Contact US

Sedma nedjelja trudnoće 

Trudni ste, ali još uvijek nikome niste rekli. Ili ste srećnu vijest podijelili sa svima koje znate? Saznajte šta vas očekuje u sedmoj nedjelji trudnoće.

Imate najbolju tajnu, gdje god da se pojavite. Niko još uvijek ne može na osnovu vaše pojave da zaključi da imate bebu u stomaku. Zbog toga se osjećate čarobno, posebno i privilegovano. Baš tako i treba da bude! 

Saznajte kako se razvija beba i kakve promjene se dešavaju u sedmoj nedjelji trudnoće. 

Koliko je velika beba u 7. nedjelji? 

Vaša beba je duplo veća u odnosu na prošlu nedjelju! Ona je sada veličine borovnice. Iako je trudnoća još uvijek rana, vaša beba prolazi kroz značajne razvojne periode i veoma brzo raste. 

Koji je to mjesec trudnoće? 

Sedma nedjelja trudnoće znači da ste trudni jedan mjesec i tri nedjelje. Dakle, vi ste u drugom mjesecu trudnoće

Simptomi u 7. nedjelji trudnoće 

Na neke od simptoma ste navikli, pošto ste već sedma nedjelja trudnoće. I dok su vam neki od njih lako podnošljivi, zbog drugih ćete teže izgurati dan. Evo simptoma koje možete očekivati: 

  • Mučnina. U sedmoj nedjelji ona može postati baš jaka. Probajte da pronađete način ublažavanja koji će vašem tijelu najviše prijati. Neke mame se zaklinju u odlično dejstvo đumbira, drugima više prija slani kreker čim otvore oči. Izdržite još malo. Kada se vaši hormoni stabilizuju na početku drugog trimestra, mučnina će se mnogo rjeđe javljati, a velika je mogućnost da je više nećete ni osjećati. Mame koje nose blizance imaju mnogo veće šanse za jaču mučninu uz povraćanje, jer je nivo hormona kod njih mnogo viši.  
  • Žudnja za određenom hranom ili pak averzija prema nekoj. Možda ćete osjetiti poriv za nekom određenom hranom, a naročito vas može začuditi ukoliko je to nešto što nikada niste naročito voljeli da jedete. S druge strane, averziju prema nekoj hrani mnogi tumače kao prirodnu odbranu organizma od nečega što izaziva mučninu i povraćanje. 
  • Često mokrenje. Čini vam se da češće nego inače posjećujete toalet? Ipak vam se ne čini, zaista je tako. Mnogo više krvi protiče kroz bubrege, bešika se brže puni, pa zbog toga češće mokrite. 
  • Pojava akni. Pojavu akni uzrokuju hormoni. Prije nego što odlučite da upotrijebite neko sredstvo protiv njih, konsultujte svog doktora. 
  • Višak pljuvačke. Evo simptoma koji nikako niste očekivali! Uzrok za njegovu pojavu su također hormoni, a pretpostavlja se da je povezan i sa mučninom. 
  • Promjene raspoloženja. Nisu hormoni jedini krivci za promjene raspoloženja. Sama činjenica da ste u drugom stanju može uticati na preplitanje različitih emocija, dok se navikavate na novo stanje. 
  • Grčevi i blago krvarenje. Događaji unutar vaše materice su veoma uobičajeni, a ujedno i veoma rijetki. Vaša materica ima ulogu za koju se pripremala čitavog vašeg života. Ono što se trenutno dešava jeste usađivanje oplođene jajne ćelije u zid materice, zbog čega može doći do blagog tzv. tačkastog krvarenja i grčeva, koji vam mogu ličiti na menstrualne. 

 Kako se osjećate? 

Čak i da ne osjećate ni jedan od gore navedenih simptoma trudnoće u sedmoj nedjelji, morate priznati da se osjećate “nekako drugačije”. Sama činjenica da je pred vama trudnoća i da vas čeka roditeljstvo, definitivno može izazvati različita osjećanja - radost i ushićenje, ali i strijepnju i strah. 

Ultrazvuk u ovoj nedjelji 

Fantastično! Svakog minuta vaš sedmonedjeljni embion dobije 100 novih moždanih ćelija. Ne zaboravite da redovno uzimate suplemente koji sadrže DHA omega-3 masne kiseline, važne za razvoj bebinog mozga i vida! Saznajte više - Pregnatol DHA

Nije samo mozak taj koji se usložnjava i intenzivno razvija. Isti slučaj je i sa srcem. Kod bebe se razvija i trajni par bubrega, kao i zglobovi na rukama i nogama. 

U ovoj nedjelji ćete najvjerovatnije otići i na prvi prenatalni pregled i sigurno ste zbog toga veoma nestrpljivi. Na ultrazvučnom pregledu ljekar će provjeriti da li je sve u redu. Na osnovu dobijenih parametara i veličina, on/ona će vam reći i koji je očekivani datum porođaja. Dakle, taj datum se može razlikovati od onog koji ste vi izračunali, jer se sada on određuje na osnovu onoga što se vidi na ultrazvuku, odnosno veličine i stadijuma razvoja ploda. 

Da li ću vidjeti bebu?

Da. U sedmoj nedjelji trudnoće embrion se vidi putem ultrazvuka, a senzori vjerovatno mogu da detektuju otkucaje srca. 

Kako izgleda beba?

Majušni embrion više nego ikada do sada počinje da liči na bebu. Njeno sićušno lice sada dobija prave obrise, pa se sve više definišu oči, nozdrve, uši i usta. Formiraju se čak i očni kapci, kao i jezik. Kakav posao vaše tijelo radi! Nije ni čudo što ste stalno umorni. 

Savjeti za sedmu nedjelju trudnoće 

Krećite se. Osim što je dobro za vaše sveukupno zdravlje, vježba i aktivnost vam također mogu pomoći da lakše podnesete simptome trudnoće. Umjereno vježbanje doprinosi održavanju kondicije, što pomaže u tome da se manje umarate.  

Obratite pažnju na čudne potrebe. Želja i potreba da pojedete zemlju ili glinu može ukazivati na nedostatak nekog nutritijenta u organizmu. Ukoliko osjetite bilo šta slično, obavezno se obratite doktoru. 

Ne zaboravite važne vitamine. Folna kiselina doprinosi normalnoj sintezi aminokiselina, rastu tkiva majke tokom trudnoće i normalnom formiranju krvi. Dodatnim unosom folne kiseline se povećava nivo folata kod majke. Nizak nivo folata kod majke je faktor rizika za nastanak oštećenja neuralne cijevi kod fetusa. Preporučujemo aktivni folat sa aktivnim oblicima vitamina B12 – Pregnatol Active Folate + Vit B12

Podjsetnik za mame 

  • Pripremite se za prvi pregled.
  • Budite aktivni.
  • Izbjegavajte intenzivne treninge.

 

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/7-weeks-pregnanthttps://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/7-weeks-pregnant

https://www.verywellfamily.com/7-weeks-pregnant-4158916

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!