Contact US

Drugi mjesec trudnoće

I dok mnoge buduće mame tokom drugog mjeseca otkrivaju da su zatrudnjele, mali fetus brzo raste, savladavajući važne razvojne korake. Saznajte šta se dešava tokom drugog mjeseca trudnoće. 

Drugi mjesec trudnoće je period tokom kojeg će vaša beba porasti od veličine lanenog sjemena do veličine zrna graha.  

Jedan od najznačajnih razvojnih stepenika je formiranje neuralne cijevi. Iz nje će se razviti mozak, kičma i kičmena moždina, zatim i drugi značajni dijelovi bebinog tijela: kosa, koža… 

Veoma važan vitamin kada je u pitanju razvoj neuralne cijevi jeste B9 (folat, folna kiselina). Nedostatak folata predstavlja faktor rizika za nastanak oštećenja neuralne cijevi kod fetusa. Zato se dodatni unos folata preporučuje čak i u periodu pripreme za trudnoću. Kako bi nivo ovog vitamina bio optimalan na samom početku trudnoće, preporučuje se dodatni unos najmanje 4 nedjelje prije začeća. 

Saznajte više o značaju folata - Pregnatol Active Folate + Vit B12.

Drugi mjesec trudnoće - Rast i razvoj embriona 

Već na početku drugog mjeseca trudnoće, bebino srce počinje da kuca i to brzinom od oko 100 do 160 otkucaja u minuti! Ono se sada dijeli na četiri komore i već počinje da pumpa krv.  

Hranljive materije beba dobija putem pupčane vrpce i primitivne placente. Polako počinju da se razvijaju organi i dijelovi tijela - pluća, jetra, crijeva, bubrezi, pankreas, mozak, hipofiza, mišići, kosti…  Polako se naziru i tvorevine iz kojih se formiraju bebine ruke i noge. Sve je to sada u začetku, a period značajnog razvojnog usavršavanja je tek pred vama. 

Od početka drugog mjeseca, kada fetus nalikuje punoglavcu koji čak kao nastavak trtične kosti ima i rep, do kraja ovog mjeseca on počinje da biva nalik pravoj bebi. 

Beba počinje da proizvodi i urin koji se izlučuje u plodovu vodu. Dok se razvijaju, crijeva se putem mreže krvnih sudova povezuju sa pupčanom vrpcom. Na taj način je formiran sistem prenosa kiseonika i hranljivih materije od mame ka bebi, kao i odbacivanje otpadnih materija. 

Simptomi trudnoće 

Vjerovatno su već prisutni neki od simptoma trudnoće. Kako sve žene nemaju istu trudnoću, tako ni kod svih ni simptomi neće biti potpuno isti. Najčešći simptomi koje možete očekivati: 

 • Izostajanje menstruacije 
 • Implantacijsko krvarenje 
 • Mučnina i povraćanje 
 • Osjetljivost na mirise 
 • Averzija prema nekoj hrani 
 • Žudnja za nekom hranom 
 • Povišena temperatura 
 • Umor i iscrpljenost 
 • Otečene i bolne grudi 
 • Nadutost i konstipacija 
 • Učestalo mokrenje 

Drugi mjesec trudnoće - Kako se osjeća trudnica? 

U vašem organizmu se pod dejstvom hormona dešavaju burne promjene. Sve to može uticati na česte promjene raspoloženja, pada energije, mučnine… 

Početek trudnoće je često iscrpljujuć mnogim budućim mamama. Kako se vaše tijelo bude navikavalo na novonastalo stanje i vi ćete se bolje osjećati. 

Posjeta ginekologu i potvrda trudnoće 

Nakon što ste uradili kućni test koji je potvrdio da ste trudni, vrijeme je za posjetu ginekologu. Prvi pregled u trudnoći se obično zakazuje između šeste i desete nedjelje trudnoće.  

Tokom pregleda, doktor će željeti da sazna informacije o vašem ciklusu, da li bolujete ili ste bolovali od nekih ginekoloških ili drugih bolesti, naročito hroničnih, zatim da li ste imali prethodnih trudnoća ili pobačaja… 

Također, možete očekivati i da ćete dobiti uput za različite analize krvi i urina. 

Problemi sa mučninom i povraćanjem 

Mučnina se može javiti kao simptom trudnoće samostalno ili udružena sa povraćanjem. Često se javlja ujutru, kada je želudac prazan, pa je zbog toga mnogi i zovu jutarnja mučnina.  

Iako neprijatna, mučnina je zbog hormonskih promjena sasvim uobičajena pojava u prvom trimestru trudnoće. Na svu sreću, ona uglavnom u potpunosti prestane da se javlja nakon što trudnica uđe u četvrti mjesec trudnoće. 

Problemi sa konstipacijom 

Konstipacija je jedan od veoma čestih simptoma trudnoće. Ukoliko i vi imate takav problem potrudite se da uzimate više tečnosti, prvenstveno vode. Također, preporučuje se da obogatite svoju ishranu namirnicma koje su bogate vlaknima. Naravno, od pomoći je i redovna umjerena fizička aktivnost. Šetnje mogu puno pomoći.   

Ostanite zdravi i aktivni 

Kada sazna da je ostala u drugom stanju, većina žena prirodno postaje obazrivija i pažljivija prema sebi, birajući zdrave stilove živote. 

Osim zdrave ishrane bogate hranljivim materijima, izbjegavanja nezdravog okruženja i toksičnih materija, važno je da trudnica ostane aktivna i u formi. To će joj pomoći da se bolje nosi sa svojim tijelom kako trudnoća bude odmicala, ali i sa porođajem. Vježbe svakako treba da budu prilagođene vašem trenutnom stanju i nikako ne bi trebalo da budu suviše naporne. 

U ovom periodu je također veoma važan i odmor, pa pokušajte da ga obezbjedite za sebe u dovoljnoj mjeri. 

Saznajte više o važnosti folata u trudnoći.

Saznajte više o važnosti DHA omega-3 masnih kiselina u trudnoći.

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!