Contact US

35. nedjelja trudnoće

U ovom periodu trudnoće se možda osjećate kao da se nalazite u sjenci svog stomaka. I taj osjećaj se javlja sa dobrim razlom. Vjerovali ili ne, vaša materica se uvećala 500 do 1000 puta u odnosu na svoju originalnu veličinu. Saznajte sve što je važno u vezi sa 35. nedjeljom trudnoće. 

Ako ste i vi u 35. nedjelji trudnoće, čitate prave redove. Neke mame se u ovom periodu mogu osjećati blago nervozno zbog toga što im se čini da toliko toga nisu obavile, a da se porođaj veoma brzo bliži. Druge pak trudnice mogu osjećati kako vrijeme do porođaja nikako da prođe. U svakom slučaju, pokušajte da vas ta razmišljanja i osjećaji ne stresiraju pretjerano. Beba će doći baš onda kada bude bila spremna, a sasvim je sigurno da vam neće provjeravati da li ste precrtali svaku stavku sa liste obaveza. Ukoliko ste pripremili bezbjedno mjesto na kome će beba da spava, pakovanje pelena i auto sjedište, znajte da ste za početak spremni. 

U narednih nedjelju do dvije, možete očekivati testiranje na prisustvo bakterija Streptokoka B grupe. Uzorak se uzima sa vaginalnog i rektalnog područja. Prisustvo ovih bakterija je sasvim uobičajeno, ali može biti štetno za bebu. Ipak, nema razloga da brinete. Ukoliko ste pozitivni, tokom porođaja će vam dati antibiotike, koji će zaštiti bebu. 

Koliko je velika beba u 35. nedjelji trudnoće? 

Beba je sada velika kao veliki struk mladog luka. Njena težina raste svakog dana, a sada je oko 2.4 kg. Što se tiče dužine, beba je dugačka oko 46 cm. Još samo malo… grama, centimetara i dana… i beba stiže. 

Koji je to mjesec trudnoće, a koji trimestar? 

Ako se nalazite u 35. nedjelji trudnoće, to znači da ste trudni osam mjeseci. Za samo dvije nedjelje ulazite u deveti mjesec. To će biti posljednji mjesec trećeg trimestra. 

Kako napreduje beba? 

Bebin sluh je sada potpuno razvijen. Vjerovatno primjećujete kako se ponekad trgne na veoma glasan zvuk ili spokojno umiri “prisluškujući” vaš razgovor sa nekim. Ako nosite bebu muškog pola u ovom periodu su se njegovi testisi već spustili na svoje mjesto. Kladimo se da vam ovo nije palo na pamet. 

Simptomi u 35. nedjelji trudnoće 

Kako odmiče i pretposljednji mjesec trudnoće, vjerovatno ćete imati iskustva sa sljedećim simptomima: 

  • Često uriniranje - Iako bešika može da primi i do litar tečnosti, ona nas obično alarmira da odemo u toalet već kada sakupi 400 ml. E sad, u trudnoći ta računica nije baš tako jednostavna. Beba svojom veličinom i težinom pritiska bešiku, pa se signal za odlazak u toalet javlja mnogo češće. Ipak, to nije razlog da ne unosite preporučenu dnevnu dozu vode. Ne zaboravite, dehidracija doprinosi riziku od prijevremenog porođaja. 
  • Konstipacija - Već smo ranije pisali više puta, ali ponavljamo: Jedite hranu bogatu vlaknima, pijte vodu, šetajte. Ukoliko su vaše tegobe vezane za ovaj simptom veoma teške, posavjetujte se sa svojim ginekologom.  
  • Bolovi u predjelu kukova i karlice - Dok se suočavate i sa ovom neprijatnošću, gledajte svijetlu stranu. To se vaše tijelo priprema da donese bebu na svijet. Vaši ligamenti se opuštaju, kako bi beba mogla što lakše da izađe.  
  • Brakston Hiks kontrakcije - U 35. nedjelji trudnoće se ovaj simptom može dodatno intenzivirati. Prosto je nevjerovatno koliko stomak u trenucima postaje tvrd. Pripazite na kontrakcije kada se jave. Odmarajte i pijte dovoljno vode. 

Da li je normalno da ste stalno umorni u 35. nedjelji trudnoće? 

Niste jedina trudnica koja je u 35. nedjelji trudnoće stalno umorna. Budite sigurni u to. Tome najviše doprinose svi gore navedeni simptomi. Nedostatak sna i odmora se nadovezuje i pogoršava stanje umora. Probajte da ugrabite svaki trenutak za odmor. Iskoristite svaku priliku da sjednete i podignete noge. Ako imate priliku, odspavajte.  

Znaci porođaja u 35. nedjelji trudnoće 

Možda je sada pravi trenutak da zajedno pregledamo znakove trudnoće. Oko 11% trudnica doživi prijevremeni porođaj u 35. nedjelji trudnoće. Ukoliko nosite blizance, vi ste bliži vremenu koje se smatra terminom porođaja. Znaci prijevremenog porođaja su: pucanje vodenjaka, bolne kontrakcije, pojava kontrakcija u ravnomjernim vremenskim razmacima. 

Savjeti za 35. nedjelju trudnoće 

Do sada vjerovatno znate napamet skoro sve savjete. Ipak, ponovimo ih! 

Hranite se zdravo - Tokom cijele trudnoće ste se trudili da se hranite zdravo, kako bi svojoj bebi obezbjedili sve što je neophodno za zdrav rast i razvoj. Ipak ponekad je teško putem ishrane izbalansirati i unijeti baš sve što je potrebno trudnici i bebi.  

Preporučujemo:  

Pregnatol Multi + Active Folate sadrži 20 hranljivih materija pažljivo odabranih i prilagođenih povećanim potrebama tokom trudnoće i perioda dojenja. 

Pregnatol DHA sadrži DHA omega-3 masne kiseline koje su veoma važne za zdrav razvoj bebinog mozga i vida. DHA  potiče iz prirodnog ulja morskih mikroalgi, koje je visoke čistoće i dobijeno je u strogo kontrolisanim uslovima proizvodnje. 

Spakujte torbu za porodilište - Pretpostavljamo da ste ovo već davno uradili. U slučaju da niste, sada je trenutak. 

Jedite više salate - Ovo je odličan način da unesete veoma potrebna dodatna vlakna u ishranu, da biste spriječili konstipaciju. Izbor povrća koje može da se jede sirovo je ogroman, pa birajte prema svom ukusu. Preporučuju se i voćne salate.  

Podsjetnik za 35. nedjelju trudnoće 

  • Memorišite važne brojeve telefona 
  • Operite i spremite bebinu garderobu 
  • Pitajte svog doktora gdje da se uputite i koga da zovete ako porođaj počne 

 

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-35.aspx

https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/week-by-week/3rd-trimester/week-35/#anchor-tabs

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/35-weeks-pregnant

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!