno primjećujete da su vam areole tamnije nego što ste navikli. Niko ne zna zašto je to tako, ali jedna od teorija je da je ta pojava evolutivna i da se dešava da bi beba mogla lakše da uoči izvor hrane kada počnete da je dojite. Vaše tijelo je fantastično, zar ne? 
  • Gubitak daha - Beba dobija sasvim dovoljno kiseonika, ne brinite. Ali vi možete imati poteškoća kada se bavite nekom fizički zahtjevnijom radnjom. 
  • Žgaravica - Ovaj simptom nije nov. Provjerite sa svojim doktorom šta vam može preporučiti za ublažavanje tegoba. 
  • Curenje iz grudi - Vaše tijelo nastavlja sa pripremama za dojenje. Ukoliko primjećujete da “začeci” mlijeka pomalo cure iz vaših bradavica, znajte da je to sasvim normalno u ovom periodu trudnoće. 
  • Vaginalni sekret - Vaginalni sekret postaje obilniji, jer se tijelo i na taj način priprema za sam čin porođaja. Također, na taj način se štiti od infekcija.

Da li je beba spremna za porođaj u 32. nedjeIji trudnoće?

Još uvijek je veoma rano. Iako su skoro svi vitalni organi potpuno formirani, beba nije spremna za rođenje. Sve bebe rođene prije 37. nedjelje trudnoće smatraju se prijevremeno rođenima. Danas je u porodilištima i u neonatološkim ustanovama dostupno mnogo medicinskih tretmana namijenjenih prijevremeno rođenim bebama, koji podrazumevaju i njihov boravak na intenzivnoj njezi, sve dok ne budu potpuno spremne da idu kući.

Savjeti za 32. nedjelju trudnoće

Manje je bolje, kada govorimo o obrocima - Ovaj savjet će vam biti od pomoći ukoliko želite da ublažite žgaravicu. Također, izbjegavajte ljutu, vruću i veoma začinjenu hranu. 

Praktikujte dobro držanje tijela - Ukoliko stojite ili sjedite uspravljeni, do vaših pluća će dolaziti mnogo više vazduha, što vam je itekako potrebno. Također, uspravno držanje tijela vam može pomoći kod bolova u leđima. 

Obavite kratku šetnju - Brakston Hiks kontrakcije znaju da budu baš česte u 32. nedjelji trudnoće. Ukoliko vam ne pomaže promjena položaja u kojem se trenutno nalazite, ustanite i prošetajte. Ako kontrakcije ne prestaju, pozovite svog doktora. 

Podsjetnik za 32. nedjelju trudnoće

  • Razgovarajte o porođaju sa svojim ginekologom
  • Kupite auto sjedište
  • Hranite se zdravo 

 

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-32.aspx

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/32-weeks-pregnant

https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/32-weeks-pregnant

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!