Contact US

Treća nedjelja trudnoće 

Iako ste već treća nedjelja trudnoće, ne znate pouzdano da li ste zatrudnili. Još uvijek je suviše rano, jer u ovoj nedjelji tek dolazi do začeća. Saznajte kako izgleda treća nedjelja trudnoće.

Sprermatozoid i jajna ćelija se sreću i nastaje beba! Ipak, u ovom trenutku vi to još uvijek ne znate pouzdano. Suviše je rano. Ukoliko je došlo do začeća, menstruacija još uvijek nije izostala, pa nema potvrde. 

Možete li ipak znati da ste u drugom stanju? Saznajte šta se dešava tokom treće nedjelje trudnoće. 

Šta se dešava u 3. nedjelji trudnoće? 

U trećoj nedjelji trudnoće ste u fazi menstrualnog ciklusa kada se dešava ovulacija. U ovom periodu se jajna ćelija oslobađa i kreće iz jajnika kroz jajovod prema materici. Kada se na tom putu susretne sa spermatozoidima, ona biva oplođena.  

I dok se većina trudnica ne osjeća nikako drugačije u ovoj ranoj fazi, ima i onih koje već počinju da uočavaju prve simptome trudnoće. Doživljaj treće nedjelje trudnoće može biti veoma različit, pa se nemojte iznenaditi ukoliko se budete osjećali neuobičajeno.  

U svakom slučaju, ako osjetite mučninu ili da vam je grudnjak pomalo tijesan, to je sasvim normalno. Sve se veoma brzo mijenja u ranoj trudnoći, pa kako god da se osjećate sada, pripremite se na to da se već sljedeće nedjelje možete osjećati drugačije. 

Simptomi u ovoj nedjelji 

Rani simptomi trudnoće se javljaju zbog promjene, odnosno porasta nivoa hormona trudnoće. Kako se vi nalazite tek na početku trudnoće, možda njihov nivo još uvijek nije dovoljno visok, pa nećete iskusiti simptome trudnoće. Ipak, ukoliko ipak počnete da ih osjećate, možete očekivati da se jave sljedeći simptomi: 

  • Mučnina. Kako nivo hormona trudnoće hCG počinje da raste, to može uticati na pojavu mučnine. Mučnina može dovesti i do povraćanja. Ipak, treća nedjelja trudnoće je period kada je mogućnost za pojavu mučnine veoma mala.  
  • Promjene na grudima. Pod uticajem hormona, grudi mogu biti uvećane i bolne, slično kao u vrijeme pred početak ciklusa (PMS). Također, možda primijetite da su vam bradavice na grudima tamnije nego inače. 
  • Izostajanje menstruacije. Ukoliko imate ciklus koji je kraći od 28 dana, krajem treće nedjelje trudnoće možete shvatiti da ste trudni, po tome što će menstruacija izostati. To možete provjeriti uz pomoć kućnog testa za trudnoću

Kako se osjećate?

Iako ćete biti uzbuđeni kada osjetite prve simptome trudnoće, definitivno ne možete očekivati promjene koje će drugi ljudi sa lakoćom primjećivati na vama i na osnovu njih zaključivati da ste u drugom stanju. 

Osjećaj nadutosti stomaka je definitivno prisutan, ali pravi trudnički stomačić će tek početi da se primjećuje oko 12. nedjelje

Prije nego što počnete da jedete za dvoje, imajte na umu da doktori preporučuju povećanje kilaže od 500g do 2,5kg za čitav period prvog trimestra, odnosno za prvih 12 nedjelja trudnoće. Tako da, što se tiče ishrane, u ovom periodu ne bi trebalo značajno da je mjenjate, naročito ukoliko se već zdravo hranite, a vaši obroci su hranljvi i sadrže sve značajne nutritijente. Sve do drugog trimestra doktori ne savjetuju povećanje dnevnog unosa kalorija. Tek nakon 14. nedjelje trebalo bi da uvećate dnevnu kaloričnu vrijednost obroka za 300 kalorija. 

Ultrazvuk u 3. nedjelji trudnoće 

Vaša oplođena jajna ćelija se na svom putu ka odredištu materici dijeli na identične ćelije i formira “gromuljicu” ćelija. Ultrazvuk u trećoj nedjelji trudnoće vjerovatno neće detektovati vašu buduću bebu. Vaše supermalena oplođena jajna ćelija je manja od zrna soli. Na ultrazvuku u ovom periodu se još uvijek ne može uočiti zadebljanje zida materice koje nakon menstruacije nastavi da se dešava kada dođe do trudnoće. 

Implantacija, odnosno usađivanje oplođene jajne ćelije vas očekuje uskoro, negdje otprilike u četvrtoj nedjelji trudnoće. 

Savjeti za mame 

Budite strpljivi. Vjerovatno ste veoma nestrpljivi i želite što prije da uradite test za utvrđivanje trudnoće, ali nemojte žuriti. Možda još uvijek nije moguće da test pouzdano pokaže rezultat. Nivo hormona Beta hCG raste iz dana u dan, a on je jedini odgovoran za pozitivan rezultat na testu.  

Vrijeme je za test. Test uradite na samom kraju treće nedjelje. Najbolje je da ga uradite ujutru, jer je tada nivo hormona u urinu najviši. Obavezno pročitajte i pratite uputstvo za testiranje. Saznajte više o testu za trudnoću. 

Nastavite sa brigom o sebi. Obavezno uzimajte važne vitamine svaki dan, unosite dovoljno tečnosti i budite aktivni. 

Folati su veoma važni za zdrav rast i razvoj ploda, ali i za zdravlje trudnice. Zato se povećan unos preporučuje najmanje mjesec dana prije, kao i tokom tri mjeseca nakon začeća. Kada birate folat, najbolje je da izaberete onaj koji je u aktivnom obliku, jer je njegova iskoristljivost najbolja.  

Preporučujemo aktivni folat sa aktivnim oblicima vitamina B12 - Pregnatol Active Folate +Vit B12

DHA omega-3 masne kiseline su izuzetno važne za pravilan razvoj bebinog mozga i vida. Ova omega-3 masna kiselina je značajna strukturna komponenta mozga, nervnih ćelija i mrežnjače oka. Preporučujemo Pregnatol DHA

Hranite se zdravo. Fokusirajte se na hranu koja sadrži dosta kalcijuma i gvožđa, pošto će vam u periodu koji slijedi, ovi minerali biti veoma važni. Ne zaboravite i puno svježeg voća i povrća. Ukoliko imate mučninu i povraćate, čaj od đumbira može ublažiti mučninu. 

Podsjetnik za treću nedjelju trudnoće 

 

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/3-weeks-pregnant

https://www.parents.com/pregnancy/week-by-week/3/

https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/3-weeks-pregnant

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!