Contact US

31. nedjelja trudnoće 

Zadišete se kada hodate ili kada pričate? Najteže je kada istovremeno pokušavate da izvedete obje radnje. Pritisak na pluća je sve veći, a vama se definitivno ponekad čini da ste potpuno ostali bez daha. Dobrodošli u 31. nedjelju trudnoće. Pročitajte šta sve možete očekivati u ovom periodu. 

Da li vidite svoja stopala kada stojite uspravno? Ako je odgovor “ne”, znači da vam stomak zaklanja pogled. Sigurno niste iznenađeni. Ili možda jeste? 

Svih pet čula je sada razvijeno kod bebe. Također, veoma važno - beba je svakim danom sve pametnija. U međuvremenu, vi se možete osjećati malo manje pametno ili više nekako odsutno. Takozvani “trudnički mozak” nije neko zaista postojeće stanje, ali se vjerovatno ne možete sjetiti bilo kojeg perioda u svom životu kada je vaš um bio u ovom stanju. Svakako imate ogroman razlog zašto je to tako. 

Fetus sada prolazi kroz veoma važan period razvoja mozga i cjelokupnog nervnog sistema. Također, ubrzan razvoj se bilježi i kada govorimo o razvoju očiju i vida. One sada već reaguju na svjetlost, možete li da vjerujete?  

A da li znate koje hranljive materije su veoma važne za razvoj bebinog mozga, vida? Odgovor je: DHA omega-3 masne kiseline!!! 

DHA je važna strukturna komponenta mozga, nervnih ćelija i mrežnjače oka. Oko 97% svih omega-3 masnih kiselina u mozgu čini DHA, dok u retini oka ona čini 93% od ukupnih omega-3 masnih kiselina. Čak 60% strukture mozga čine masti, a 25% tih masti je upravo DHA. Kao izuzetno važna komponenta, DHA čini 30% strukturnih masti u sivoj masi mozga. Najintenzivniji rast mozga bebe dešava se u posljednjem trimestru trudnoće i u prvih godinu dana života. 

Pregnatol DHA sadrži DHA koja potiče iz prirodnog ulja morskih mikroalgi. Visoke je čistoće, a dobijeno je u strogo kontrolisanim uslovima proizvodnje. 

Koliko je velika beba u 31. nedjelji trudnoće? 

U 31. nedjelji trudnoće, beba je dugačka oko 41 cm, teška je oko 1,5 kg. Sve ide svojim tokom, ne brinite. Njenu veličinu ovaj put upoređujemo sa veličinom dinje. 

Podsjećamo! Upoređivanje veličine bebe sa voćem i povrćem su zapravo uveli doktori. Ova praksa je uvedena kako bi veličina bebe bila stavljena u kontekst poznatih veličina i na taj način roditeljima lakše bio dočaran napredak u rastu. Zanimljivo i domišljato, zar ne? 

Koji je to mjesec trudnoće, a koji trimestar? 

Vi ste sada u posljednjoj nedjelji sedmog mjeseca trudnoće. Naravno u trećem ste, posljednjem trimestru trudnoće.  

Kako napreduje beba? 

Ako izuzmemo veličinu, beba izgleda potpuno isto kao što će izgledati na rođenju. Lanugo dlačice, koje štite bebinu kožu od uticaja plodove vode, sada polako završavaju svoju ulogu i nestaju. U narednom periodu beba će dobijati na tjelesnoj masi sve više i više, uobličavajući se u pravu preslatku bebu.  

Nastavite sa primjenom zdravih stilova života, krećite se, jedite zdravo. Sve to ide direktno u vašu i bebinu korist. Vi ste je već vidjeli zahvaljujući 3D/4D ultrazvuku. Uskoro će i ona biti spremna da vidi vas. 

Pregnatol Multi + Active Folate sadrži 20 hranljivih materija u jednoj dnevnoj dozi. 

Vitamini i minerali su pažljivo odabrani i prilagođeni povećanim potrebama tokom trudnoće i perioda dojenja. 

Simptomi u 31. nedjelji trudnoće 

U 31. nedjelji trudnoće poznajete gotovo sve simptome. Neki će se pogoršati, dok će drugi postati podnošljiviji. Pred vama je lista tipičnih simptoma u 31. nedjelji trudnoće. 

  • Gubitak daha. Možda će vam biti sve teže da se ne zadišete obavljajući svakodnevne aktivnosti. Važno je da ne opterećujete sebe previše i da odmarate što više možete. 
  • Suhi, lomljivi nokti. Primijetili ste da vam nokti rastu brže nego inače, ali da su veoma suhi i lomljivi? Neke trudnice tvrde da im kod ovog simptoma trudnoće pomaže ulje za zanoktice. 
  • Brakston Hiks kontrakcije. Da biste sebi olakšali ovaj simptom, koji je zapravo priprema materice za porođaj, pijte dovoljno vode i mijenjajte položaj često. 
  • Curenje iz grudi. Žuta tečnost koju primijećujete na svojim bradavicama je kolostrum, prva bebina hrana. Vaše tijelo se priprema za bebin dolazak, a malo curenje je sasvim uobičajeno. 
  • Često uriniranje. Baš kao što pritiska pluća, pa ostajete bez daha, beba pritiska i bešiku. Zbog toga mnogo češće posjećujete toalet. 
  • Bolovi u leđima. Istežite se što više. Prenatalna joga također pomaže. 
  • Problemi sa spavanjem. Ni ovaj simptom nije nov. Ukoliko se ne javljaju lažne kontrakcije, ide vam se u toalet ili ne možete da pronađete udoban položaj. I tako ukrug… 

Savjeti za 31. nedjelju trudnoće 

Da je trudnoća krug staze za trčanje, vi biste sada u daljini nazirali cilj. A na cilju vas čeka nagrada - beba! Poslušajte savjete. 

Kupite jastučiće za grudi. Čak i ukoliko niste primijetili da je počelo curenje kolostruma iz vaših grudi, ne čekajte da vas iznenadi fleka na majici ili omiljenoj haljini. Jastučiće možete kupiti u svim bolje snadbjevenim apotekama. 

Istežite se. Ako znate da vam istezanje može pomoći kod bolova u leđima, a ne znate kako da se istežete, evo jednostavne vježbe, koju možete izvesti bilo gdje, čak i kada niste kod kuće. U stojećem položaju se naslonite na zid, tako da vam stopala budu u ravni ramena. Pritisnite donji dio leđa o zid i ostanite u tom položaju 10 sekundi. Onda opustite pritisak. Vježbu ponovite do 10 puta, ukoliko osjetite da vam je potrebno.  

Vježbajte za porođaj. Veliki dan se polako približava. Da biste bili spremni kada taj dan dođe, počnite da vježbate disanje, odnosno duboko udisanje i izdisanje. Osim što ćete biti spremniji kada porođaj počne, vježba vam može pomoći i kod nedostatka daha, u ovom periodu trudnoće. 

Smanjite unos kafe i čaja. Svi mi volimo svoju šoljicu toplog napitka. Ali imajte u vidu, da kafa i čaj, osim što će vas često “tjerati” da urinirate, mogu djelovati i kao diuretici. 

Podsjetnik za 31. nedjelju trudnoće 

  • Saznajte koji su znaci prijevremenog porođaja 
  • Idite na pripreme za porođaj 
  • Obavite veliku kupovinu namirnica 

 

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/31-weeks-pregnant

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-31.aspx

https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/31-weeks-pregnant

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!