Contact US

Peta nedjelja trudnoće

Ukoliko do sada niste, sada ste sigurno već uradili kućni test za trudnoću. Saznajte kakve se promjene dešavaju kod vas i kod bebe u ovom periodu - peta nedjelja trudnoće.

Izostala vam je menstruacija, test je pozitivan. Dobro došli u klub trudnica! Sada već postaje teško da ignorišete simptome koji su, uslijed burnih hormonalnih promjena, sve izraženiji.  

Nakon što je test pokazao pozitivan rezultat, vrijeme je i za prvi prenatalni pregled. Dok čekate svoj zakazani termin, pročitajte kako beba napreduje i šta sve možete očekivati dok osvajate petu nedjelju trudnoće. 

Koliko je velika beba u 5. nedjelji trudnoće? 

Peta nedjelja trudnoće je sam početak burnog razvoja bebe. Ona je sada veličine sjemena jabuke. Vjerovali ili ne, do sljedeće nedjelje njena veličina će biti duplo veća! Rasti bebo, rasti! 

Koji je to mjesec trudnoće? 

Peta nedjelja trudnoće je početak drugog mjeseca trudnoće, odnosno njegova prva nedjelja. Ako ste tek saznali da ste u drugom stanju, već ste “progurali” čitav mjesec. To je zbog toga što se za početak trudnoće, pri računanju nedjelja i određivanju kalendara trudnoće, uzima prvi dan ciklusa, odnosno datum kada ste imali posljednju menstruaciju. 

Simptomi u petoj nedjelji 

Simptomi koji se trenutno javljaju su uglavnom posljedica intenzivnih hormonalnih promjena, ali i navikavanja vašeg tijela na novo stanje. Nemojte suditi o toku trudnoće po tome kako se sada osjećate. Većina simptoma počne da jenjava kako trudnoća odmiče i gotovo da nestane do drugog timestra, odnosno nakon dvanaeste nedjelje. 

  • Otečene grudi. Simptom koji je ponekad zanemaren, ali mnogim novopečenim trudnicama zna da bude veoma neprijatan. Natečenost i blagi bol grudi je najkarakterističniji simptom za petu nedjelju trudnoće. 
  • Mučnina. Probajte da pronađete način ishrane koji vam najviše pomaže u borbi sa mučninom. Za neke buduće mame je to slani kreker čim otvore oči, za druge više malih obroka... 
  • Umor. Peta nedjelja trudnoće - Savim je normalno da vam se pridrijema baš usred važnog sastanka, večernjeg izlaska...uglavnom u bilo koje vrijeme. Vaše tijelo troši dosta energije radeći važnu stvar, pa je i umor sasvim normalan. Odmorite kada god možete, uvedite lagane vježbice u rutinu, pojedite nešto hranljivo svakih nekoliko sati. 
  • Često mokrenje. Sada mnogo više krvi protiče kroz bubrege. Bešika se brže puni, pa vi češće mokrite. 
  • Grčevi. Četvrta i peta nedjelja trudnoće su periodi kada se dešava implantacija, odnosno usađivanje oplođene jajne ćelije u zid materice. 
  • Blago krvarenje (tačkasto). Ovaj simptom je također posljedica implantacije. Ukoliko ste zabrinuti, jer vam izgleda da je krvarenje obilnije od tačkastog, kontaktirajte svog ginekologa i zakažite pregled. 

Ipak, nemaju sve trudnice identične simptome. Neke čak tvrde da nijedan od navedenih simptoma nisu ni osjetile. Zato, ukoliko nemate mučninu, to ne znači da niste trudni, već samo da imate sreće! 

Kako se osjećate? 

Iskustva variraju od jedne do druge žene. Najbolje je da ne očekujete ništa posebno, ali da se za svaki slučaj pripremite i za neočekivano. Najveće su šanse da ćete se osjećati veoma umorno, možda čak i iscrpljeno. Ukoliko su vam simptomi nepodnošljivi, konsultujte se sa svojim ljekarom. 

Što se trudničkog izgeda stomaka tiče, još uvijek ga nemojte očekivati. Možda ćete čak i izgubiti na težini, jer vam mučnina ne dozvoljava da jedete. Ali, nemojte brinuti. I to je uobičajeno. 

Iscrpljeni i umorni? Pravo je vrijeme da zamolite svog partnera za masažu. Vaše tijelo naporno radi dok novi život raste u njemu. Prijaće vam malo podrške. 

Ultrazvuk u ovoj nedjelji 

Iako vaš embrion ne izgleda mnogo drugačije od punoglavca, važni razvojni koraci se upravo dešavaju. Već su počeli da se formiraju vitalni organi - srce, želudac, jetra i bubrezi, kao i sistemi koji podržavaju njihov rad - digestivni, krvnih sudova i nervni.  

U ovom periodu trudnoće već je gotovo formiranje neuralne cijevi. Iz nje će se razviti mozak, kičma i kičmena moždina. 

Nedostatak folata je faktor rizika za razvoj spine bifide – defekta neuralne cijevi kod embriona. Da bi nivo folata bio optimalan povećan unos se preporučuje najmanje mjesec dana prije, kao i tokom tri mjeseca nakon začeća. Saznajte više o značaju folata – Pregnatol Active Folate + Vit B12

Savjeti za mame 

Preskočite hranu koja vam škodi i smeta. I dok vam neka hrana neće prijati zbog mučnine, ima hrane i pića koje ne bi trebalo da konzumirate iz bezbjednosnih razloga, tokom trudnoće. To su: alkohol, sirovo tijesto, nedovoljno kuhano ili sirovo meso, viršle, pašteta, sirova ili nedovoljno termički obrađena riba, rovito jaje, riba koja sadrži veliku količinu žive, nepasterizovani proizvodi. 

Ne zaboravite omega-3 masne kiseline. DHA omega-3 su esencijalne masne kiseline. One se ne sintetišu u organizmu, već se unose putem hrane i suplemenata. Kao važne strukturne komponente mozga, nervnih ćelija i mrežnjače oka, imaju značajnu ulogu kada govorimo o zdravom razvoju mozga i vida bebe. Saznajte više o važnosti DHA omega-3 masnih kiselina u trudnoći - Pregnatol DHA

Smanjite unos kofeina. Uticaj prevelike količine kofeina na bebu se još uvijek istražuje. Ono što se zna je da previše kafe može uzrokovati aritmiju i ubrzan rad srca kod bebe. Ukoliko dnevno konzumirate manje od 200 mg kofeina, to je sasvim u redu. Jedna šolja kafe, u zavisnosti od veličine i vrste, sadrži 60 do 150 mg kofeina. Čajevi koji sadrže kofein u jednoj kesici imaju 30-50 mg. 

Podsjetnik za petu nedjelju trudnoće 

  • Uspostavite zdravu i uravnoteženu ishranu. 
  • Počnite da vodite dnevnik trudnoće. 
  • Odmarajte.

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!