Contact US

33. nedjelja trudnoće

Ako se još uvijek nije pojavio do sad, možete očekivati novi simptom - potamnjele areole i bradavice na grudima. Prema nekim tumačenjima, ova pojava je zapravo evolutivni fenomen koji pomaže tek rođenim bebama da lakše uoče gdje je hrana. Zanimljivo! Saznajte da li vas u 33. nedjelji trudnoće očekuje još neki fenomen! 

Iako je beba sada teška skoro 2 kilograma, još uvijek je veoma rano da bi se rodila. Svaki porođaj prije 37. nedjelje se smatra prijevremenim. 

U ovom periodu vaše grudi postaju sve veće, a prvo mlijeko se već proizvodi u njima. To prvo mlijeko se naziva kolostrum i ono je gusto i žućkosto. Veoma je zdravo za bebe u prvim danima života, jer osim veoma važnih hranljivih materija sadrži i antitijela, koja bebama pomažu da izgrade imunitet. 

Uskoro će beba početi da se spušta prema karlici. Ova priprema bebe za porođaj će vas obradovati, jer ćete zbog manjeg pritiska na pluća opet moći lakše da dišete. Bez da se zadišete na svaku manju aktivnost. 

Možda ste već spakovali torbu za porodilište. Ako niste još uvijek, mogli biste time da se pozabavite ove nedjelje. Također, mogli biste da kupite sve što će vam biti potrebno za njegu poslije porođaja. Sigurno vam je jednostavnije da imate sve spremno u kući, kada se budete vratili iz porodilišta.  

Koliko je velika beba u 33. nedjelji trudnoće? 

Zamislite dugački list zelja. Ako je proljeće, možete prošetati do pijace ili supermarketa i pogledati uživo. Toliko je vaša beba trenutno dugačka. Kao veliki list zelja sa stabljikom. Naravno, kada ne bi bila sklupčana. U centimetrima, beba je sada dugačka oko 44, a kada govorimo o težini, ona sada ima oko 1,9 kilograma. 

Koji je to mjesec trudnoće, a koji trimestar? 

Trideset treća nedjelja trudnoće je druga nedjelja osmog mjeseca trudnoće. Ovo je pretposljednji mjesec trudnoće, a posljednji trimestar. Još samo malo do velikog susreta!  

Kako napreduje beba? 

Beba sada počinje da usaglašeno diše i guta, što je veoma važna vještina za život van maminog stomaka. Vježbanje se isplatilo. Osim toga, njene kosti su sve čvršće, a 
mozak prolazi kroz veoma intenzivnu fazu razvoja. Period koji obuhvata posljednji trimestar trudnoće i traje sve do druge godine života je vrijeme najbržeg i najintenzivnijeg razvoja i rasta mozga.  

Kao glavna strukturna komponenta mozga, DHA omega-3 čini 97% svih omega–3 masnih kiselina u mozgu. Ona čini čak 30% strukturnih masti u sivoj masi mozga, zbog čega je veoma važna za razvoj mozga. Pregnatol DHA sadrži prirodno ulje mikroalgi sa DHA (dokozaheksaenska omega-3 masna kiselina) i koristi se za nadoknadu DHA omega-3 masne kiseline kod trudnica i dojilja. Namijenjen za korištenje tokom čitave trudnoće i tokom dojenja. 

Simptomi u 33. nedjelji trudnoće 

  • Ako bismo morali da sumiramo sve simptome 33. nedjelje trudnoće u jednu riječ, ta riječ bi bila - Neugodnost! Pred vama su simptomi koje možete da očekujete.
  • Vrućina - Osjećate se kao da živite u rerni? Ili da ste vi rerna? To osjećanje je sasvim moguće, jer vaš metabolizam je na svom vrhuncu. 
  • Glavobolja - Prisutna je i u 33. nedjelji trudnoće kao simptom, a uzroci su vam sigurno već poznati - hormoni, stres i dehidracija. Pijte dovoljno vode, bez obzira što to podrazumjeva žrtvu odlaska još neki put više u toalet tokom dana. 
  • Zadihanost - Do sada ste već navikli da ne možete da dišete “punim plućima”. Radujte se! Uskoro će vaša pluća ponovo biti “slobodna”, jer u narednim nedjeljema beba počinje da se spušta naniže. 
  • Zaboravnost i trapavost - Ovi nedokazani “fenomeni” koji navodno prate visoku trudnoću su poznati još i pod nazivom “trudnički mozak”. 

Tjelesna masa u 33. nedjelji trudnoće 

Do 33. nedjelje trudnoće vjerovatno ste dobili dodatnih 10 do 13 kilograma. Ako nosite blizance, imate između 16 i 21 kilogram više u odnosu na kilažu sa kojom ste započeli trudnoću.  
Važno je da i dalje nastavite sa zdravom i redovnom ishranom kako biste bebi obezbjedili snagu i neophodnu energiju. Preporučujemo nadoknadu neophodnih nutritijenata putem odabranih, kvalitetnih suplemenata: 

Pregnatol Multi + Active Folate sadrži 20 hranljivih materija u jednoj dnevnoj dozi. 

Vitamini i minerali su pažljivo odabrani i prilagođeni povećanim potrebama tokom trudnoće i perioda dojenja. 

Savjeti za 33. nedjelju trudnoće 

Kako možete sebi da pomognete da se osjećate udobnije? Pročitajte savjete. 
 
Koristite hladne obloge - Hladnim oblogama možete ublažiti glavobolju. Bonus: Od neprocjenjive su vrijednosti kada vam je baš vruće. 
 
Rashlađujte se - Pronađite način da se rashladite. Bilo da je vaše rješenje lepeza ili klima uređaj, sve je odlično rješenje ukoliko djeluje. Naročito ako ste u trećem trimestru tokom ljeta. 

Povećejte šanse za kvalitetan san - Ako ste stalno umorni, pripremite udobno mjesto gdje tokom dana možete da odmorite. Zamračite sobu roletnama ili tamnim zavjesama, prigušite dnevne zvuke aplikacijom koja emituje ”bijeli zvuk”, naprskajte posteljinu opuštajućim uljem lavande. I najvažnije, podesite prijatnu temperaturu u prostoriji. 

Podsjetnik za 33. nedjelju trudnoće 

  • Spakujte torbu 
  • Pronađite savjetnicu za dojenje 
  • Podsjetite se kako da prepoznate znake porođaja

 

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/33-weeks-pregnant

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-33.aspx

https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/33-weeks-pregnant 

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!