Contact US

22. nedjelja trudnoće 

Sada, kada je stomak zaista narastao, možete biti ponosni na trudnički izgled. Većina trudnica uživa u prvim magičnim momentima ovog izgleda i sa zadovoljstvom kupuje novu trudničku garderobu. Da li ste i vi jedna od njih? Pogledajmo šta donosi 22. nedjelja trudnoće. 

Možda se osjećate kao da sjedite na vrhu svijeta. A možda i ne. Ukoliko vas i dalje drži poletnost i nalet energije, sigurno ste zadovoljni. Ukoliko pak imate česte Bakston Hiks kontrakcije, grčeve i bolove u leđima, možda se i ne osjećate baš sjajno. Sjetite se da mijenjate položaj tijela kad god osjetite neugodnost. To može biti od velike pomoći.  

Za to vrijeme, beba iz dana u dan sve više izgleda kao pravo novorođenče, a to je stvarno fantastično! 

Koliko je velika beba u 22. nedjelji trudnoće? 

Da li ste ikada držali u rukama dinju srednje veličine? Ukoliko jeste, znajte da je vaša beba sada otprilike tolika. U ovoj nedjelji ona dostiže dužinu od oko 19 cm i težinu od oko 460 grama. 

Koji je to mjesec trudnoće? 

Već ste odmakli daleko na vašem putu. U 22. nedjelji trudnoće vi ste još uvijek u petom mjesecu. Ali na samom njegovom kraju. 

Kako napreduje beba? 

Sada, kada su bebine oči i usta mnogo više razvijene, ona počinje da izgleda kao minijaturno izdanje novorođenčeta. U ovom periodu počinje da spava u ciklusima koji traju oko 12 do 14 sati. Kada osjetite šutiranje, znajte da je budna! 

Pitate se kako izgleda? Vjerovali ili ne, beba sada ima obrve i trepavice, usne i noktiće. Sada već uvježbava koordinaciju pokreta, pokušavajući da uhvati pupčanu vrpcu i pomjerajući ruke prema licu. Sve to zahvaljujući čulu dodira koje se sada uveliko razvija.  

U 22. nedjelji trudnoće, beba reaguje i na svjetlost i zvuke iz spoljašnje sredine. Dakle, možete da počnete da joj puštate muziku! 

Simptomi u 22. nedjelji trudnoće 

Beba (ili bebe, ako je višeplodna trudnoća u pitanju) raste i zauzima sve više mjesta. Većina simptoma u 22. nedjelji trudnoće je povezana upravo sa ovom činjenicom. 

  • Pojava strija. Strije su zapravo ožiljci koji nastaju na koži kako se ona širi i puca. Ono što vas neće obradovati je činjenice da se one gotovo nikada neće u potpunosti povući, čak ni onda kada budete povratili svoju predtrudničku kilažu. Da biste ublažili ovaj simptom, pijte dovoljno vode i mažite kožu adekvatnim preparatima za njegu. 
  • Nestao pupak. Vaš pupak je skoro potpuno nestao, ili je čak iskočio napolje? Još jedna od čari trudnoće i rastezanja kože. Ne brinite ništa. Jednog dana će biti ponovo onaj stari. 
  • Pojačana seksualna želja. I dok hormoni “divljaju”, neke žene mogu osjetiti pojačan libido. Uživajte ako ste jedna od njih! 
  • Otečenost šaka i/ili stopala. Nakupljena voda u organizmu izaziva ovaj simptom i on je sasvim uobičajen u trudnoći. S druge strane, iznenadno i teško oticanje bi trebalo da vas zabrine. Ono može biti znak preeklampsije, opasne komplikacije u trudnoći. U tom slučaju savjetujemo da se odmah obratite svom ginekologu. 
  • Bolovi u leđima. Vi sada nosite težinu na koju vaša leđa nisu navikla. Osim toga, beba vrši i dodatni pritisak na taj dio vašeg tijela. Spavanje sa jastukom između nogu i/ili prenatalna masaža mogu biti od pomoći. 

Dodatne kalorije u 22. nedjelji trudnoće 

Ginekolog će vam vjerovatno savjetovati postepen i stabilan porast tjelesne težine. To je u ovom periodu trudnoće približno oko jedan kilogram nedjeljno, u zavisnosti od vašeg tipa tijela.

Kako biste ovo postigli, preporučuje se dodatni unos hrane u vrijednosti od 300 kalorija. Možda će vam u ovom periodu trudnoće više prijati da jedete više manjih obroka, na primjer 5 do 6, umjesto tri velika obroka uz dvije užine, što je ustaljena preporuka. Na taj način ćete vjerovatno lakše uspjevati da izbalansirate unos svih važnih hranljivih materija. Osim toga, manji i češći obroci mogu umanjiti šansu za pojavu gorušice, problema sa varenjem ili pada energije.  

Preporučujemo: 

Pregnatol Multi + Active Folate 

Pažljivo odabrani i prilagođeni povećanim potrebama tokom trudnoće i perioda dojenja, 20 hranljivih materija u jednoj dnevnoj dozi. 

Pregnatol Active Folate + Vit B12 

Namijenjen je ženama koje se pripremaju i žele da ostanu u drugom stanju, kao i trudnicama. Primjena se preporučuje najmanje 4 nedjelje prije planirane trudnoće i tokom prva tri mjeseca trudnoće. Pregnatol Active Folate + Vit B12 sadrži folat i vitamin B12 u aktivnim oblicima.  

Pregnatol DHA 

Koristi se za nadoknadu DHA omega-3 masne kiseline, važne za zdrav razvoj bebinog mozga i vida. Pregnatol DHA sadrži prirodno ulje mikroalgi sa DHA (dokozaheksaenska omega-3 masna kiselina). 

Savjeti za mame 

Odjednom se osjećate manje umorno i imate više snage? Pogledajte kako možete usmjeriti svoju novu energiju. 

Vježbajte da kažete "NE!". Ljudi su obično očarani trudnicama. Zbog toga oni često zaborave na manire i dodiruju stomak trudnice, bez pitanja. Ukoliko to ne želite, slobodno im recite. 

Iskoristite nalet energije. Iskoristite nalet energije u drugom trimestru i usmjerite je ka željenom pravcu. Isplanirajte putovanje ili završite neki davno započeti kućni projekat. 

Podsjetnik za 22. nedjelju trudnoće 

  • Kupite trudničku garderobu; 
  • Jedite redovno; 
  • Njegujte svoju kožu. 

 

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/22-weeks-pregnant

https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/week-by-week/2nd-trimester/week-22/#anchor-tabs

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-22

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!