Contact US

21. nedjelja trudnoće 

Malene ručice i nožice su toliko ojačale da već počinjete da osjećate kako vas beba udara i šutira. Prvi doživljaj bebinih pokreta je svim trudnicama jako uzbudljiv. I sama pomisao na bebu koja se isteže i proteže, čuči i izvija, daje energiju i drugačiji pogled na period koji dolazi poslije porođaja. Pogledajmo šta je novo u 21. nedjelji trudnoće! 

Da li se osjećate pomalo poletno? Ako je vaš odgovor potvrdan, razloga za to je više. U ovom periodu trudnoće možete osjetiti nalet energije, a sa njim i više volje za različite aktivnosti. Osim toga, možda ste nedavno osjetili “leptiriće u stomaku”, odnosno bebine pokrete. U početku, trudnice ih najčeće opisuju kao neko treperenje, a mnoge koriste baš izraz “leptirići u stomaku”.  

Do sada ste vjerovatno dobili na težini oko 7 kilograma, manje ili više. Ne zaboravite da kilaža ne treba da bude vaša glavna preokupacija, već težnja ka tome da se hranite zdravo i uravnoteženo, vodeći računa da unosite sve značajne hranljive materije

Obavezno nadoknadite neophodne hranljive materije putem odabranih, kvalitetnih dodataka ishrani. Preporučujemo: 

Pregnatol Multi + Active Folate 

Pažljivo odabrani i prilagođeni povećanim potrebama tokom trudnoće i perioda dojenja, 20 hranljivih materija u jednoj dnevnoj dozi. 

Pregnatol Active Folate + Vit B12 

Namijenjen je ženama koje se pripremaju i žele da ostanu u drugom stanju, kao i trudnicama. Primjena se preporučuje najmanje 4 nedjelje prije planirane trudnoće i tokom prva tri mjeseca trudnoće. Pregnatol Active Folate + Vit B12 sadrži folat i vitamin B12 u aktivnim oblicima.  

Pregnatol DHA 

Koristi se za nadoknadu DHA omega-3 masne kiseline, važne za zdrav razvoj bebinog mozga i vida. Pregnatol DHA sadrži prirodno ulje mikroalgi sa DHA (dokozaheksaenska omega-3 masna kiselina). 

Koliko je velika beba u 21. nedjelji trudnoće? 

Mjerena od glave do pete, vaša beba je sada dugačka oko 18 cm i teška je oko 390 g. Možemo je uporediti sa veličinom banane.  

Koji je to mjesec trudnoće? 

Sada, u 21. nedjelji, vi ste u petom mjesecu trudnoće. Ne zaboravite, da ljekari trudnoću prate u odnosu na nedjelje i dane, a ne na mjesece. Sada ste već u drugoj polovini trudnoće.  

Kako napreduje beba? 

Bebin digestivni sistem se priprema za posao koji će svakodnevno obavljati kada se ona rodi. U bebinim crijevima se sada stvara mekonijum, supstanca koja ima boju i izgled katrana, a sastoji se od ostataka ćelija crijeva, sluzi, žučne kiseline i soli, lanugo dlačica. Mekonijum će se taložiti u bebinim crijevima, a ona će ga izbaciti, kao prvu stolicu, u prvim satima i danima nakon rođenja. 

Sigurno ovih dana ne razmišljate o unučićima, ali zanimljivo je da se reproduktivni sistem vaše bebe takođe formira. U 21. nedjelji trudnoće, vaša beba djevojčica već ima formiran kompletan broj jajnih ćelija - oko 6 miliona! Ako nosite bebu dječaka, njegovi testisi se još uvijek nalaze u abdomenu, ali narednih nedjelja će polako početi da se spuštaju, čim bude okončan razvoj skrotuma.  

Simptomi u 21. nedjelji trudnoće 

Uobičajeni simptomi 21. nedjelje trudnoće na neki način podsjećaju na simptome trećeg trimestra, pa eto prilike da se upoznate sa njima. 

  • Gorušica i loše varenje. Izbjegavajte, začinjenu, masnu, ljutu i kiselu hranu, kako biste kontrolisali gorušicu i varenje. Vođenje dnevnika ishrane vam može pomoći da ustanovite šta vam od hrane smeta.  
  • Brakston Hiks kontrakcije. Takozvane lažne kontrakcije, pomažu materici da vježba za porođaj. Ukoliko osjetite ponekad zatezanje materice, to može biti Brakston Hiks kontrakcija. U 21. nedjelji trudnoće su uobičajene i sve je u redu dokle god one prestaju onog trenutka kada promijenite položaj tijela. Obavijestite svog ginekologa ukoliko osjećate bol, a kontrakcije ne prestaju. 
  • Curenje mlijeka iz grudi. Mliječni kanali će biti potpuno razvijeni na kraju ovog trimestra. Ukoliko je ovaj razvoj kod vas poranio, možete iskusiti i pomenuti simptom. 
  • Suha i osjetljiva koža. Vaša koža se rasteže kako beba raste. Zbog toga postaje isušena i osjetljiva. Da biste umanjili svrab redovno koristite losion ili ulje nakon kupanja ili tuširanja. Ako se na koži pojavi bilo kakav osip, obavijestite svog ginekologa o tome. 
  • Strije. Kako se koža rasteže, postaje sve tanja. Zato se mogu javiti strije. Neke žene su sklonije pojavi strija od drugih. Redovno njegujte kožu kremama i losionima koji su pogodni za trudnice, kako biste održali elastičnost kože. 

Savjeti za mame 

I dok trudnoća napreduje i dalje je najvažnije da brinete o sebi. Ne zaboravite neke od osnovnih savjeta: 

Pijte vodu. Vjerovali ili ne, voda pomaže kod ublažavanja najvećeg broja simptoma trudnoće. Također, pomaže i kod umirenja Brakston Hiks kontrakcija. 

Krećite se. Vježbanje možete sada doživjeti kao ozbiljno neželjenu aktivnost, ali ono vam može ublažiti oticanje stopala i poboljšati cirkulaciju. Naravno, izaberite neku aktivnost koja je dozvoljena za stanje u kome se nalazate. Idealne opcije su šetnja, plivanje i prenatalna joga. 

Podsjetnik za 21. nedjelju trudnoće 

 

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/21-weeks-pregnant

https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/week-by-week/2nd-trimester/week-21/#anchor-tabs

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-21

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!