Contact US

Kako se hrani plod u stomaku?

Šta beba jede dok je u stomaku? Kako se hrani? Koje hranljive materije su veoma važne? Saznajte u našem tekstu. 

Na početku da podsjetimo šta naš digestivni sistem radi. Prerađujući hranu koju smo pojeli, on izdvaja hranljive materije i energiju. Tijelo koristi energiju za “napajanje”, odnosno za sve fizičke pokrete koje činimo tokom dana, kao i za obavljanje svih fizioloških procesa u organizmu.  

Unijete hranljive materije, vitamini i minerali, tijelo koristi bukvalno za sve - od izgradnje ćelijske strukture kože, mišića, kostiju, krvi, kose, mozga, do podrške važnih sistema poput imunskog. 

Dakle, vi ste izgrađeni od onoga što jedete. Također i vaša beba. Upravo zbog toga je pravilna ishrana tokom trudnoće veoma važna. 

Rasti bebo! 

Vašoj bebi su neophodni nutritijenti baš kao i vama. Ali dok je u stomaku, ona apsorbuje hranljive materije malo drugačije od vas. Njen digestivni sistem se još uvijek razvija. Kako onda beba jede? Da bismo bolje objasnili, kratko ćemo reći par važnih stvari o placenti i plodovoj vodi… Nakon toga ćemo biti baš blizu konačnog odgovora.  

Placenta – Sasvim novi organ koji se formira u trudnoći. Pupčanom vrpcom povezuje mamu i bebu. Počinje da se formira u najranijem stadijumu trudnoće, šest dana nakon oplodnje. Evo koja zaduženja ona obavlja: 

  • Isporučuje kiseonik i hranljive materije iz vašeg krvotoka do bebe, putem pupčane vrpce. 
  • Proizvodi hormone koji podstiču rast bebe. 
  • Prenosi vaša antitijela koja bebu štite od infekcija i bolesti. Vaša antitijela će štititi bebu od razboljevanja određeni period čak i nakon što se ona rodi! 

Plodova voda (Amniotska tečnost) - tečnost u kojoj beba boravi (pluta) tokom trudnoće. Tijelo trudnice počinje da je proizvodi već otprilike od 12. dana nakon začeća. Sve do dvadesete nedjelje trudnoće, plodova voda je sačinjena samo od vode koju vi unosite u organizam (popijete). Ali, oko 20 nedjelje bebini bubrezi počinju da rade i beba počinje da piški! Od tog trenutka, plodova voda se sastoji i od bebine mokraće. Ali, ne brinite. To je potpuno bezbjedno okruženje za nju. Štaviše, beba svakodnevno udiše, pije, i miriše plodovu vodu. Osim što je štiti i grije dok je u stomaku, amniotska tečnost bebi pomaže da se pravilno razvija i da se hrani. 

Bebo, prijatno! 

Na kraju evo odgovora na pitanje “Kako se hrani plod u stomaku”: 

  • Trudnica jede hranljiv, ukusan i zdrav obrok. 
  • Hranljive materije odlaze u njen krvotok. 
  • Iz krvotoka se hranljive materije putem placente i plodove vode isporučuju bebi. 
  • Bebino tijelo koristi hranljive materije za pravilan rast i razvoj. 

Važni vitamini i minerali u trudnoći 

Iako dodaci ishrani ne mogu zamijeniti zdravu i raznovrsnu ishranu, treba imati u vidu da je trudnoća veoma zahtjevan period za ženu kada je njoj i njenoj bebi neophodan i dodatan unos važnih hranljivih materija. 

Pregnatol Multi + Active Folate sadrži 20 nutritijenata, pažljivo odabranih i prilagođenih povećanim potrebama tokom trudnoće i perioda dojenja, kako bi se obezbjedio zdrav rast i razvoj fetusa i novorođenčeta. 

Pregnatol Active Folate + Vit B12 sadrži folat i vitamin B12 u prirodnim oblicima, koji su aktivni i sigurno se u potpunosti iskorištavaju u organizmu. 

Pregnatol DHA sadrži prirodno ulje mikroalgi sa DHA i koristi se za nadoknadu DHA omega-3 masne kiseline kod trudnica i dojilja, za zdrav razvoj mozga i vida bebe.

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!